Ερώτηση της Χρύσας Αράπογλου, στον Υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο, για τα σοβαρά προβλήματα της Πυροσβεστικής στην Κεντρική Μακεδονία.
Θέμα : «Τοποθετήσεις νέων πυροσβεστών σε Π.Υ. και Π.Κ. – σοβαρότατα προβλήματα από την έλλειψη πυροσβεστών στην Κεντρική Μακεδονία»
Η πλήρης αποδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, η δύναμη της οποίας συνδράμει κατά την αντιπυρική περίοδο σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας που... περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές (όπως το περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου, το Άγιο Όρος και ολόκληρη τη Χερσόνησο της Χαλκιδικής, τους εθνικούς δρυμούς στον Όλυμπο, την Πίνδο και τη Ροδόπη, κ.α.), δημιουργούν κλίμα ανησυχίας για την περίπτωση απευκταίας πυρκαγιάς, παρά την υπευθυνότητα, τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που διακρίνει το υπηρετούν προσωπικό του Σώματος
Μερική ενδυνάμωση του Σώματος αναμενόταν με την τοποθέτηση των πεντακοσίων πενήντα περίπου νέων Πυροσβεστών που πρόσφατα αποφοίτησαν από την Πυροσβεστική Ακαδημία και οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Καταστήματα σε όλη τη χώρα, με σκοπό να καλύψουν ένα μικρό ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Με τις εξαγγελίες ΤΟΥ Αναπληρωτή Υπουργού για «…αναλογικές και σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες τοποθετήσεις…», αναμενόταν η ενίσχυση των Π.Υ. και Π.Κ. της Κεντρικής Μακεδονίας με 80 – 100 νέους Πυροσβέστες. Διαψεύστηκαν όμως καθώς τοποθετήθηκαν μόλις 10 νέοι πυροσβέστες στη Θεσσαλονίκη και 36 συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία (!!!)
Δόθηκαν νέες υποσχέσεις από πλευράς Υπουργείου, πως «…το πρόβλημα θα μετριαστεί με τις μεταθέσεις…». Το πρόβλημα παρέμεινε ίδιο και απαράλλακτο καθώς έφυγαν 18 και ήρθαν 18 πυροσβέστες. Έτσι έχουμε την παρακάτω κατάσταση:
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΕΝΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤ.
Διαπιστώνεται λοιπόν ότι οι ελλείψεις αγγίζουν το 30% για την Κεντρική Μακεδονία και το 32% για τη Θεσσαλονίκη !!! Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη καθώς δέκα περίπου άτομα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, από τα οποία τέσσερα προέρχονται από τη δύναμη του αεροδρομίου «Μακεδονία». Εάν μάλιστα οι πυροσβέστες αυτοί αποστρατευτούν χωρίς να αντικατασταθούν, υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του αεροδρομίου σε κατώτερη κατηγορία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να προσγειωθούν σε αυτό μεγάλα αεροσκάφη. Ακόμη όμως και αν αντικατασταθούν από τους υπηρετούντες, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η δύναμη της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Οι εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, επιβαρύνουν το έργο των υπηρετούντων πυροσβεστών οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις παρουσιαζόμενες κατά καιρούς ανάγκες και ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις Πυροσβεστικών Σταθμών στην Κεντρική Μακεδονία, το προσωπικό δε φθάνει ούτε για να καλύψει τις βάρδιες, ενώ σημαντική είναι η έλλειψη οδηγών πυροσβεστικών οχημάτων.
Με δεδομένη την λειψανδρία, την έλλειψη υλικοτεχνικών μέσων και ατομικού εξοπλισμού αλλά και τη στάθμευση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μόλις τεσσάρων (4) πυροσβεστικών αεροσκαφών που καλούνται να καλύψουν ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, εύλογη είναι η ανησυχία των πολιτών, για αυτό και
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Με ποια κριτήρια έγιναν οι τοποθετήσεις των νέων πυροσβεστών που αποφοίτησαν πρόσφατα από την Πυροσβεστική Ακαδημία;
Υπάρχει η βούληση να γίνουν νέες τοποθετήσεις – μεταθέσεις πυροσβεστών στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη από αυτούς που θα αποφοιτήσουν τον Οκτώβριο από την Πυροσβεστική Ακαδημία;
Πώς θα αντιμετωπισθεί η πλήρης αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία;
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να στελεχώσει το Πυροσβεστικό Σώμα με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις και πότε αυτή (η κάλυψη) θα καταστεί δυνατή;
Χρύσα Αράπογλου
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης