Σειρά πρακτικών, και εύκολων να εφαρμοστούν, τρόπων προκειμένου να προφυλαχθείτε -και συνάμα να προφυλάξετε τους άλλους – από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Tι μπορώ να κάνω για να προστατευθώ από τη νέα γρίπη Α (H1N1);
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του νέου ιού της γρίπης Α (H1N1) φαίνεται πως είναι ...
παρόμοιος με τη μετάδοση της συμβατικής εποχιακής γρίπης, δηλαδή μέσω των σταγονίδιων που αποβάλλονται με την ομιλία, το φτέρνισμα ή το βήξιμο. Γι' αυτό το λόγο, κρατήστε τις... αποστάσεις. Μπορείτε να προστατευθείτε από τον ιό με το να αποφύγετε τη στενή επαφή με τους ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, ει δυνατόν κρατώντας απόσταση περίπου 1 μέτρου.
Αναλυτικά θα πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:
- Αποφύγετε να ακουμπάτε το στόμα και τη μύτη σας
- Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή με αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα καθημερινά (ειδικά εάν ακουμπάτε το στόμα και τη μύτη σας, ή επιφάνειες που είναι ενδεχομένως μολυσμένες)
-Αποφύγετε τη στενή επαφή με τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι
- Δώστε έμφαση στον εξαερισμό του χώρου σας, ανοίγοντας τα παράθυρα.
- Ενισχύστε τον οργανισμό σας φροντίζοντας να κοιμάστε επαρκώς (7 με 8 ώρες), να κάνετε υγιεινή διατροφή και γυμναστική.
Χρειάζεται να φοράω χειρουργική μάσκα;
Εάν δεν είστε άρρωστοι δεν ειναι απαραίτητο να φοράτε χειρουργική μάσκα.. Εάν φροντίζετε ένα άρρωστο πρόσωπο, μπορείτε να φορέσετε μάσκα όταν βρίσκεστε σε στενή επαφή με το πρόσωπο αυτό, να την πετάτε αμέσως μετά από την επαφή, και μετά να καθαρίζετε τα χέρια σας ενδελεχώς.
Εάν είστε άρρωστοι και επιβάλλεται να ταξιδέψετε, ή βρίσκεστε σε χώρο με πολύ κόσμο, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας. Η χρησιμοποίηση μιας χειρουργικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Η λανθασμένη χρήση της όμως στην πράξη αυξάνει την πιθανότητα για μόλυνση.
Πώς ξέρω εάν έχω γρίπη Α (H1N1);
Δεν θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε τη διαφορά μεταξύ της εποχιακής γρίπης και της γρίπης Α (H1N1) χωρίς ιατρική βοήθεια. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι παρόμοια με τους εποχιακούς ιούς και περιλαμβάνουν τον πυρετό, το βήχα, τον πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, ενοχλήσεις στο λαιμό και συνάχι. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει αν όντως είσθε ασθενής της γρίπης Α (H1N1).
Νομίζω ότι είμαι άρρωστος. Τι πρέπει να κάνω;
-Εάν αισθάνεστε αδιάθετοι, έχετε υψηλό πυρετό, βήχα ή σας πονάει ο λαιμός μείνετε στο σπίτι μακριά από τον εργασιακό σας χώρο, το σχολείο ή μέρη με πολύ κόσμο.
-Καταναλώνετε άφθονα υγρά.
-Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν θα βήχετε ή φτερνίζεστε, και αν χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλα, να τα πετάτε προσεκτικά στα σκουπίδια. Καθαρίζετε τα χέρια σας αμέσως μετά με σαπούνι και νερό, ή με αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα.
- Αν δεν διαθέτετε χαρτομάντηλο όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιήστε το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σας.
- Χρησιμοποιήστε χειρουργική μάσκα για να εμποδίσετε τη μετάδοση σταγονιδίων όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιήστε όμως τη μάσκα προσεκτικά.
- Ενημερώστε το συγγενικό και φιλικό σας περιβάλλον ότι είστε άρρωστος, και αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή μαζί τους.
-Αν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε έναν γιατρό πριν αποφασίσετε να πάτε σε νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι απαραίτητη ιατρική εξέταση.
Να πάρω αντιβιοτικό σε περίπτωση που αρρωστήσω;
Όχι. Θα πρέπει να πάρετε αντιβιοτικό μόνο αν ο γιατρός σας σας χορηγήσει συνταγή. Δεν θα πρέπει να καταναλώνετε αντιβιοτικά για να καταπολεμήσετε τη γρίπη, ούτε ακόμη για προληπτικούς λόγους, χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζετε αντιβιοτικά μέσω διαδικτύου.
Θα πρέπει να σταματήσω να θηλάζω το μωρό μου αν είμαι άρρωστη;
Όχι, εκτός αν ο γιατρός που σας παρακολουθεί σας το ζητήσει. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλους τύπους γρίπης, καταδεικνύουν ότι ο θηλασμός βοηθάει τα βρέφη ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Ο θηλασμός προσφέρει την πλέον θρεπτική τροφή για τα μωρά και ενισχύει την βιολογική άμυνα τους.
Πότε κάποιος θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια;
Κάποιος θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια αν έχει προβλήματα αναπνοής, ή βρίσκεται σε εμπύρετο κατάσταση για πάνω από 3 ημέρες.
Οι γονείς που έχουν άρρωστο παιδί θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική φροντίδα, αν αυτό έχει προβλήματα αναπνοής, βρίσκεται σε εμπύρετο κατάσταση επί μέρες ή έχει σπασμούς.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η φροντίδα στο σπίτι – ανάπαυση, κατανάλωση άφθονων υγρών και η χρήση παυσίπονων- είναι αρκετή για τη σταδιακή ανάκαμψη του οργανισμού των παιδιών.
Θα πρέπει όμως να αποφευχθεί η χρήση παυσίπονων με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), λόγω του συνδρόμου Reye (οξεία εγκεφαλοπάθεια. Εμφανίζεται συνήθως κατά την υποχώρηση μερικών λοιμώξεων που οφείλονται σε ιούς) που προσβάλλει τα βρέφη και τα παιδιά κάθε ηλικίας, συχνότερα μεταξύ 5-15 ετών. Αν κατά τη διάρκεια της ανεμοβλογιάς ή της γρίπης χορηγηθεί ασπιρίνη, υπάρχει πιθανότητα να εμφανισθεί το σύνδρομο.
Μπορώ να πάω για εργασία αν έχω τη γρίπη αλλά αισθάνομαι καλά;
Όχι. Είτε έχετε τη γρίπη A(H1N1) είτε τη συμβατική εποχιακή γρίπη, θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι σας, μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα. Λαμβάνοντας αυτή την προφύλαξη, προστατεύετε τους συναδέλφους σας και όχι μόνο.
Μπορώ να ταξιδέψω;
Αν δεν αισθάνεστε καλά, ή έχετε συμπτώματα γρίπης, δεν θα πρέπει να ταξιδέψετε. Αν έχετε αμφιβολίες για την υγεία σας, θα πρέπει να ζητήσετε τη συνδρομή του γιατρού σας.