12 Αυγ 2009

"Μήλον της έριδος", το 424 Γ.Σ.Ν. της Θεσσαλονίκης

Αρχιτεκτονικό μνημείο-χαρακτηριστικό δείγμα οθωμανικού στρατιωτικού νοσοκομείου, το κτίριο οπου στεγαζόταν έως πριν από τρία χρόνια το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έχει γίνει μήλον της έριδος μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του υπουργείου Αμυνας. Το μεν Πανεπιστήμιο το διεκδικεί για να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες, το δε υπουργείο Αμυνας το προορίζει να μετασκευαστεί σε ξενώνες φιλοξενίας στρατιωτικών.
«Διακυβεύεται η ανάπτυξη του ιδρύματος», είπε στην «Κ» ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Ηλ. Κουσκουβέλης επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψής του. «Οι περίπου δέκα χιλιάδες ενεργοί φοιτητές που παρακολουθούν τα οκτώ προπτυχιακά τμήματα και τα δώδεκα μεταπτυχιακά προγράμματα στοιβάζονται σε αμφιθέατρα και αίθουσες, καθισμένοι στα σκαλιά, ενώ το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης λειτουργεί στα υπόγεια του κτιρίου. Αρκετοί γραφειακοί χώροι, εξάλλου, εξασφαλίσθηκαν χάρη στη δέσμευση μπαλκονιών και μέρους των διαδρόμων», συμπληρώνει.
Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1880 και γειτνιάζει με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η αναστήλωση και η αξιοποίησή του από το ίδρυμα, εκτιμάται από τις πρυτανικές αρχές ότι θα εκτονώσει την «κτιριακή ασφυξία» που ταλανίζει το νεόκοπο πανεπιστήμιο.
Ο πρύτανης τονίζει, μάλιστα, πως το πανεπιστήμιο προτίθεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος των εργασιών προϋπολογισμού περίπου πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ και να μοιραστεί στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ο κ. Κουσκουβέλης αναφέρει ότι όταν διατυπώθηκε αρχικώς σχετικό αίτημα του πανεπιστημίου Μακεδονίας το 1996, έγινε δεκτό τόσο από το ΓΕΣ όσο και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την προϋπόθεση ότι θα μεταφερθεί στο μεταξύ το νοσοκομείο σε νέες εγκαταστάσεις.
Αρνητικές απαντήσεις
Μολονότι η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου έγινε το Σεπτέμβριο του 2007, το ΓΕΣ και το υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με τον πρύτανη, απαντούν αρνητικά στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις του πανεπιστημίου.
Οπως εξηγεί σε απάντηση που έδωσε ο υπουργός Αμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2008, «το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ξεκινήσει διαδικασίες για τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων του παλαιού 424 σε ξενώνες φιλοξενίας στελεχών και ταυτόχρονα μελετάται η ίδρυση στρατιωτικού μουσείου του Υγειονομικού Σώματος».
Σε μια άλλη εκδήλωση ενδιαφέροντος πάντως, ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ανδ. Κουράκης, είπε στην «Κ»: «Προέχει ο συνολικός σχεδιασμός της καρδιάς της πόλης για την αναζωογόνησή της. Οι χώροι του ΑΠΘ, του Γ' Σώματος Στρατού, της Αγ. Φωτεινής (όπου περιλαμβάνεται και το πρώην 424) και της ΔΕΘ οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως ενιαία ενότητα, η οποία πρέπει να αποδοθεί στην πόλη ώστε η Θεσσαλονίκη ν' αποκτήσει το μητροπολιτικό πάρκο που τόσο έχει ανάγκη».
Της Ζωγιας Kουταλιανου, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη