6 Αυγ 2009

Scientology και άλλες αιρέσεις, αλώνουν τους διεθνείς οργανισμούς

Γράφει ο Ε.Νιάνιος
σ.δημοσιογράφος
Η γαλλική Διυπουργική Αποστολή Επαγρύπνισης και Αγώνα κατά των Αιρετικών Εκτροπών (Miviludes) έδωσε στη δημοσιότητα την εξ 199 σελίδων ετήσια έκθεσή της. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation (18 – 05 – 09), η κύρια επισήμανση της Εκθεσης συνίσταται στη διαπίστωση ότι παρατηρείται αυξημένη διείσδυση στελεχών των αιρέσων σε διεθνείς οργανισμούς με τον μανδύα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που υπερασπίζονται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οι διεθνείς αυτοί οργανισμοί προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τη δράση των αιρέσεων ως... απλών «μειονοτήτων πεποιθήσεων», παρακάμπτοντας τον επικίνδυνο για την κοινωνία ρόλο τους.

Η Εκθεση μνημονεύει τον ΟΗΕ και τον γνωστό μας ΟΑΣΕ (Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) [Εκεί που προεδρεύει η δική μας Ντόρα Μπακογιάννη] μεταξύ εκείνων που προωθούν τη νομιμοποίηση της δράσης των αιρέσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΑΣΕ. Μάλιστα θύμα αυτής της δραστηριότητας υπήρξε και ή ίδια η (γαλλική) Διυπουργική Αποστολή, καθώς μια βδομάδα πριν τη δημοσιοποίηση της Εκθεσής της, εμφανίστηκαν στα γραφεία της τρεις επιθεωρητές αυτού του Γραφείου του ΟΑΣΕ και ζήτησαν να πληροφορηθούν σε ποιό βαθμό οι προτάσεις της Εκθεσης δεν θίγουν τα ατομικά δικαιώματα των Γάλλων. Υπάλληλος της Αποστολής μίλησε για «άκρον άωτον» αν και ο Πρόεδρός της Ζώρζ Φενές – πρώην δικαστικός - αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο από το περιβάλλον του αυτή η επίσκεψη χαρακτηρίζεται «δυσάρεστη» και ως μια νίκη αυτού του αιρετικού λόμπι και μάλιστα της αμερικανοκίνητης Σαϊαντόλοτζι, η οποία τον Μάρτιο, μέσω του επισήμου δημοσιογραφικού της οργάνου στη Γαλλία είχε ζητήσει ευθέως την παρέμβαση του ΟΑΣΕ. [Θυμίζουμε ότι στη Γαλλία εκκρεμεί η κατ' έφεση δίκη σε βάρος της Σαϊαντόλοτζι, από την έκβαση της οποίας κρίνεται η ύπαρξή της]. Συγκεκριμμένα, στο περιοδικό της καλούσε τον ΟΑΣΕ «να ελέγξει επισταμένως τις δραστηριότητες της Miviludes και του νέου Προέδρου της για να εντοπίσει οποιαδήποτε παραβίαση των αρχών της θρησκευτικής ελευθερίας» (Ethique & Liberte, No 40, σελ.4).

H Miviludes ξεχωρίζει για τη δράση της υπέρ της Σαϊαντόλοτζι το Institute for Religion and Public Policy (IRPP) και την Coordination des associations et des particuliers pour la liberte de conscience (CAP LC), η οποία ιδρύθηκε το 2004 στη Γαλλία και στήριξε όλες τις προσφυγές της Σαϊαντόλοτζι στους διεθνείς οργανισμούς..

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στη Γαλλία αναμένεται στα μέσα του Φθινοπώρου η έκδοση δικαστικής απόφασης κρίσιμης για το μέλλον της Σαϊαντόλοτζι. Η δίκη διεξήχθη αρχές του καλοκαιριού. Κατηγορούμενοι ήταν οι επικεφαλής της Σαϊντόλοτζι στο Παρίσι με την κατηγορία της «αισχροκέρδειας από οργανωμένη συμμορία». Σε περίπτωση καταδίκης η αίρεση που έχει καθεστώς θρησκείας στις ΗΠΑ αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται απειλή για την έννομη τάξη και τις ατομικές ελευθερίες, κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω υποτροπής. Κατήγοροι ήταν δύο πρώην οπαδοί της, οι οποίοι αρνήθηκαν να έλθουν σε οικονομικό διακανονισμό με την αίρεση, και ο Σύλλογος των Φαρμακοποιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκπρόσωποι της Σαϊαντόλοτζι απείλησαν τον πρόεδρο της γαλλικής Διυπουργικής Αποστολής με μήνυση στον ΟΗΕ για καταπάτηση των... ατομικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (15-06-09), ο εισαγγελέας πρότεινε τη διάλυση του γαλλικοιύ κλάδου της Σαϊαντόλοτζι στο Παρίσι. Πρότεινε επίσης την επιβολή προστίμων ύψους 4 εκ. Ε στα δύο νομικά πρόσωπα της αίρεσης και ποινές φυλάκισης με αναστολή ή εξαγορά για 6 υπεύθυνους της οργάνωσης. Τέσσερα χρόνια με αναστολή, 150.000 Ε πρόστιμο και 5 χρόνια στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων αφορούν στον επικεφαλής της οργάνωσης Ρόζενμπεργκ, 60 ετών.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη