27 Αυγ 2009

ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΔΕΗ; ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΔΩ Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ;


Εύγε! Ολοκληρώθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ η εσπευσμένη ανάθεση του έργου της Μεγαλόπολης, όμως οι καπνοί από τις φωτιές στην Αττική δεν φθάνουν για να καλύψουν το μέγεθος του σκανδάλου.
Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει περίπτωση έργου όπου τον πελάτη τον συμφέρει να πάει πίσω η έναρξη κατασκευής του για να μην επιβαρυνθεί με

πρόσθετα κόστη, να έχει ένα 2μηνο περιθώριο πριν αποφασίσει τι θα κάνει και παρ’ όλα αυτά αυτός να σπεύδει να το αναθέσει στον εργολάβο για να αρχίζει να μετρά πιο γρήγορα ο χρόνος παράδοσης; Η φυσιολογική απάντηση θα ήταν όχι, πλην όμως συνέβη με τη ΔΕΗ στην περίπτωση της Μεγαλόπολης όπου ενώ είχε περιθώριο μέχρι τέλη Οκτωβρίου για να αποφασίσει επί του θέματος, έσπευσε να αναθέσει το έργο εν μέσω πυρκαγιών και καλοκαιρινών διακοπών. Μάλιστα το κατακριτέο στην υπόθεση δεν είναι τόσο η βιασύνη στην ανάθεση αλλά το γεγονός ότι όσο πιο γρήγορα υπογραφεί η σύμβαση για το έργο τόσο πιο γρήγορα θα λήξει ημερολογιακά η περίοδος χάριτος που έχει δώσει ο εργολάβος στην καθυστέρηση των έργων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ή των γραμμών μεταφοράς, πριν αρχίσει να υποβάλλει απαιτήσεις πρόσθετης αποζημίωσης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, με την εσπευσμένη αυτή ανάθεση θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη και η πληρωμή των πρόσθετων αυτών αποζημιώσεων αφού πριν από ένα μόλις μήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ είπαν ότι τα έργα διασύνδεσης με το Δίκτυο Υψηλής Τάσης 400 kV ημερολογιακά θα είναι έτοιμα μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος από τον εργολάβο.
Είναι επίσης ποτέ δυνατόν να στοιχίζει λιγότερο η συντήρηση εξοπλισμού όσο αυτός παλιώνει και αυξάνουν και οι ετήσιες ώρες λειτουργίας του; Η φυσιολογική απάντηση είναι όχι, πλην όμως και πάλι "συνέβη το θαύμα" με την περίπτωση της Μεγαλόπολης. Εκεί λοιπόν η σχετική ξεχωριστή σύμβαση συντήρησης που συνοδεύει την ανάθεση του έργου χωρίζεται σε δύο 6ετείς περιόδους. Η πρώτη περίοδος, που είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί από τη ΔΕΗ, στοιχίζει 94 εκατ. ευρώ και η δεύτερη, που είναι προαιρετική για τη ΔΕΗ, στοιχίζει 49 εκατ. ευρώ, παρά το ότι κατά τη δεύτερη 6ετή περίοδο ο εξοπλισμός θα είναι και πιο παλιός και θα λειτουργεί και 20% περισσότερες ώρες τον χρόνο! Μόνο και μόνο από αυτό αποδεικνύεται το «καπελάκι» των 50 εκατ. ευρώ στη σύμβαση συντήρησης, όση ακριβώς είναι και η διαφορά μεταξύ των δύο προσφορών.
Και παρακαλούμε τη διοίκηση της ΔΕΗ να μην μας πει τίποτε δικαιολογίες περί ανάγκης επίσπευσης της ανάθεσης γιατί δήθεν πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση εντός του χρόνου ισχύος της προσφοράς, γιατί ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής ξέρουν ότι αρκεί να γίνει μόνο η ανάθεση εντός του χρόνου αυτού.
Το μόνο λοιπόν που θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει η σημερινή ΔΕΗ είναι να δικαιολογήσει στις εισαγγελικές αρχές τα καπέλα και τις επιβαρύνσεις που έχουν πληρωθεί ή θα πληρωθούν εξαιτίας των αποφάσεών της και σε αυτήν και σε άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις όπως του Αλιβερίου, του Ιλαρίωνα κ.λπ.
Αθροίζοντας τις επιβαρύνσεις του Ελληνικού Δημοσίου, βασικού μετόχου της ΔΕΗ, απ’ όλες αυτές τις υποθέσεις τα χρήματα φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή θα χρειαζόταν για να αγοραστούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα για να μην καίγεται ο κόσμος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που καταγγείλαμε, το ότι δηλαδή ο ένας από τους δύο διαγωνιζόμενους, και συγκεκριμένα αυτός που ενδιέφερε τη ΔΕΗ αφού με αυτόν και μόνο είχε διαπραγματευτεί για τους όρους της ανάθεσης του έργου, είχε ήδη παρατείνει την προσφορά του πολύ πριν από τον προγραμματισμό της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. της 25ης Αυγούστου.
Οσον αφορά τον χρόνο που προβλέπεται από την κατακύρωση μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, ας διαβάσει ο κ. Αθανασόπουλος τους όρους της διακήρυξης και ειδικότερα το άρθρο 12.2. του τεύχους «όροι και οδηγίες» που προβλέπει ότι ο ανάδοχος καλείται να υπογράψει τη σύμβαση εντός 15 ημερών από τη γνωστοποίηση της ανάθεσης, αλλιώς η ΔΕΗ έχει δικαίωμα κατάπτωσης της εγγυητικής του επιστολής.
Είμαστε σίγουροι ότι μεταξύ 27 Αυγούστου που όπως μας πληροφορεί είναι το επόμενο Δ.Σ. της ΔΕΗ, και 10 Οκτωβρίου, που είναι 15 μέρες πριν από τη λήξη των προσφορών, σίγουρα θα γίνει και κάποια άλλη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ όπου θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα. Τις 45 αυτές ημέρες (27 Αυγούστου – 10 Οκτωβρίου) ο κ. Αθανασόπουλος τις κόβει από τη 13μηνη περίοδο χάριτος που έδωσε ο ανάδοχος δηλαδή από την τσέπη της ΔΕΗ και άρα οφείλει να βγαίνει ως απολογούμενος και όχι ως τιμητής.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=2033
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη