20 Ιουλ 2009

Για την ανεργία στη Δυτική Μακεδονία

Δελτίο τύπου της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, για την ανεργία που μαστίζει την Περιφέρεια.

Μπορεί αλήθεια κάποιος... «υπεύθυνος» να μας εξηγήσει ποιά είναι η χρησιμότητα της συλλογής και δημοσίευσης στοιχείων σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία; Χρησιμεύει σε κάτι περισσότερο από μια μηνιαία νεκρολογία εργατικού δυναμικού; Ακόμα και η μεθοδολογία και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την έρευνα, είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματικά και δεν απεικονίζουν την πλήρη εικόνα της κατάστασης στην αγορά εργασίας στην Πατρίδα μας. Έστω κι έτσι όμως, με υποαπασχολούμενους, stage και κάθε... λογής σύγχρονους δουλοπάροικους να λογίζονται ως εργαζόμενοι (επομένως δεν υπολογίζονται στους δείκτες), τα στοιχεία είναι τραγικά.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Απρίλιο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.482.264 άτομα, μειωμένο κατά 2% έναντι του Απριλίου 2008. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 466.878 άτομα, παρουσιάζοντας - έναντι του Απριλίου 2008 - αύξηση κατά 22,6%! Αυτά τα στοιχεία, καθώς και τα επί μέρους σχετικά με φύλο, ηλικία και περιοχή, ποιός φορέας τα παίρνει υπόψη και κυρίως, τί δράσεις γίνονται τόσα χρόνια από το κράτος, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Σε ό,τι αφορά την ανεργία σε περιφερειακό επίπεδο, το νότιο Αιγαίο είναι η περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, το οποίο ανήλθε στο 20,1%. Ακολουθεί η δυτική Μακεδονία με 15% και τα Ιόνια νησιά με 12,1%. Για τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει η ανεπαρκής δικαιολογία της καθυστέρησης στην έναρξη πλήρους λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές, λόγω... κρίσης.

Στη Δυτική Μακεδονία η ανεργία έχει γίνει πλέον μόνιμος βραχνάς των κατοίκων κάθε ηλικίας και φύλου, καθώς τα υψηλά αυτά ποσοστά είναι μόνιμα, εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ένδειξη για καλυτέρευση της κατάστασης. Η ΔΕΗ έχει απομείνει ο μοναδικός εργοδότης της περιοχής, με αντάλλαγμα τη σιωπή φορέων και κατοίκων εδώ και δεκαετίες και βγάζει υπερκέρδη και μπόνους για golden boys, βιάζοντας το περιβάλλον. Το μέλλον της μεταλιγνιτικής περιόδου όμως φαντάζει ακόμα πιο μαύρο, καθώς ούτε σοβαρές δράσεις για αποκατάσταση του περιβάλλοντος έχουν γίνει, ούτε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες έχουν παρθεί.

Οι κλάδοι γούνας και μαρμάρου έχουν μαραζώσει, αφήνοντας ολόκληρες πόλεις όπως η Καστοριά, η Σιάτιστα και τα Σέρβια καταχρεωμένες και γεμάτες με στρατιές ανέργων. Τα Γρεβενά βίωσαν την «ανάπτυξη» νεοελληνικού τύπου, όσο ήταν υπουργός ο κ. Φώλιας και υπήρχε κατασκευαστικός (και μόνο) οργασμός. Με την υποβάθμιση της κτηνοτροφίας όμως, δεν θα μείνουν κάτοικοι για να χρησιμοποιήσουν τα καινούρια δημόσια κτίρια. Όσο για τη Φλώρινα, ακόμα περιμένουν οι ακρίτες την επιδότηση θέρμανσης, για δουλειές ούτε λόγος.

Η μοναδική κρατική πρωτοβουλία ήταν η μεταφορά σε στρατόπεδα της περιφέρειας μερικών χιλιάδων λαθρομεταναστών, απ’ αυτούς που έχουν ήδη γκετοποιήσει Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Ας γνωρίζουν όμως οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Αυτό που διεκδικούμε είναι ένα Εθνικό κράτος που θα δώσει όραμα και προοπτική στην Πατρίδα και τον Λαό. Ένα κράτος δυνατό και ασυμβίβαστο, που θα προστατεύει και θα τιμά τις ακριτικές περιοχές και τα σύνορά του. Ένα κράτος δικαίου που θα προχωρήσει στην ανάπτυξη των παραδοσιακών και δυναμικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, πατάσσοντας την παραοικονομία, καταπολεμώντας την λαθρομετανάστευση, εξυγιαίνοντας το τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα, εκμετάλλευόμενο τις Ελληνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές με κριτήριο το εθνικό συμφέρον.

ΔΩΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή

Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας

www.xadytmak.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη