29 Ιουλ 2009

Μετεγκατάσταση ΔΕΘ. Πού θα πάει τελικά;

Οι τέσσερις λύσεις που απέμειναν -κατά τα φαινόμενα- είναι οι εξής:

- Αγρόκτημα ΑΠΘ (μεγάλο πλεονέκτημα (+): το αεροδρόμιο)
Την υποστηρίζουν: Το πανεπιστήμιο και αρκετοί τεχνοκράτες.

- Λαχανόκηποι (+ εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, κοντά σε όλα)
Την υποστηρίζουν: Σύσσωμος ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι περισσότεροι βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης

- Αγρόκτημα Α.Τ.Ε.Ι. Σίνδου (+ βοηθά στην άρση της ανισορροπίας μεταξύ δυτικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης)
Την υποστηρίζουν: Οι Δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών

- Περιοχή "Mερά" δήμων Λαγκαδά – Μυγδονίας (+ κοντά στην Εγνατία οδό)
Την υποστηρίζουν: Δήμαρχοι της περιοχής, το επαρχείο Λαγκαδά και οι βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης.

Η γνώμη μας, με απλά και κατανοητά λόγια :

Κατ' αρχήν, ως πολίτες της Θεσσαλονίκης, που ασχοληθήκαμε πολύ με το θέμα, εκτιμούμε, ότι το σημαντικότερο στην υπόθεση "μετεγκατάσταση ΔΕΘ", δεν είναι το πού θα πάει η έκθεση, αλλά το.... τι θα γίνει στη σημερινή έκταση !

ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ:

Στη συνέχεια μπαίνει το θέμα της μετεγκατάστασης:

Είναι προφανές ότι όλες οι λύσεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Γράψαμε ξανά όμως ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη που έγιναν με τα Τ.Ε.Ι. που πήγαν σε κάθε γωνιά της χώρας για να δουλέψουν οι ιδιοκτήτες γκαρσονιερών και τα σουβλατζίδικα των επαρχιακών πόλεων.

Αυτό που προέχει είναι το μέλλον της ίδιας της Δ.Ε.Θ. και κατά τη γνώμη μας, βαρύνει περισσότερο από την αναπτυξιακή προοπτική που δίνει σε κάθε περιοχή.

Δεν πρέπει να λειτουργούμε με τη σκέψη στους ..ψηφοφόρους μας, αλλά με τις σκέψεις στους εκατοντάδες χιλιάδες των επισκεπτών. Η έκθεση για να πετύχει πρέπει να είναι "πελατοκεντρική". Για τους επισκέπτες (κυρίως τους εμπορικούς) γίνεται άλλωστε η "έκθεση". Δεν μπορούμε να τους υποβάλλουμε σε "καψώνια" για να πάρουν αξία κάποια χωράφια "μας".
Με αυτή την έννοια λοιπόν, η πρόταση του Α.Π.Θ. έχει σαφώς προβάδισμα ! Είναι κοντά στο αεροδρόμιο, σε μια περιοχή με αξιόπιστα ξενοδοχεία, όπου προφανώς κάποιαααα... στιγμή θα πάει και το μετρό.

Η πρόταση όμως του Α.Π.Θ. περιέχει και μια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ανταλλαγή, πολύ χειρότερη από αυτή της λίμνης Βιστωνίδας και του ..Εφραίμ, που τάραξε την Ελλάδα για έναν ολόκληρο χρόνο. Οι καθηγητές του Α.Π.Θ. προτείνουν την ανταλλαγή του δικού τους "οικοπέδου" στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, που σε εμπορικούς όρους, "πιάνει" σήμερα στην πιάτσα 5 εκατομμύρια ευρώ, με το "φιλέτο" της Δ.Ε.Θ. που "πιάνει" 5 δισεκατομμύρια ευρώ...

Βέβαια, οι πανεπιστημιακοί προτείνουν να κρατήσουν, περίπου το 20% και να αποδώσουν στην πόλη το υπόλοιπο 80% για τη δημιουργία του περίφημου "μητροπολιτικού πάρκου".

Εδώ όμως είναι η σκληρή αλήθεια, που σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα, θα ήταν γραφικότητα:

Το Α.Π.Θ. έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση ορισμένων καθαρμάτων (δεν μιλούμε για φοιτητές!), ως ιδιοκτησία τους. Έχει γίνει άβατο και άσυλο κακοποιών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η επέκτασή του κάτω από την Εγνατία, θα προσθέσει μερικές ακόμη κρυψώνες για τους "εξεγερμένους", ώστε να έχουν πιό εύκολη πρόσβαση, στη ρίψη μολότωφ. Φαίνεται "γραφικό", είναι όμως μια πραγματικότητα. Ποιός θα μπορεί να πλησιάσει το "μητροπολιτικό πάρκο", όταν δίπλα, οι "εξεγερμένοι" θα παίζουν -ως συνήθως τα τελευταία χρόνια- τα γνωστά βαρετά παιχνιδάκια τους με τους "μπάτσους", οι οποίοι θα πνίγουν κάθε τρείς και λίγο, την περιοχή στα δακρυγόνα.

Πόσες φορές την προηγούμενη χρονιά, η περιοχή γύρω από το Α.Π.Θ. ήταν απροσπέλαστη; Σχεδόν τη μισή χρονιά ! Τα καπνογόνα και τα δακρυγόνα, μυρίζουν ...ακόμη. Και για φέτος, προβλέπονται ακόμη χειρότερες καταστάσεις, από τους αποθρασυμένους "κουκουλοφόρους", που βρίσκουν νόημα στη ζωή τους, με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, αφού η αστυνομία αρκείται σε "ξεμούδιασμα" και οι πρυτανικές αρχές, παίζουν κρυφτούλι με τους εισαγγελείς, επειδή απλά φοβούνται (το ξύλο από τους κουκουλοφόρους).

Ας μην ξεχνάμε, ότι "γκαζάκια", έμπαιναν μια φορά το χρόνο, στη δεκαετία του '70. Τώρα μπαίνουν 5 φορές την ημέρα !

Ανακεφαλαιώνοντας: καλή η ιδέα της μεταφοράς στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, κάκιστη η ιδέα της επέκτασης του Α.Π.Θ. και κάτω από την Εγνατία. Αν θέλουν οι πανεπιστημιακοί να συμφωνήσουμε, να κάνουν το ΑΠΘ, πανεπιστήμιο. Όπως είναι τα πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη. Όχι, χώρο διακίνησης βομβών. Ας απομονώσουν τους "μπαχαλάκηδες" συναδέλφους τους, οι οποίοι δικαιολογούν την τεμπελιά και την επιστημονική ανεπάρκειά τους, με ψευτοεπαναστατικά τσιτάτα, μανιφέστα εναντίον της κρατικής καταστολής και άλλες τέτοιες μαλακίες.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη