14 Ιουλ 2009

Που θα μετεγκατασταθεί η Δ.Ε.Θ.;



Ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνάντησής του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σενάρια μετεγκατάστασης της ΔΕΘ σε διάφορες περιοχές που, ήδη, έχουν προταθεί στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, τόνισε:
«Είμαι μέλος της αρμόδιας επιτροπής και μεταφέρω την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με τον χώρο μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Για λόγους ισόρροπης ανάπτυξης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, η ΔΕΘ πρέπει να μεταφερθεί στο... δυτικό τομέα της πόλης, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του Δημοτικού μας Συμβουλίου».


Είναι γνωστό στους Θεσσαλονικείς, που έχουν εντρυφήσει έστω και ελάχιστα στο θέμα, ότι η άποψη του δημάρχου (και συνεπώς και του δημοτικού συμβουλίου), είναι να μεταφρθεί η Δ.Ε.Θ. στους Λαχανόκηπους. Κι αυτό είναι με κοντόφθαλμα κριτήρια, πολύ λογικό και αναμενόμενο: οι Λαχανόκηποι ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης.


Όμως, μια τόσο μεγάλη υπόθεση, όπως η Δ.Ε.Θ., ανήκει στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης;


Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με τοπικιστικά κριτήρια, ακόμη και εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος;


Αν πάει δηλαδή πιό ..δυτικά, κι αλλάξει δήμο; (Εχεδώρου-Σίνδος). Θα αποτύχει;


Κι εξάλλου αγαπητέ δήμαρχε,


μέχρι σήμερα μας λέγατε ότι η μετεγκατάσταση θα αποφασισθεί με επιστημονικά κριτήρια και θα γίνει ό,τι είναι καλύτερο για την ίδια την "έκθεση".


Γιατί λοιπόν θέλετε να προκαταλάβετε τους τεχνοκράτες; (που έτσι κι αλλιώς όλοι είναι της ευρύτερης παρέας σας, γνωριζόμαστε όλοι καλά σε αυτή την πόλη).


Στη ζυγαριά υπάρχουν δυό σταθμά:


Από τη μιά το "συμφέρον" του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Από την άλλη, το συμφέρον της ίδιας της ΔΕΘ ως κομμάτι της Θεσσαλονίκης ολόκληρης, όχι μόνο του κεντρικού δήμου.


Μήπως, οποιοσδήποτε ξένος, αμερόληπτος σύμβουλος, θα σας πρότεινε ας πούμε, για να επιβιώσει η ΔΕΘ, να πάει κοντά στο αεροδρόμιο; (τι να κάνουμε, θα αλλάξει Δήμο!).
Τι προέχει; Η "ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης" ή η καθιέρωση της ΔΕΘ, ως σοβαρής παγκόσμιας έκθεσης κι όχι πανηγυρακίου;


Από την ιστορία με τα τμήματα Τ.Ε.Ι. που γέμισαν όλη τη χώρα, όχι στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού σχεδιασμού, αλλά για να νοικιαστούν γκαρσονιέρες και να δουλέψουν τα σουβλτζίδικα των επαρχιακών πόλεων, δεν διδαχθήκαμε τίποτε;


Τα σουβλατζίδικα δούλεψαν για κάποια χρόνια, αλλά τα συγκεκριμένα Α.Τ.Ε.Ι. απαξιώθηκαν πλήρως κι ξέμειναν από φοιτητές και καθηγητές.
Να αποφασίσει λοιπόν η Θεσσαλονίκη. Όχι ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη