20 Αυγ 2009

Τα όρια της ακαδημαϊκής ελευθερίας συρρικνώνονται λόγω του θρησκευτικού φανατισμού


Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει με αφορμή τη δημοσίευση «προσβλητικών» γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ σε εφημερίδα της Δανίας. Πρόσφατα, ο μεγάλου κύρους εκδοτικός οίκος του πανεπιστημίου του Yale, Yale University Press, αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση επιστημονικού βιβλίου με τίτλο “The Cartoons That Shook the World,” με θέμα τα αμφιλεγόμενα σκίτσα που είχαν σταθεί η αρχική αφορμή των ταραχών και...

των αντεγκλήσεων όταν είχαν πρωτοδημοσιευθεί.

Μετά όμως τη συνεργασία με παραπάνω από 20 ειδικούς, ο εκδοτικός οίκος αποφάσισε πως όχι μόνο δεν θα τυπώσει τα προσβλητικά σκίτσα στο βιβλίο, αλλά και δεν θα επανεκδώσει οποιεσδήποτε απεικονίσεις του Μωάμεθ.

Ο Reza Aslan, λόγιος της θρησκειολογίας και ειδικός σε θέματα του Ισλάμ, απέσυρε τη συμμετοχή του στο εν λόγω βιβλίο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του οίκου. Όπως ανέφερε στους New York Times, «αυτό που κάνουν δεν αποτελεί απλά ακαδημαϊκή δειλία, είναι επιπλέον και χαζό και αχρείαστο… είναι ηλίθιο!»

Η συγγραφέας του βιβλίου καθηγήτρια Jytte Klausen, συμφώνησε, αν και με δισταγμό, να μη συμπεριληφθούν τα σκίτσα, παρόλο που το έργο της αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πλήρη ακαδημαϊκή εκδοχή του ζητήματος που είχε προκύψει. Στενοχωρήθηκε ιδιαίτερα και για την απαγόρευση των υπολοίπων εικόνων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο διευθυντής του «Yale Press» John Donatich, της επέτρεψε να διαβάσει ένα μόνο μικρό μέρος των προτάσεων των ειδικών συμβούλων και μόνο με τη προϋπόθεση ότι θα υπέγραφε πρώτα μια συμφωνία να μην το συζητήσει με κανέναν τρίτο. Τόση πολύ ακαδημαϊκή ελευθερία δηλαδή…

Η αλήθεια είναι ότι μερικές από αυτές τις προτάσεις ήταν τελείως «γελοίες». Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ibrahim Gambari , προέβλεψε «…διαδηλώσεις από την Ινδονησία έως την Νιγηρία… αν δημοσιευτούν οποιεσδήποτε εικόνες του προφήτη».

Πάντως, αν όντως εκδηλωθούν διαδηλώσεις και επεισόδια, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αυθόρμητες ενέργειες αλλά μάλλον αποτέλεσμα αυτού που η Klausen περιγράφει στο βιβλίο της ως μια «κυνική ενορχήστρωση» εκ μέρους των ισλαμιστών με σκοπό την κινητοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου.

Πριν από τέσσερα χρόνια, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και πολλά πανεπιστήμια ενέδωσαν στις απειλές φοβούμενοι τους εξεγερμένους όχλους που είχαν βγει στους δρόμους. Σήμερα όμως, το Yale University Press παραδόθηκε άνευ μάχης σε όχλους που δεν υπάρχουν καν… Αυτό λέγεται δειλία και αποτελεί ντροπή.

New York Post.
antinews.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη