8 Ιουλ 2009

Διεθνής Αμνηστία: Οι Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

The Associated Press
2.7.09
Στην πρώτη ευρεία έκθεσή της για τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Πέμπτη τις Ισραηλινές δυνάμεις για το θάνατο εκατοντάδων Παλαιστίνιων πολιτών και την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών της Λωρίδας σε επιθέσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε το Ισραήλ να δεσμευτεί δημόσια ότι θα σταματήσει τη χρήση του πυροβολικού, του λευκού φωσφόρου και άλλων ανακριβών όπλων σε πυκνοκατοικημένες ..

περιοχές. Προέτρεψε επίσης τους μαχητές ηγέτες της Hamas να δώσουν τέλος στις πυραυλικές τους επιθέσεις κατά των Ισραηλινών πολιτών – επιθέσεις που επίσης χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.

Η Αμνηστία – η οποία για πρώτη φορά κατήγγειλε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου αμέσως μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στις 18 Ιανουαρίου – επισήμανε ότι εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους που υψηλής ακριβείας όπλα όπως είναι οι οβίδες, οι βόμβες και οι ρουκέτες σκότωσαν τόσα πολλά παιδιά και αμάχους.

Η οργάνωση αποδοκίμασε επίσης τη χρήση από το Ισραήλ οβίδων μικρότερης ακρίβειας αλλά και βομβών λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Κατηγόρησε, εξάλλου, τις Ισραηλινές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες εμποδίζοντας συχνά την πρόσβασή τους σε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

"Η μορφή των Ισραηλινών επιθέσεων και ο μεγάλος αριθμός άμαχων θυμάτων δείχνουν απερίσκεπτη συμπεριφορά, αδιαφορία για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και μια συνεχή αποτυχία διάκρισης μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων", ανέφερε η Αμνηστία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1,400 Παλαιστίνιοι - συμπεριλαμβανομένων πλέον των 900 πολιτών - έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Το Ισραήλ περιορίζει το φόρο αίματος στους 1,100 επιμένοντας ότι η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν μαχητές. Ωστόσο, αρνείται να παρουσιάσει έναν κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, περίπου 300 παιδιά και εκατοντάδες άμαχοι συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους. Από την άλλη μεριά, 13 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν μεταξύ των οποίων και 3 πολίτες θύματα των πυραυλικών επιθέσεων.

Ο Ισραηλινός Στρατός δεν θέλησε να σχολιάσει την έκθεση. Στο παρελθόν όμως, είχε επιρρίψει στη Hamas την ευθύνη για τις απώλειες αμάχων υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση χρησιμοποιούσε τεμένη, σχολεία και κατοικημένες περιοχές ως κάλυψη για τις επιθέσεις της.

Η Συνθήκη της Γενεύης απαγορεύει τη χρήση του λευκού φωσφόρου ως εμπρηστικού όπλου κατά αμάχων αλλά και σε αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Γάζα, το Ισραήλ αρνιόταν κατηγορηματικά ότι η χρήση από αυτό όπλων λευκού φωσφόρου ήταν παράνομη. Σε εσωτερικές έρευνες που διεξήγαγε, ο Ισραηλινός Στρατός ισχυρίζεται ότι δεν παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς στον πόλεμο στη Λωρίδα.

Η 117 σελίδων έκθεση της οργάνωσης βασίστηκε σε οπτικό υλικό και μαρτυρίες που συγκέντρωσε ομάδα 4 ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου και ενός στρατιωτικού ειδήμονα, από δεκάδες σημεία εχθροπραξιών στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.

Η αναλυτική έκθεση δεν προσέθεσε νέα στοιχεία αλλά επικεντρώθηκε σε θέματα, περιπτώσεις και προβλήματα που είχαν επισημανθεί και παλιότερα.

Μεταξύ των περιπτώσεων που απαριθμούνται περιλαμβάνεται και ο βομβαρδισμός ενός σπιτιού όπου είχε καταφύγει μια οικογένεια μετά από εντολή των στρατιωτών πριν σκοτωθούν 21 άτομα, η επίθεση του Ισραηλινού πυροβολικού κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ που κατέληξε στο θάνατο δεκάδων ατόμων και ο βομβαρδισμός ενός σπιτιού που προκάλεσε το θάνατο των τριών κορών ενός γιατρού της Γάζας που εργαζόταν για χρόνια στο Ισραήλ και ήταν υπέρμαχος της συνύπαρξης.

"Το Ισραήλ δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για πληροφορίες αναφορικά με συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιγράφονται στην έκθεση και για συναντήσεις προκειμένου να συζητηθούν τα ευρήματα της οργάνωσης", τόνισε η Donatella Rovera, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Αμνηστίας.

Η Rovera υποστήριξε ότι οι ερευνητές απολάμβαναν πλήρους ελευθερίας στη Γάζα χωρίς καμία παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας της Hamas.

"Ήταν ένας άγριος, μονόπλευρος πόλεμος στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα θανάτου και καταστροφής", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Hamas στη Γάζα Ismail Haniyeh. "Θεωρούμε ότι οι ηγέτες του κράτους κατοχής πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματα αυτά".

Ο ΟΗΕ εξετάζει την πολεμική συμπεριφορά και των δύο πλευρών. Τον περασμένο μήνα, η Hamas επέτρεψε την είσοδο στη Λωρίδα του βετεράνου ερευνητή εγκλημάτων πολέμου Richard Goldstone και της ομάδας του τους οποίους όμως συχνά συνόδευαν άντρες ασφαλείας της οργάνωσης εγείροντας ερωτήματα για την ικανότητα των μαρτύρων να περιγράφουν ελεύθερα τις πράξεις της μαχητικής οργάνωσης.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την ερευνητική ομάδα χαρακτηρίζοντάς την προκατειλημμένη.

Το Ισραήλ είχε διεξάγει τη δική του εσωτερική έρευνα στις αρχές του χρόνου και απάλλαξε το Στρατό από κάθε ευθύνη για εγκλήματα πολέμου. Αντίθετα, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την έρευνα εκείνη ως προσπάθεια συγκάλυψης με σκοπό να ρίξει στάχτη στα μάτια.

Η έκθεση της Αμνηστίας κατήγγειλε και τη Hamas για τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπολύει κατά πόλεων και χωριών του νότιου Ισραήλ.

"Εδώ και 5 μήνες, καμία πλευρά δεν δείχνει κάποια διάθεση για αλλαγή των πρακτικών της και συμμόρφωσή της προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, θέτοντας εκ νέου την προοπτική να πληρώσουν πάλι οι άμαχοι το τίμημα στην περίπτωση που ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες", κατέληξε η Rovera.

πηγή:www.cohen.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη