9 Αυγ 2009

«Πόλεμος» Bουλγάρων με τα Σκόπια!



από το http://www.ethnos.gr
«Κόκκινο πανί» έγινε για τα Σκόπια ο νέος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος για τους Βούλγαρους της Διασποράς Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους πολέμιους του «μακεδονισμού» της ΠΓΔΜ. Ο Ντιμιτρόφ υπήρξε μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας στη Σόφια και είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Τα Δέκα Ψέματα του Μακεδονισμού», το οποίο αναφέρεται στις ιστορικές αναλήθειες που προβάλλει η ΠΓΔΜ.

Τα Σκόπια αντιμετώπισαν με εμφανή σκεπτικισμό την πρόσφατη εκλογή του νέου συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» το 1991, αλλά αρνείται μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα», υποστηρίζοντας ότι οι Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα τους είναι υποσύνολα του βουλγαρικού έθνους και της βουλγαρικής γλώσσας.

Η επιλογή του Μπ. Μπορίσοφ να υπουργοποιήσει τον ιστορικό Μπ. Ντιμιτρόφ αλλά και να του προσφέρει προσωπική στήριξη όταν κατηγορήθηκε πως είχε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας την περίοδο του κομμουνισμού σχολιάστηκε από τους γείτονές του: «Δεν έχει την πρόθεση να ελαφρύνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών» έγραψε η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει στο άρθρο της τον Μπ. Ντιμιτρόφ ως έναν από τους «μεγαλύτερους κατήγορους του μακεδονικού έθνους». Αλλη σκοπιανή εφημερίδα, η «Βρέμιε», χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, γράφοντας ότι η υπουργοποίηση Ντιμιτρόφ ανέστησε τον βουλγαρικό φασισμό.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έντονης καχυποψίας από τα Σκόπια και με προδιαγεγραμμένη για πολλούς την αλλαγή στάσης της Σόφιας απέναντι στην ΠΓΔΜ, μετά την εκλογή του Μπορίσοφ, η πρώτη κρίση στις σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων εκδηλώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την ορκωμοσία της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης.

H 23χρονη Σπάρσκα Μίτρεβα, από την περιοχή της Γευγελής κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η οποία έχει βουλγαρική υπηκοότητα και διαβατήριο καταδικάσθηκε σε τρίμηνη φυλάκιση και κλείσθηκε στη φυλακή για διαφορά που είχε με τον σύζυγό της, με τον οποίο είναι σε διάσταση. Η κατηγορία ήταν ότι εμπόδιζε τον τελευταίο να βλέπει το μόλις 2 χρόνων παιδί τους, το οποίο οι αρχές αποφάσισαν να φιλοξενηθεί σε ίδρυμα. Η καταδίκη και ο εγκλεισμός στη φυλακή της Μίτρεβα για μια ενδοοικογενειακή διαφορά θεωρήθηκε ως μεθόδευση των αρχών της ΠΓΔΜ επειδή η 23χρονη, αν και πολίτης της ΠΓΔΜ, έχει πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα. Κάτι που έχει γίνει από δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα των Βουλγάρων περί βουλγαρικής προέλευσης των σλαβόφωνων κατοίκων της ΠΓΔΜ. Το θέμα πολύ γρήγορα οδήγησε σε ανοικτή αντιπαράθεση των δύο χωρών.

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη