AΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η ελληνική προξενική αρχή στα Σκόπια δεν προλαβαίνει τούτη την εποχή να εκδίδει βίζες και στους μεθοριακούς σταθμούς των Ευζώνων και της Δοϊράνης οι ουρές τα Σαββατοκύριακα είναι μεγάλες. Παρά το.. βαρύ κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις εξαιτίας της διένεξης για το όνομα, η κάθοδος των πολιτών της ΠΓΔΜ, προς τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας και την αγορά της Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί, αλλά, όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, δείχνει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.
Από στοιχεία του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, προκύπτει ότι ενώ μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαν εκδοθεί 36.000 βίζες, τον Ιούνιο ο αριθμός τους έφτασε τις χίλιες ημερησίως(!) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διπλωματικής μας αποστολής, προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν των 67.000 που εκδόθηκαν πέρυσι, όταν λόγω του βέτο στο Βουκουρέστι η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί επικίνδυνα.
Πολιτική ανοικτών θυρών
Η Αθήνα ακολουθεί πολιτική ανοιχτών θυρών στο θέμα της βίζας με σκοπό αφενός να αποδυναμώσει την καλλιέργεια ανθελληνικού κλίματος στον πληθυσμό, στην οποία συστηματικά επιδίδονται οι εθνικιστικοί κύκλοι, και αφετέρου να ενισχύσει τον τουρισμό στα παραθεριστικά κέντρα της Πιερίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης τα οποία ανέκαθεν κατακλύζονταν τη θερινή περίοδο από Γιουγκοσλάβους εκδρομείς, κυρίως από την περιοχή των Σκοπίων.
Η αλήθεια είναι ότι οι μετακινήσεις των πολιτών και από τις δύο πλευρές, που έχουν παράδοση αιώνων στην περιοχή, έχουν περιπέσει στην δίνη της αντιπαράθεσης για την ονομασία. Οι κυβερνώντες την ΠΓΔΜ, στην προσπάθειά τους να σφυρηλατήσουν πατριωτική συνείδηση και να δικαιολογήσουν την αδιάλλακτη στρατηγική τους, εμφανίζουν στους πολίτες τους ως υπαίτιους για όλα τους τα δεινά τους νότιους γείτονες. Τους καλλιεργούν μίσος και ενοχές, πως με το να ενισχύουν με τον οβολό τους την οικονομία μας είναι περίπου σαν να κάνουν εθνικό χαρακίρι.
Με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, που δήλωσε ανοιχτά, πράγμα ασυνήθιστο στη διεθνή πρακτική, ότι δεν θα ερχόταν ποτέ για διακοπές στην Ελλάδα, εξάπτουν μεθοδικά αισθήματα φόβου στους ανθρώπους.
Η προπαγάνδα
Το μενού της προπαγάνδας ξεκινάει απο προειδοποιήσεις ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα όσων περάσουν τα σύνορα και φτάνει έως τη νέα γρίπη και για όσους δεν συμμορφώνονται και αποφασίζουν να ταξιδέψουν, στους μεθοριακούς σταθμούς οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Διαμαρτυρίες, παράπονα
Ομως ούτε εμείς μένουμε με σταυρωμένα χέρια βλέποντας πολίτες από τη Φλώρινα, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία κ.λπ. να συρρέουν καθημερινά στις αγορές και τα παζάρια του Μοναστηρίου, της Στρούμνιτσας, της Δοϊράνης και της Γευγελής για να αγοράσουν φτηνά ρούχα, γεωργικά φάρμακα, πιπεριές και ψωμί, να φτιάξουν τα δόντια τους με τα μισά λεφτά απ’ όσα θα έδιναν στην Ελλάδα, να επισκεφθούν το πανέμορφο τουριστικό θέρετρο της Αχρίδας ή να αφήσουν μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων σ’ ένα από τα εφτά καζίνο τους «Λας Βέγκας» των Βαλκανίων, δηλαδή της Γευγελής.
Διαμαρτυρίες επιμελητηρίων για αναδουλειές των μελών τους εξαιτίας της φυγής των πελατών στις πίσω από τα σύνορα αγορές, παράπονα του ιατρικού κόσμου και υπερβολικές καταγγελίες φορέων του για την ποιότητα της δουλειάς των συναδέλφων τους της άλλης πλευράς, διαβήματα και ταξιδιωτικές οδηγίες από το ΥΠΕΞ για περιστατικά όπως αυτό της επίθεσης Σλαβομακεδόνων χούλιγκαν σε τουριστικό λεωφορείο μας στην Αχρίδα, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς στον αθέατο αυτό «πόλεμο» που διεξάγεται στα μετόπισθεν της σύγκρουσης για το όνομα. Φαίνεται όμως ότι για τους ανθρώπους των συνόρων η καθημερινότητα και οι ανάγκες της υπερισχύουν των όποιων εθνικών διαφορών και αυτό πιστοποιεί το συνεχιζόμενο πηγαινέλα και από τις δυο πλευρές.
Η έλευση και φέτος δεκάδων χιλιάδων τουριστών από την «εχθρική» ΠΓΔΜ θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες της Βόρειας Ελλάδας και όπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών κάμπινγκ Πιερίας κ. Νίκος Παπαθανασίου «στις επιχειρήσεις μας έχουμε πολλούς και καλούς πελάτες από τα Σκόπια».
Αποτελεί, ωστόσο, κοινό μυστικό ότι η διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας και η χαλάρωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών θα δυναμώσει το τουριστικό ρεύμα από την ΠΓΔΜ. Οσο το πρόβλημα παραμένει, οι γείτονες θα αναζητούν άλλες επιλογές, όπως για παράδειγμα τις ακτές της ραγδαία αναπτυσσόμενης τουριστικά Αλβανίας, που με τη διάνοιξη του υπερσύγχρονου αυτοκινητοδρόμου Δυρραχίου-Πρίστινας θα είναι προσβάσιμες για τους εκδρομείς από τα Σκόπια και τα κάμπινγκ, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στις ακτές του Θερμαϊκού θα ψάχνουν για πελάτες.