29 Αυγ 2009

Πολλοί οι Σταυρουλάκηδες στην Κρήτη...


Η συνάντηση των Σταυρουλάκηδων
Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος http://www.yanniskakanos.gr/

Μια όμορφη βραδιά με καλή περιποίηση απόλαυσαν για δεύτερη χρονιά, προχθές το βράδυ, στην παραδοσιακή ταβέρνα του Στελή…, πολλές οικογένειες Σταυρουλάκηδων εκεί ψηλά στην Ασή Γωνιά, σ’ αυτό τ’ ορεινό, πλούσιο, όμορφο και... ιστορικό χωριό του νομού μας.

Στην Ασή Γωνιά, λοιπόν και στην ταβέρνα το « ΑΣΙΤΙΚΟ » που ανήκει σε οικογένεια Σταυρουλάκη, ήταν προγραμματισμένη η φετινή συνάντηση, της μεγάλης οικογένειας των Σταυρουλάκηδων, η οποία έχει τις ρίζες της από την Ανώπολη Σφακίων. Όμως, όπως και πολλές άλλες οικογένειες ή μέλη οικογενειών έφυγαν εκείνα τα χρόνια, έχουν εξαπλωθεί απανταχού στην οικουμένη.

Πάνω από εκατό άνθρωποι από διάφορα μέρη, κυρίως της Κρήτης, μα και εκτός ακόμα, οι περισσότεροι με τις οικογένειες τους γέμισαν την αίθουσα της ταβέρνας ανταλλάσοντας ευχές, ενθυμούμενοι παλιές καλές στιγμές, αλλά και ορισμένοι, για πρώτη φορά να γνωρίζονται μεταξύ τους. Πρωτεργάτες στην όλη προσπάθεια πολλοί, εκ των οποίων, σ’ έναν έχει ανατεθεί, το όλο βάρος για την επιτυχία αυτών των συναντήσεων. Είναι ο κ Ιωάννης Σταυρουλάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταγόμενος από την Επισκοπή Ρεθύμνου που με ιδιαίτερη χαρά, δήλωσε στα “Χ.Ν.”, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Απόψε συμπληρώσαμε έναν ακριβώς χρόνο από την προηγούμενη συνάντησή μας στις 27 Αυγούστου 2008 στο εστιατόριο «Κορισσία» του Ιωσήφ Σταυρουλάκη στη Λίμνη του Κουρνά ως πρώτη φορά. Απόψε, όπως βλέπετε, το κέντρο είναι γεμάτο, έχουν έρθει τριπλάσιοι από πέρυσι και αισιοδοξούμε ότι κάθε χρόνο θα είμαστε περισσότεροι. Σε οικογένεια Σταυρουλάκη ανήκει και η παραδοσιακή ταβέρνα «Ασίτικο» εδώ στην ιστορική Ασή Γωνιά. Ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πολλά θέματα με τις ρίζες μας, αλλά περιληπτικά, σας λέω τα εξής. Το 1770 ο παπάς Ζαμπέτης Σταυρούλης έφυγε από την Ανώπολη και ήρθε στην Ασή Γωνιά με 4 γιους κάνοντας συνάμα και το ζωέμπορο. Κάποια στιγμή δέχτηκε επίθεση από πολλούς Τούρκους κι εκείνος αμυνόμενος κατόρθωσε, πριν τον αποκεφαλίσουν με γιαταγάνι, να σκοτώσει τέσσερις. Οι γιοι του πήραν το επώνυμο Σταυρουλάκηδες οι οποίοι απόκτησαν πολύτεκνες οικογένειες αφού ο πρώτος και ο δεύτερος γιος απέκτησαν 16 και 18 γιους, αντίστοιχα. Αυτοί έπιασαν τα γύρω χωριά μα και πιο μακρινά φτάνοντας ακόμα και στο Ρέθυμνο. Από τους Σταυρουλάκηδες τώρα κάποιοι μετονομάστηκαν Κουταλάδες γιατί πελεκούσαν κουτάλια και Σκαντζηδάκηδες γιατί πελεκούσαν ψωμοσανίδες που τις έλεγαν και σκάντζιες. Εις το Αρολίθι της επαρχίας Ρεθύμνου εγαταστάθηκε ο Γεώργιος Ανδρέα Σταυρουλάκης από δεύτερη γενιά των 16 αδελφών που προανέφερα ο οποίος μάλιστα ηγήθηκε σώματος εθελοντών του δυτικού διαμερίσματος στο ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το 1866. Υπήρχαν Σταυρουλάκηδες στα Κρητικά Πειραιώς επονομαζόμενοι Αδελιανοί επειδή η γυναίκα ενός Σταυρουλάκη ήταν Αδελιανής καταγωγής. Με την πάροδο του χρόνου αυξανόταν οι απόγονοι και διασκορπιζόταν. Σ’ όλο τον κόσμο έχουμε ρίζες…”

Στην ιστοσελίδα μας αναρτήσαμε πολλές φωτογραφίες από την θαυμάσια αυτή βραδιά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη