7 Ιουλ 2009

Προτάσεις για τη διάδοση της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών

Σε μια κοινωνία που οι εξελίξεις στην Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες "τρέχουν" με ταχύτατους ρυθμούς, οφείλουν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να μη χαθεί το τρένο των εξελίξεων.

Οι προτάσεις μου για τη διάδοση της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών είναι...

1. Εισαγωγή του μαθήματος της πληροφορικής στο αναλυτικό πρόγραμμα του δημοτικού, για 2 ώρες την εβδομάδα στις 3 πρώτες τάξεις και 4 ώρες την εβδομάδα στις 3 τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου.

2. Δημιουργία εργαστηρίων πληροφορικής στα δημοτικά σχολεία που θα... είναι εφοδιασμένα με το αντίστοιχο εκπαιδευτικό λογισμικό.

3. Αύξηση σε 4 ώρες την εβδομάδα του μαθήματος της πληροφορικής του Γυμνασίου. Οι ώρες θα εξευρεθούν με αντίστοιχη μείωση στις ώρες των μαθημάτων γενικής παιδείας.

4. Μετατροπή του μαθήματος "Εφαρμογές Πληροφορικής" σε υποχρεωτικό στις δύο πρώτες τάξεις του Γενικού Λυκείου και αύξηση των ωρών διδασκαλίας του σε 4 ώρες την εβδομάδα, όπως παραπάνω.

5. Άμεση αντικατάσταση του βιβλίου της "Τεχνολογίας Επικοινωνιών" της Β' Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, με άλλο σύγχρονο που δεν θα προσβάλει τη νοημοσύνη διδασκόντων και διδασκομένων.

6. Μετατροπή του μαθήματος της "Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον" σε μάθημα αυξημένης βαρύτητας στην τεχνολογική κατεύθυνση της Γ' Λυκείου και άυξηση των ωρών διδασκαλίας του σε 4 ώρες την εβδομάδα.

7. Ενεργοποίηση της τρίτης φάσης της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου μέσω χρήσης Η/Υ, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι υπολογιστές στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων.

8. Αλλαγή των βιβλίων πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανά 3-τία ή 5-ετία, ώστε να ενσωματώνουν τις εκάστοτε εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο της πληροφορικής. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να διδάσκονται σήμερα για δίσκους βινυλίου, διαλογικά μαγνητοσκόπια(;) και τεχνολογία φιλμ στις φωτογραφικές μηχανές που δε θα πεθάνει ποτέ!!!

9. Εφαρμογή προγράμματος επιμόρφωσης των γονέων στις νέες τεχνολογίες, σε εκτεταμένη κλίμακα. Το πρόγραμμα goneis.gr ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά θα πρέπει να γίνει διευρυμένη εφαρμογή του προγράμματος, αξιοποιώντας τα σχολικά εργαστήρια και κυρίως τους εκπαιδευτικούς της πληροφορικής που στις περισσότερες διευθύνσεις της χώρας εμφανίζουν πλεόνασμα και μειωμένο ωράριο διδασκαλίας. Μ' αυτόν τον τρόπο περιορίζεται το κόστος εφαρμογής του προγράμματος.

10. Υιοθέτηση και στην Ελλάδα των προγραμμάτων επιμόρφωσης που απευθύνονται στα άτομα της τρίτης ηλικίας, κατά τα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, που παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα.

11. Δημιουργία Επιμελητηρίου Πληροφορικής κάτω από το οποίο θα ενταχθούν όλες οι ενώσεις και οι σύλλογοι πληροφορικής που υπάρχουν σήμερα. Το Επιμελητήριο Πληροφορικής θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής αναφορικά με τα θέματα της πληροφορικής και θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

12. Ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλα τα τμήματα πληροφορικής των ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και ΙΕΚ και ορθολογική κατανομή τμημάτων και εισακτέων.

13. Μείωση του Φ.Π.Α. στο 9% για την αγορά προϊόντων πληροφορικής, είτε πρόκειται για υλικό είτε πρόκειται για λογισμικό.

14. Παροχή free WiFi πρόσβασης στο Internet ταχύτητας 1Mbps από όλους τους δήμους της χώρας μέσα στα όριά τους. Η παροχή περιορισμένης ταχύτητας θα γίνει έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε αποκλεισμό και κλείσιμο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά αντιθέτως να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε αντίθεση με ότι κάνουν σήμερα.

15. Προώθηση με γρηγορότερους ρυθμούς του δικτύου οπτικών ινών προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικά γρήγορο internet και ευρυζωνικές υπηρεσίες ουσίας.

16. Κατάργηση του πάγιου ποσού στο λογαριασμό του ΟΤΕ ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός συμπαρασύροντας έτσι και τις υπόλοιπες εταιρείες σε μείωση των τιμολογίων τους για τις προσφερόμενες υπηρεσίες data και voice.

17. Στις επιμέρους προτάσεις μου για τα διάφορα ζητήματα της καθημερινότητάς μας, έχω προτείνει ειδικότερες στοχευμένες δράσεις για την αξιοποίηση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη.

18. Το όραμα δε σταματάει εδώ. Η Ελλάδα διαθέτει πολύ ικανό δυναμικό πληροφορικής. Μέσα από ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης του υπάρχοντος δυναμικού και δημιουργίας των αναγκαίων προϋποθέσεων (φορολογικών, γραφειοκρατίας, παροχών κλπ) μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα η Silicon Valley της Ε.Ε.

http://politikiprotasi.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη