9 Αυγ 2009

ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.



θΑ ΠΑΕΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ; Η Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Η ΕΣΤΩ Η ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ;

Μια φωτογραφία, ένα έγκλημα...
Ταυτοποιήθηκαν τα οστά των πέντε Ελληνοκυπρίων ΤΟΥΦΡΙΞΟΥΔΑΛΙΤΗ Πέντε νέοι άνθρωποι, γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι.
Τούρκοι στρατιώτες με προτεταμένα τα αυτόματα όπλα να τους σημαδεύουν. Σε κάποια άλλη στιγμή, ο ένας στρατιώτης φαίνεται να ανάβει τσιγάρο στον ένα από τους πέντε νέους. Μια φωτογραφία, μια ιστορία. Ένα αποδεικτικό στοιχείο του εγκλήματος και της βαρβαρότητας. Έγινε μαρτυρικό σύμβολο για όλους όσοι δεν γύρισαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Οι δικοί τους άνθρωποι, έβλεπαν παντού τη φωτογραφία των αγαπημένων τους προσώπων, να ..

συλλαμβάνονται από τους Τούρκους στρατιώτες. Θέριευε κάθε φορά ο πόνος και ένα παράπονο τούς έπνιγε. Μα συνάμα και μια ελπίδα για τους δικούς τους ανθρώπους που έβλεπαν να συλλαμβάνονται ζωντανοί και ήλπιζαν κάποια μέρα να τους δουν να επιστρέφουν… Πριν από λίγες μέρες, τα αποτελέσματα των ταυτοποιήσεων των λειψάνων, κατέγραψαν ακόμα μια εγκληματική ενέργεια από μέρους του τουρκικού στρατού. Η εκταφή που πραγματοποιήθηκε σε πηγάδι στην περιοχή του Τζιάους, εκεί όπου χάθηκαν τα πέντε άτομα της φωτογραφίας, έφερε στην επιφάνεια 19 λείψανα. Ανάμεσα σε αυτά και των πέντε ηρωικών νέων, ίσως της πιο χαρακτηριστικής φωτογραφίας των Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εισβολής.
Η τραγική ιστορία των πέντε νέων στρατιωτών του 398 τάγματος πεζικού, ξεκινά στις 14 Αυγούστου του 1974, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάους.
Ο τουρκικός στρατός, προέλαυνε προς την περιοχή της Μεσαορίας με κατεύθυνση την Αμμόχωστο. Οι πέντε Ελληνοκύπριοι στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή του Τζιάους. Εκεί συλλαμβάνονται από τον τουρκικό στρατό. Αυτή ήταν και η τελευταία πληροφορία που έμαθαν οι δικοί τους. Όπως ανέφερε στον «Φ», η Μαρία Παπαγιάννη, αδελφή του Ιωάννη Παπαγιάννη, του ενός εκ των πέντε που παρουσιάζονται στη φωτογραφία, Βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Τζιάος μαζί με την ομάδα τους βρισκόταν ακόμη ένα άτομο, το οποίο όμως τη στιγμή εκείνη που έφτασαν τα άρματα των Τούρκων βρισκόταν σε μικρή απόσταση πιο κάτω και κρύφτηκε πίσω από ένα θάμνο. Στη συνέχεια, κατάφερε να ξεφύγει. Αυτός ήταν και ο τελευταίος που είδε τους πέντε Ε/κ νέους αιχμάλωτους ζωντανούς, να πέφτουν στα χέρια των Τούρκων.
Σε κάποια στιγμή μάλιστα, όπως φαίνεται σε μία άλλη φωτογραφία από τη σκηνή της σύλληψής τους, Τούρκος στρατιώτης προσφέρει και ανάβει τσιγάρο στον Ιωάννη Παπαγιάννη.
Στη συνέχεια, όπως φαίνεται, χωρίς να μπορεί να ειπωθεί τίποτα με ακρίβεια αφού τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά, ο τουρκικός στρατός, ο οποίος βιαζόταν να κατευθυνθεί προς την πόλη της Αμμοχώστου, δεν ήθελε να έχει μαζί του αιχμαλώτους γι’ αυτό και τους παρέδωσε στους Τουρκοκύπριους στο Τζιάος. Φαίνεται ότι λίγο μετά, πιθανόν ένοπλοι Τουρκοκύπριοι, τους εκτέλεσαν και τους έριξαν σε πηγάδι, λίγο έξω από το Τζιάος, δίπλα από ένα τζαμί. Εκεί δηλαδή, που βρέθηκαν πρόσφατα τα οστά τους, μαζί με άλλων Ελληνοκυπρίων… Ο Ιώαννης Παπαγιάνης, όπως ανέφερε η αδελφή του, είχε μόλις τελειώσει τις σπουδές του στην Αγγλία. Λίγες μέρες πριν την εισβολή, ξεκίνησαν οδικώς μαζί με την αδελφή του, φτάνοντας μέχρι το Πειραιά. Απ’ εκεί πήραν το πλοίο για το γυρισμό στην πατρίδα. Στη διάρκεια του ταξιδιού, γίνεται το πραξικόπημα στην Κύπρο. Λίγες μέρες μετά ξεκινά η εισβολή και ο Παπαγιάννης, που μόλις είχε φτάσει στην Κύπρο, κατατάσσεται ως εθελοντής στο 398 Τάγμα Πεζικού. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής, επιστρέφει δύο φορές στο σπίτι του, για να κάνει μπάνιο και φεύγει βιαστικός για να πάει πίσω, εκπληρώνοντας το χρέος του προς την πατρίδα. Στις 14 Αυγούστου, συλλαμβάνεται μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις και γίνεται το σύμβολο της αντίστασης, αλλά και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εις βάρος της Κύπρου… Η κηδεία τους, θα γίνει 35 χρόνια ακριβώς μετά, στις 14 Αυγούστου… Οι εικονιζόμενοι Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί της φωτογραφίας: 1Κορέλλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, 30 ετών, από την Κυθρέα 2Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, 26 ετών, από την Άχνα 3Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, 25 ετών από το Δάλι 4Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαραλάμπους, 23 ετών, από το Νέο Χωριό Κυθρέας 5Χατζηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, 19 ετών από την Αμμόχωστο Η ιστορία της φωτογραφίας

Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗφωτογραφία είχε ληφθεί από Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος ακολουθούσε τον τουρκικό στρατό κατά την προέλαση του, απαθανατίζοντας τα «επιτεύγματά του». Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο Τούρκος δημοσιογράφος, βρισκόταν πάνω σε τουρκικό άρμα. Αργότερα ο δημοσιογράφος συνελήφθη στην περιοχή του Λήδρα Πάλας και το φωτογραφικό υλικό έφτασε στα χέρια της Εθνικής Φρουράς. Οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες της σύλληψης των πέντε Ελληνοκυπρίων, δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβρη του 1974 σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα, όπου και αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους. Αποστολή άρθρου με email κλείσιμο παραθύρου
Ονοματεπώνυμο αποστολέα:
Email αποστολέα: *
Email παραλήπτη: *
Το σχόλιό σας:
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
Αποστολή αντιγράφου σε μένα
Μια φωτογραφία, ένα έγκλημα...

ΤΟΥΦΡΙΞΟΥΔΑΛΙΤΗ




"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009
Αρ. Φύλλου:
Σελίδα: Σελίς 20
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Online, στο http://www.philenews.com/digital/PrintForm.aspx?nid=894154


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη