24 Αυγ 2009

Μ’ ένα γιγαντιαίο τυρί 250 κιλών η γιορτή του βοσκού στα Ζωνιανά


ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 :
“ Ένας τόπος με πλούσιο
ιστορικό παρελθόν
και παράδοση”
Μ’ ένα γιγαντιαίο τυρί 250 κιλών η γιορτή του βοσκού…
Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
http://www.yanniskakanos.gr/
Τα Ζωνιανά άρχισαν τώρα και δύο χρόνια να δείχνουν την πραγματική τους εικόνα γιατί στον τόπο αυτό γράφτηκε ιστορία και ... οι άνθρωποι πλειοψηφικά έχουν αξιόλογες καταβολές που τους επιβάλλουν να μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους ώστε να έχουν ένα λαμπρό μέλλον. Έτσι, λοιπόν, ύστερα από όσα έγιναν από μια μικρή παρέα παραβατών, σύσσωμο το χωριό αποφάσισε την ανόρθωση του τόπου με σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες όπως τη γιορτή του βοσκού – τυριού, παρουσιάζοντας ένα γιγαντιαίο τυρί με βάρος 250 κιλά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νομάρχης Ρεθύμνου, οι βουλευτές του νομού και εκπρόσωπος της περιφέρειας Κρήτης, όπως και πολλοί άλλοι επώνυμοι. Με τη μαντινάδα: Χίλια καλώς ορίσατε, χίλια και δυο χιλιάδες, ο κάμπος με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες, άρχισε την ομιλία - χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κοινότητας για να την συνεχίσει με παλμό, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Εύγε, μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο, εύγε, μπράβο στον Αθλητικό Σύλλογο, εύγε, μπράβο στο Λαογραφικό Σύλλογο, εύγε μπράβο στο Συνεταιρισμό, εύγε μπράβο για να ευλογήσουμε και τα γένια μας στην Κοινότητα. Είναι βέβαια και δεν θα παραλείψω να το πω, ότι το εύγε και το μπράβο ανήκουν στις Ζωνιανές και στους Ζωνιανούς. Σ’ αυτούς απόψε οφείλετε όλο αυτό που βλέπετε. Είπαμε ότι όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα πάμε μπροστά. Αυτά είναι τα Ζωνιανά, αυτά που βλέπετε σήμερα…”
Ο νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Παπαδάκης τόνισε: “Πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών για την πλούσια δράση του, για τη συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας για να δείξουμε και να αναδείξουμε ποια είναι τα πραγματικά Ζωνιανά. Συγχαρητήρια ακόμα για τη συμβολή του στην παραγωγική διαδικασία του τόπου εδώ διότι όπως λέει η σημερινή εκδήλωση πάει να γίνει θεσμός, γιορτή, συνάντηση βοσκού – τυριού έχει άμεση σχέση με την πρόοδο του τόπου…” Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Περιφέρειας Κρήτης καθώς επίσης και των βουλευτών του νομού: “ Θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, γιατί οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συμβάλλουν σε νέους προσανατολισμούς σε μια νέα πορεία για τα Ζωνιανά…” τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Λαμπίρης, ενώ η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε: “Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι κι’ άλλη μια φορά κοντά σας στη γιορτή του βοσκού –τυριού που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, της Νομαρχίας και της Κοινότητας Ζωνιανών. Είμαστε όλοι εδώ σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για να υποστηρίξουμε τους κτηνοτρόφους…”
Ερωτηθείς στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών κ. Δημήτριος Παρασύρης, απάντησε τα εξής: “ Ξεκινήσαμε πέρυσι αυτή τη γιορτή ως τοπική και φέτος την κάνουμε σε ευρεία κλίμακα έχοντας στόχο να την καθιερώσουμε Παγκρήτια γιορτή βοσκού –τυριού. Είναι ώρα να μιλήσουμε κι’ εμείς σαν Ζωνιανοί γιατί μέχρι πρόσφατα άλλοι μιλούσαν μόνο για εμάς. Και θα μιλάμε με πράξεις παραδειγματισμού και υπευθυνότητας. Τα νέα παιδιά του χωριού – μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι αποφασισμένα όπως και όλο το χωριό να εκλείψουν τ’ αρνητικά που δημιουργήθηκαν από μια μικρή μερίδα ντόπιων. Τα καταφέραμε όλα αυτά με συλλογική προσπάθεια και δυναμικό παρών, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Πέρυσι στήσαμε είκοσι καζάνια στην πλατεία για να δουν όλοι οι επισκέπτες τον παραδοσιακό τρόπο Παρασκευή του κεφαλοτυριού, της γραβιέρας, της μυζήθρας, του ρυζόγαλου, του ξινόχοντρου και όλοι εντυπωσιάστηκαν. Και το τυρί μας φέτος είναι κατά πολύ πιο μεγάλο και βαρύτερο από το περυσινό αφού ξεπερνάει τα 250 κιλά. Αξίζει ν’ αναφέρω ακόμα, ότι εδώ στα Ζωνιανά, είναι νόμος της οικογένειας, να ξέρουν τα κορίτσια από 15 χρονών να μαγειρεύουν όλα τα φαγητά. Οι μπουφέδες κατά σειρά που έχουν στηθεί και τα τόσα είδη φαγητών που προσφέρονται στον κόσμο είναι από τις νοικοκυρές γυναίκες του χωριού μας. Πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά καλύτερα είναι να προβάλετε πολλές φωτογραφίες γιατί η κάθε φωτογραφία είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Σας ευχαριστούμε και πάλι κ. Κάκανε για την παρουσία σας στο χωριό μας…”
Σημείωση: Ογδόντα (80) φωτογραφίες αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας, όπως και στο facebook.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη