31 Αυγ 2009

«Ορθώς στηρίξαμε το ελληνικό βέτο κατά της ΠΓΔΜ»



Η ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε. «μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανοικοδόμηση της ισλανδικής οικονομίας», δηλώνει στην «Ε» η πρωθυπουργός της Ισλανδίας και ηγέτις της Κεντροαριστεράς Γιοάνα Σιγκουρνταντότιρ, λίγο μετά την αίτηση ένταξης της νησιωτικής χώρας.

«Η θέση της ισλανδικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ώστε να... φτάσουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση. Ελπίζων ότι αυτή θα συμβεί σύντομα και ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» (φωτ. Reuter)

Η Ισλανδή πρωθυπουργός αφήνει βέβαια στη συζήτησή μας να διαφανεί το πλαίσιο των σκληρών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «θα είναι ανούσιο να προσφέρουμε μια λύση που θα μετέφερε την αρμοδιότητα των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών εκτός Ισλανδίας».
Ενώ, αναφορικά με την υποστήριξη του ελληνικού βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την προηγούμενη ισλανδική κυβέρνηση, τονίζει ότι η πολιτική της χώρας της δεν έχει αλλάξει, ενθαρρύνοντας τις δύο χώρες «να φτάσουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση».
Παρ' ότι το ισλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την αίτηση της χώρας σας για ένταξη στην Ε.Ε., είναι ξεκάθαρο ότι το κυβερνών κόμμα είναι το μόνο που επισήμως υποστηρίζει την ένταξη. Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης μέχρι το τέλος;
«Είναι αλήθεια ότι το κόμμα μου είναι το μόνο που υποστηρίζει ομόφωνα την αίτηση για ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε., τη στιγμή που άλλοι έχουν λιγότερο ομόφωνες θέσεις. Παρ' όλα αυτά, όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, τρία από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα λένε στα προγράμματά τους ότι η αίτηση πρέπει να γίνει, και σε όλα τα κόμματα υπάρχει ισχυρή υποστήριξη υπέρ της ένταξης. Αυτή η ευρεία υπερκομματική υποστήριξη για την αίτηση ένταξης έχει γίνει επανειλημμένως εμφανής σε μετρήσεις της κοινής γνώμης, η οποία και θα έχει τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος. Οπότε δεν ανησυχώ για την πρωτοπορία του κόμματός μου στην υποστήριξη της ένταξης, εφόσον επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι η ένταξη είναι η σωστή κίνηση για την Ισλανδία και ελπίζω ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα φτάσουν στο ίδιο συμπέρασμα».

Οι λόγοι της ένταξης

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ισλανδία θα τεθεί σε γρήγορη τροχιά ένταξης ώστε να σωθεί από την οικονομική κατάρρευση. Δεδομένου ότι η πολιτική της χώρας σας επικεντρωνόταν για χρόνια στο να μη μειώσει την ανεξαρτησία της, η ισλανδική αίτηση χαρακτηρίζεται ως ένας επίπονος, επιβληθείς συμβιβασμός.

«Η Ισλανδία είναι ένα ευρωπαϊκό και σκανδιναβικό κοινωνικό κράτος με ισχυρή δημοκρατική παράδοση, η οποία τιμούσε τις βασικές αξίες της ευρωπαϊκής συνεργασίας εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θεωρώ την αίτησή μας ως επιβληθείσα ή ως προκαλούσα μεγάλα προβλήματα. Αντίθετα, πιστεύω ότι κατατίθεται λόγω της ειλικρινούς επιθυμίας της Ισλανδίας για συμμετοχή στη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Οι Ισλανδοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ένταξη στην Ε.Ε. δεν αποτελεί από μόνη της λύση στις οικονομικές δυσκολίες, αλλά η αίτηση για ένταξη, βασισμένη σε μια ικανοποιητική συμφωνία, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανοικοδόμηση και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της ισλανδικής οικονομίας».

Θα αποφασίσουν οι πολίτες

Από την άλλη όμως, κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί που εναντιώνονται στην υποψηφιότητά σας για ένταξη, δηλώνουν ότι αμφιβάλλουν για το εάν η ισλανδική αίτηση θα ίσχυε εάν η οικονομία της χώρας σας βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουν πράγματι εάν οι πρότερες ισλανδικές θέσεις αναφορικά με την Ε.Ε. έχουν πράγματι αλλάξει...

«Η αίτηση για ένταξη είναι πολιτική θέση του κόμματός μου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε μέρες ευημερίας και δυσπραγίας. Το θέμα έχει συζητηθεί εκτεταμένα στη Βουλή και την κοινωνία. Υπάρχει ευρεία συναίνεση για το ότι πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας ένταξης, για την οποία θα αποφασίσουν τελικώς οι πολίτες. Στις διαπραγματεύσεις θα επιδείξουμε ότι από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι για τις ενέργειές μας».

Λέγεται επίσης ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τις αιτήσεις ένταξης της Ισλανδίας και αυτών των δυτικοβαλκανικών χωρών που προσπαθούν χρόνια να ενταχθούν στην Ε.Ε., πώς το σχολιάζετε; Και ποια φόρμουλα έχετε κατά νου, ώστε να προστατέψετε την ισλανδική αλιεία, που είναι το ζητούμενο για τη χώρα σας, χωρίς να καταστρατηγηθεί το κοινοτικό δίκαιο;

«Εχουμε καλές σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες και δεν βρισκόμαστε σε ανταγωνισμό μαζί τους. Δεν έχει υπάρξει καμία απαίτηση να τύχει προτεραιότητας το ισλανδικό ζήτημα. Από την άλλη, η Ισλανδία είναι μέλος του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου εδώ και 15 χρόνια και έχει ενσωματώσει ως νόμους της σχεδόν 75% των κοινοτικών οδηγιών. Επιπλέον, η Ισλανδία είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν. Οπότε ο ισλανδικός δρόμος για την Ε.Ε. είναι βραχύτερος, χωρίς να σημαίνει ότι είναι και ταχύτερος. Είναι σαφές ότι μια συμφωνία για την αλιεία θα είναι μια πρόκληση για τις ισλανδικές αρχές. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημείο-κλειδί, αν όχι το πλέον κρίσιμο, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και θα ήταν ανούσιο να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στον ισλανδικό λαό μια λύση που θα μετέφερε την αρμοδιότητα για τις ισλανδικές πλουτοπαραγωγικές πηγές εκτός Ισλανδίας. Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν θα το δεχόταν εάν ήταν στη θέση μας. Από την άλλη, θεωρώ ότι η θέση της ισλανδικής κοινής γνώμης δεν συγκρούεται με τις σταθεροποιητικές αλιευτικές πολιτικές της Ε.Ε. Επιπλέον, η Ε.Ε. ποτέ δεν καταστρατήγησε τα εθνικά συμφέροντα των αιτούντων ένταξη χωρών και δεν προβλέπεται να το πράξει στην περίπτωσή μας».

Συζητείται ευρέως ότι η Ε.Ε. ως οντότητα έχει σημαντικά μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη δημοκρατίας και λογοδοσίας των αξιωματούχων της και των αποφάσεών τους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ευνοούν λόμπι ειδικών συμφερόντων πολύ περισσότερο απ' ό,τι ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της Ε.Ε. Μια σειρά χωρών ψήφισαν κατά της έγκρισης της Συνθήκης της Λισσαβώνας, πιο πρόσφατα η Ιρλανδία. Ποια στάση θα κρατήσει η Ισλανδία πάνω σε αυτά τα ζητήματα;

«Δεν υπάρχει θεσμική τελειότητα στην περιφερειακή ή τη διεθνή συνεργασία και η Ε.Ε. έχει τα υπέρ και τα κατά της. Ωστόσο, πιστεύω ότι τα επιτεύγματά της μιλούν από μόνα τους. Βλέποντας την Ε.Ε. από έξω, βλέπω μια οικογένεια 27 δημοκρατικών κρατών, όπου κάθε εθνική κυβέρνηση, κάθε κοινοβούλιο έχει έναν ενεργό ρόλο, αναλογιζόμενο τη θέση του και το κοινό συμφέρον της Ευρώπης. Η ισλανδική αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. δεν περιέχει καμία προϋπόθεση στη δομή ή άλλες πλευρές της Συνθήκης της Λισσαβώνας».

Το ελληνικό βέτο

Η προηγούμενη ισλανδική κυβέρνηση υπό τον κ. Χάαρντε υποστήριξε το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στην αίτηση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω της διένεξης για το όνομα «Μακεδονία». Ποια θα είναι η θέση της νέας κυβέρνησής σας;

«Η θέση της ισλανδικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Πλαισιώσαμε άλλους συμμάχους στην ενθάρρυνση της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, ώστε να φτάσουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα και ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος της Συμμαχίας».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗΣ –eΝΕΤ / Μας το έστειλε το http://echedoros.blogspot.com/2009/08/blog-post_30.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη