Τα βελγικά ΜΜΕ αναφέρονται συχνά, εδώ και χρόνια, στο όνομά του, αναγνωρίζοντας το πάθος με το οποίο υποστηρίζει τα "πιστεύω" του. Μπήκε στην πολιτική πριν από είκοσι χρόνια, με τους Οικολόγους. Τα δέκα τελευταία χρόνια είναι βουλευτής του Οικολογικού Κόμματος στο Βέλγιο, του οποίου ηγείται σήμερα. Δηλώνει αυτοδίδακτος, αυτό όμως δεν στάθηκε επ' ουδενί εμπόδιο για να μπει, την περασμένη εβδομάδα, στην περιφερειακή κυβέρνηση των Βρυξελλών ως υφυπουργός Στέγασης (ένα από τα σοβαρότερα υπουργεία), μετά τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές, με ποσοστό που άγγιξε το 20%. Ο λόγος για τον..
Χρήστο Δουλκερίδη, παιδί Ελλήνων μεταναστών, γεννημένος στο Βέλγιο. "Σίγουρα με ικανοποιεί πολύ η νίκη μας, όπως με χαροποιούν και τα καλά λόγια που γράφτηκαν για το πρόσωπό μου. Το πιο σημαντικό, όμως, για μένα είναι να συνεχίσω το έργο μου, με αυθεντικότητα, και αυτό πιστεύω είναι που τελικά αναγνωρίζεται", επισημαίνει σε δηλώσεις του στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τις Βρυξέλες, ο κ. Δουλκερίδης. "Η επιτυχία μου όμως- συνεχίζει- δεν συγκρίνεται με τον άθλο των γονιών μου, όπως και όλων των μεταναστών, που έφυγαν φτωχοί από τη χώρα τους, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής και τελικά κατάφεραν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Για μένα, αυτό είναι επιτυχία και αυτό πρέπει να προβάλλουμε". Σε κάθε του συνέντευξη, ο Χρήστος Δουλκερίδης, με υπερηφάνεια, αναφέρεται στην ελληνική καταγωγή του και κυρίως στην ποντιακή του ρίζα. Χαριτολογώντας, δηλώνει σε όλους ότι είναι Έλληνας … "Βελγοπόντιος". "Δυστυχώς στο Βέλγιο δεν γνωρίζουν τους Πόντιους και έτσι τους εξηγώ ποιοι είμαστε. Η οικογένεια του πατέρα μου, Χαράλαμπου, πήγε στην Ελλάδα από την Τραπεζούντα. Στη δεκαετία του '60 ο πατέρας ήρθε στο Βέλγιο, όπου εργάστηκε σκληρά, αρχικά σε ανθρακωρυχεία, αργότερα σε οικοδομές, ταξί και τέλος άνοιξε παντοπωλείο με ελληνικά προϊόντα. Εδώ γνώρισε και τη μητέρα μου, Αικατερίνη, που κατάγεται από τη Ρόδο, όπου ζούνε τα τελευταία χρόνια, μετά τη συνταξιοδότησή τους", μας λέει. Οι γονείς του, όπως οι περισσότεροι μετανάστες, δεν ήξεραν τι θα πει διασκέδαση, ούτε είχαν καμία επαφή με την πολιτική, καθώς το μόνο μέλημά τους ήταν πώς θα τα βγάλουν πέρα και θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και τον αδελφό του. Έτσι τους θυμάται από μικρό παιδί. Μεγαλώνοντας, έμαθε ότι υπήρχε και κάτι άλλο, εκτός από το να δουλεύει κανείς νυχθημερόν.
Σεβασμός στους μετανάστες
Έχοντας τάξει τον εαυτό του στο οικολογικό κίνημα, εκφράζει τις ανησυχίες τους για το μέλλον του, όπως και τη χαρά του για την επιτυχία των συναδέλφων του στην Ελλάδα. Τα θέματα των μεταναστών, όπως και της οικολογικής συνείδησης που πρέπει να αποκτήσουμε όλοι, τον απασχολούν ιδιαίτερα. "Χάρηκα πάρα πολύ για την επιτυχία που είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα, με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Διαπιστώνουμε ότι, οι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η γη δεν είναι δική μας και πρέπει να αναλογιζόμαστε πώς θα την κληρονομήσουμε στις επερχόμενες γενιές", τονίζει και προσθέτει: "η παρουσία των Πρασίνων στα εθνικά κοινοβούλια και στο ευρωπαϊκό έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενο και την ατζέντα της πολιτικής και αυτό είναι και το ζητούμενο και για την Ελλάδα". Όταν αναφέρεται στο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστών, που όπως λέει "δεν φεύγουν από την πατρίδα τους για το κέφι τους, ούτε για να αυγατίσουνε το βιός τους", τονίζει ότι προσπαθεί- και αυτό καλεί να κάνουμε όλοι- να θυμόμαστε πάντα ότι είναι στην ίδια θέση μ' αυτή που ήταν, πριν από δεκαετίες, οι δικοί μας άνθρωποι. "Έτσι ξεκινήσανε και οι γονείς μας και άλλοι πολλοί άλλοι Έλληνες, πριν απ' αυτούς. Όταν ακούω στην Ελλάδα να μου λένε πόσο υπερήφανοι είναι για τους Έλληνες που διαπρέπουνε στην πολιτική, τους θυμίζω πάντα ότι, αν καταφέραμε να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα-στην Ευρώπη, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία- το οφείλουμε στα κράτη αυτά που έδωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεστε στους μετανάστες", επισημαίνει.
Η οικολογία δεν είναι μόδα
Καταλήγοντας, ο ομογενής πολιτικός επισημαίνει ότι η οικολογία στις μέρες μας είναι στη μόδα, και αυτό είναι καλό, εν μέρει, αν θέλουμε να αλλάξουν κάποια πράγματα, ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να μείνουν όλα στα λόγια, αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα. "Δεν αρκεί να 'βαφτούμε' όλοι πράσινοι. Πρέπει να αλλάξουμε οπτική γωνία για να μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερες λύσεις στην καθημερινότητα. Να αλλάξουμε νοοτροπία και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για μία καλύτερη ποιότητα ζωής", θα μας πει. Αυτές τις ημέρες, ο Χρήστος Δουλκερίδης θα βρεθεί στην Αθήνα για την 7η τακτική Γενική Συνέλευσή της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), της οποίας είναι Β΄ αντιπρόεδρος. Λόγω της ανάληψης των νέων καθηκόντων του στο Βέλγιο, μας δηλώνει ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στο Προεδρείο, θα παραμείνει όμως ενεργό μέλος, συνδράμοντας το έργο του σημαντικού αυτού θεσμού.
© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Συγγραφέας Ριμπά Δ. (ANA)