21 Ιουλ 2009

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ…ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ!


Όλοι ξέρουν σήμερα, ότι έγινε μεγάλος αγώνας από συγκεκριμένα κέντρα στις τελευταίες εκλογές στην Κύπρο, για να μην επανεκλεγεί ο πρόεδρος του ΟΧΙ Τάσσος παπαδόπουλος και στη θέση του να βρεθεί ο σημερινός πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.
Στην πρώτη γραμμή του ΝΑΙ και στην επαναφορά του σχεδίου Ανάν βρίσκονται η Βρετανία, η Αμερική, η ηγεσία της Ε.Ε., η Γραμματεία του ΟΗΕ, η περίφημη Διεθνής Ομάδα Κρίσης PRIO και η Νορβηγία. Όλοι αυτοί έχουν επενδύσει στην εκλογή Χριστόφια και τώρα

περιμένουν πολλά από αυτόν.
Αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία ο Πρόεδρος Χριστόφιας το Μάρτιο του 2008, είχε μια συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αν και σύμφωνα με την πρόεδρο Χριστόφια δεν υπεγράφη κάτι, συμφώνησαν μεταξύ τους για τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για πολιτική διευθέτηση. Αυτές οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο.
Οι λεγόμενες Τεχνικές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας (βρετανική εφεύρεση αν κρίνουμε από τον τρόπο λειτουργίας) απαρτίζονται από εμπειρογνώμονες, όπως τους αποκαλούν, από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πρόκειται για έξι ομάδες εργασίας και επτά τεχνικές επιτροπές.
Ωστόσο, η συνολική μυστικότητα που περιβάλλει τους όρους αναφοράς στις εν λόγω επιτροπές και ομάδες οι οποίες υποτίθεται ότι εργάζονται υπό την ηγεσία του κ. Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Πρόεδρο, δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς και ανησυχίες.
Οι όροι αναφοράς γίνονται κόμη πιο αμφίβολοι μετά τις αποκαλύψεις:
Πρώτον ότι η τούρκοι άποικοι περιλαμβάνονται στη σύνθεση των τουρκοκυπριακών επιτροπών και των ομάδων και, δεύτερον, τη δήλωση στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 23/4/2008, από τον Ozdil Nami, τουρκοκυπριακός σύμβουλος, ότι ο στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν. Ο εκπρόσωπος του Ταλάτ καθιστά σαφές ότι θα επιμείνει σε αυτό, για μια λύση της εταιρικής σχέσης, με δύο συστατικά κράτη με πολιτική ισότητα μέσω….παρθενογέννεσης. Μετά τη δήλωση αυτή η κυβέρνηση της Κύπρου έσπευσε να αρνηθεί ότι θα πάει σε επαναδιαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν. Ωστόσο, η αρχική εντύπωση παραμένει…
Σύνθεση των επιτροπών
Ο διορισμός από τον Χριστόφια σε αυτές τις επιτροπές και ομάδες, ανθρώπων γνωστών για την υποστήριξή τους στο σχέδιο Ανάν έχει ήδη δημιουργήσει διαμάχη στην Κύπρο και φόβους ότι το σχέδιο Ανάν είναι ζωντανό και βρίσκεται στο τραπέζι. Και στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς αυτό που διαπραγματεύεται. Αλλά με άλλο όνομα! Αυτή τη φορά όμως ακολουθώντας την ‘βρετανική οδηγία’…
Ο κύριος Τσελέπης είναι μέλος του ΑΚΕΛ και… ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν. Έχει συμμετάσχει στην Οξφόρδη σε συνεδρίαση το Φεβρουάριο του 2004 για την προώθηση του Σχεδίου Ανάν και έχει διοριστεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια ως συντονιστής όλων των επιτροπών και ομάδων εργασίας.
Ομάδες Εργασίας
1) επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη διακυβέρνηση και της εξουσίας - Ανδρέας Μαυρομάτης, με τη βοήθεια του Μιχάλη ΑΤΤΑΛΙΔΗΣ και οι δυο είναι σθεναροί υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. .
2) θέματα της ΕΕ - Με επικεφαλής τον Γιώργο Βασιλείου. Ο οποίος δεν είναι μόνο ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, αλλά και ένας από την ελληνοκυπριακή πλευρά συγγραφείς του παρόντος τερατούργημα.
3) Έδαφος - επικεφαλής Αλέκος Σάμπος. Γνωστός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν.
4) Ακίνητα - Ερατώ Kουζάκου Μαρκούλη, επίσης υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με αναφορές του Τύπου.
5) την ασφάλεια και τις εγγυήσεις - επικεφαλής Σώτος Zακχαίος, πρώην γενικός διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, γνωστός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν.
6) Οικονομικά θέματα – Μιχάλης Σαρρής, πρώην υπουργός Οικονομικών, υποστηρικτής κι αυτός σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του τύπου, του σχεδίου Ανάν. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται και άνθρωποι που έχουν σχέση με την PRIO καθώς και με νορβηγικό πανεπιστήμιο το οποίο εργάζεται συστηματικά για την προώθηση του σχεδίου Ανάν και για τα τουρκικά συμφέροντα στην Κύπρο.
Η PRIO είναι γνωστή για τη διοργάνωση σεμιναρίων που σκοπό έχουν την πλύση εγκεφάλων των Ελληνοκυπρίων για τη δημιουργία ‘στρατού’ που να εξυπηρετεί την επαναφορά του σχεδίου Ανάν και γενικά τα τουρκικές φιλοδοξίες στο νησί.
Τεχνικές Επιτροπές
Πολιτιστική Κληρονομιά - επικεφαλής Τάκης Αντωνίου, ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν και συμμετέχων στην Οξφόρδη τον Φεβρουάριο 2004 για την προώθηση του σχεδίου. Με τον κ. Παντσίλη.
Ανθρωπιστική Θέματα - επικεφαλής Συμεών Μάτσης, πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Επικοινωνιών, γνωστός για τις προσπάθειές του να προωθήσει το σχέδιο Ανάν.
Υγεία θέματα - επικεφαλής πρώην Υπουργείου Υγείας Χάρης Χαραλάμπους.
Περιβάλλον - επικεφαλής Κώστας Καδής, πρώην υπουργός Υγείας.
Έγκλημα και ποινικές υποθέσεις - Ανδρος Kαπαρδής
Οικονομικές και εμπορικές υποθέσεις – Διονύσης Μαυρονικόλας
Διαχείρισης Κρίσεων - Μάριος Λυσιώτης
Υπάρχουν και ορισμένα άλλα ονόματα που έχουν δημοσιευθεί, αλλά γενικά και κυρίως ΕΠΙΣΗΜΑ δεν υπάρχει μια πλήρη λίστα με τα ονόματα όλων αυτών των επιτροπών και των ομάδων και δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην ελληνοκυπριακό Τύπο

Α.Κ.

Πηγή : http://web.me.com/tanea_london/TANEAonLINE/Salt-Pepper2.html



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη