24 Σεπ 2009

Επικοινωνιακή Στρατηγική 2


Είναι αλήθεια ότι περιμέναμε αρκετά για να γράψουμε την Επικοινωνιακή Στρατηγική 2.

Όμως περιμέναμε να ξεδιπλωθεί η στρατηγική των 2 κομμάτων στα debate. Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των 2 κομμάτων δεν έπαιξαν τόσο μεγάλο ρόλο. Η 12η τιμητική θέση στον κ. Εβερτ έλυσε κάποια προβλήματα στην Ν.Δ. ενώ οι προσωπικές επιλογές του κ. Παπανδρέου δεν πρόσθεσαν αντίθετα αφαίρεσαν από το ΠΑΣΟΚ. Οι αρνήσεις του κ. Παπαδήμου αλλά και γνωστών καλλιτεχνών όπως ο κ. Σαββόπουλος σε συνδυασμό με ...
άγνωστες στο κοινό επιλογές μόνο καλό δεν έκαναν όταν μάλιστα οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές.

Δεν θα αναλύσουμε εδώ τα 2 debate όσον αφορά στα σημεία που κέρδισε ή έχασε κάθε πολιτικός αρχηγός. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις Στρατηγικές Επιλογές κάθε κόμματος μέσα από την εμφάνιση και κυρίως τον πολιτικό λόγο που είδαμε και ακούσαμε από τους 2 αρχηγούς.

Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα σημεία:

1. Η στρατηγική της Ν.Δ. ήταν πολύ καλά δομημένη και ξετυλίχθηκε ακόμα καλύτερα από τον κ. Καραμανλή. Η Ν.Δ. είχε ως στρατηγικό στόχο τα 2 debate καταρχήν να αποτελέσουν ανάχωμα στο ρεύμα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τα ΜΜΕ υπέρ του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα με τίτλους όπως "Μέρες 1981".

Αυτό για να το πετύχει αποφάσισε στο 1ο debate να επιτεθεί άμεσα στον Γ. Παπανδρέου με στόχο να καταδείξει ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι γενικόλογες ασαφείς και λαϊκίστικες. Αυτή ήταν κύρια στρατηγική επιδίωξη της Ν.Δ.όλες τις προηγούμενες ημέρες και φάνηκε και από την τηλεοπτική της διαφήμιση. Μεγάλη βοήθεια στην υλοποίηση της στρατηγικής αυτής προσέφερε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή με το "χάρισμα των χρεών".

Πολύ σωστά οι επιτελείς της Ν.Δ. θεώρησαν ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα είχαν ως κύριο στόχο τον κ. Παπανδρέου και όχι τον κ. Καραμανλή μιας και αυτός "κερδίζει" ψήφους από ΣΥΝ ΚΚΕ και Οικολόγους και προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αντιπολίτευση κάνεις στον πρώτο όχι στον δεύτερο.

Η επιτυχία της στρατηγικής αυτής ήταν απόλυτη! Όχι μόνο φάνηκε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει απαντήσεις απέναντι σε καταιγιστικά ερωτήματα όλων των πολιτικών αρχηγών αλλά αιφνιδιασμένος από την τροπή της συζήτησης έκανε χειρότερη εμφάνιση και από το 2004!

2. Μετά το αποτέλεσμα του 1ου debate η Ν.Δ. αποφάσισε να περάσει στο 2ο στάδιο της στρατηγικής της. Την αποδόμηση του κ. Παπανδρέου ακολούθησε η ενίσχυση της εικόνας του κ. Καραμανλή. Ενίσχυση των ηγετικών του ικανοτήτων και ανάδειξη των ποιοτικών του πλεονεκτημάτων. Ειλικρινής, αποφασιστικός, με βαθιά γνώση των θεμάτων, με πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Υπεύθυνος Πολιτικός.

Στο 2ο debate ο κ. Καραμανλής ήταν πάρα πολύ καλός. Προσωπικά ο ίδιος. Αδιαφόρησε για τον αντίπαλό του μέχρι σημείου να αναρωτιούνται πολλοί γιατί δεν τον "πίεσε" περισσότερο με ερωτήσεις. Δεν το είχε ανάγκη. Πήρε το ρίσκο που θα αναλύσουμε παρακάτω και του βγήκε.

Επικεντρώθηκε λοιπόν αποκλειστικά στην δική του εικόνα και αποφάσισε να επιτεθεί στο μόνο ισχυρό σημείο που είχε απομείνει στον κ. Παπανδρέου από το 1ο debate. Την εξωτερική πολιτική.

Το μεγάλο ρίσκο που πήρε ο κ. Καραμανλής και δεν το πήρε αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό των συγκεκριμένων θέσεων. Πόνταρε στο ότι δεν θα έπαιρνε καμία συγκεκριμένη απάντηση ούτε στο 2ο debate. Έτσι δεν επέμεινε. Δεν ξαναρώτησε. Δεν ανάλωσε ακόμα ένα debate πιέζοντας τον Γ. Παπανδρέου. Πρόβαλε τις δικές του ικανότητες. Και αποδείχθηκε ότι το ποντάρισμα αυτό του βγήκε. Ο κ. Παπανδρέου ήταν τελικά αποφασισμένος να μην δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση. Ούτε καν για το αν οι αγρότες θα φορολογηθούν.

Γράφαμε την Τρίτη το πρωί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ρισκάρει και να δώσει 2-3 πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις στα γνωστά ερωτήματα της Ν.Δ. 2-3 απαντήσεις, ήταν αρκετές για να κερδίσει το παιχνίδι και να ακυρώσει σχεδόν ολόκληρη την στρατηγική της Ν.Δ. Οι πολίτες περίμεναν από τον κ. Παπανδρέου κάποιες απαντήσεις μετά το 1ο debate. Δεν το έκανε όμως...

Η άποψή μας είναι ότι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για τον κ. Παπανδρέου. Όταν δεν απαντάς επί μία εβδομάδα ούτε σε μία από τις πάρα πολλές ερωτήσεις της Ν.Δ., όταν δεν ξεκαθαρίζεις έστω το παραμικρό ενώ έχεις 2 ευκαιρίες σε ισάριθμα debate τότε όποτε και να το κάνεις, στο μέλλον, θα είναι αργά. Θα είναι μετά από μεγάλη πίεση. Όχι αυθόρμητα και ειλικρινά.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο ήταν ότι η Ν.Δ. "διάβασε" πολύ σωστά το 2ο debate. Γνωρίζοντας - με βάση την συμφωνία και τους όρους που έθετε το ΠΑΣΟΚ - ότι δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστικός διάλογος αλλά παράλληλοι μονόλογοι χωρίς ερωτήσεις από δημοσιογράφους, κατάλαβε ότι ο κ. Παπανδρέου θα ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος. Θα είχε μάθει "απέξω" το μάθημά του. Άρα σωστά ο κ. Καραμανλής ουσιαστικά τον "ξέχασε" και ασχολήθηκε με την δική του εικόνα. Απέναντι στην πολύ κακή επικοινωνιακά εικόνα του Παπανδρέου του 1ου debate ήταν πολύ καλός. Απέναντι στην καλή επικοινωνιακά εικόνα του κ.Παπανδρέου του 2ου debate ήταν πολύ καλύτερος.

3. Το ΠΑΣΟΚ μετά και την πολύ καλή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στο debate των Ευρωεκλογών αποφάσισε:

1. Να παίξει άμυνα και στα 2 debate.

2. Να παρουσιάσει έναν ήρεμο, σίγουρο και άνετο Παπανδρέου ο οποίος με την αβάντα των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός.

3. Μετά τις χαμηλές προσδοκίες που καλιεργήθηκαν από τα ΜΜΕ για το ενδιαφέρον που θα είχε το 1ο debate προετοίμασε πολύ καλά τον κ. Παπανδρέου μόνο για το 2ο debate με στόχο μια ισοπαλία που δεν θα άλλαζε το κλίμα.

4. Επέμεινε να μην παρουσιάσει συγκεκριμένα νούμερα, στοιχεία, και επιχειρήματα αλλά έναν οραματικό λόγο που παρουσιάζει κατευθύνσεις και δημιουργεί εικόνα και προσδοκία αλλά όχι προβληματισμό και συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων με θετικές αλλά και αρνητικές γνώμες.

Το 3ο σημείο ήταν το μεγάλο λάθος του ΠΑΣΟΚ. Τελικά το 1ο debate αποδείχθηκε πιο ζωντανό και ενδιαφέρον από το 2ο. O κ. Παπανδρέου αιφνιδιάστηκε από την άμεση επίθεση του Καραμανλή αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών. Δεν είχε αποστηθίσει - δεν μπορούσε άλλωστε - απαντήσεις και στην προσπάθειά του για "άμυνα" κλείστηκε από την αρχή στην μεγάλη περιοχή του κάνοντας το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Και εκεί που όλοι περίμεναν στο τέλος του debate να ακουστεί το "6 χρόνια γιατί δεν τα κάνατε αυτά" για τον Καραμανλή, τελικά ακούστηκε το "Αυτός θα μας κυβερνήσει;" για τον κ. Παπανδρέου.

Στο 2ο debate το ΠΑΣΟΚ είτε γιατί φοβήθηκε είτε γιατί δεν μπορούσε να αλλάξει στρατηγική καθώς χρειαζόταν νέα προετοιμασία στον κ. Παπανδρέου, έκανε ένα 2ο λάθος να συνεχίσει την "άμυνα" επί της ουσίας.

Την ίδια ώρα αντί να περιμένει την επίθεση Καραμανλή - όπως θα ήταν προφανές- ο Παπανδρέου επιτέθηκε πρώτος - ίσως για να δείξει δυναμικός- καταστρατηγώντας το αξίωμα της επικοινωνίας: Όταν είσαι πρώτος δεν κάνεις επίθεση. Μόνο αντεπίθεση! Έδωσε έτσι, έστω και στιγμιαία, ξανά την εικόνα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι του σίγουρου επόμενου Πρωθυπουργού που είχε ως στρατηγική από την ΔΕΘ και μετά.

4. Μετά την επικοινωνιακή καταιγίδα της προηγούμενης εβδομάδας, το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ έφτασαν στην κορύφωσή τους. Η Ν.Δ. σχεδόν διαλύθηκε και το ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρα αυτοδύναμο. Είναι πολύ επιτυχημένη η στρατηγική αυτή αλλά ξετυλίχθηκε 2 ολόκληρες εβδομάδες πριν τις εκλογές, λόγω προφανώς της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων. Εδώ αποδεικνύεται λανθασμένη η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να κάνει τα debate πολύ νωρίς. Πίστευε ότι θα καθάριζε με 1 σούπα και 1 ισοπαλία οπότε μετά θα έκανε περίπατο. Όμως αν κάτι δεν πήγαινε καλά -όπως και έγινε- το ρίσκο ήταν μεγάλο. Με βάση και το ότι το 25% των πολιτών αποφασίζει τελικά τι θα ψηφίσει τις 2 τελευταίες εβδομάδες -όπως όλες οι έρευνες δείχνουν, ήδη από το 2000- καθώς και τον μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων, ένα ανάχωμα από την Ν.Δ. θα μπορούσε να αναστρέψει όλη την κατάσταση και τα δεδομένα!

Εν κατακλείδι η νίκη της στρατηγικής της Ν.Δ. ήταν απόλυτη. Από το πρώτο debate έμεινε η φράση: "Αυτός θα μας κυβερνήσει;" για τον Γ. Παπανδρέου και από το δεύτερο debate έμεινε η φράση: "Επιτέλους αυτός είναι Καραμανλής!".

Το ανάχωμα λοιπόν τελικά υπήρξε και από ότι φαίνεται ήταν πολύ ισχυρό. Μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες αν και τα δεδομένα αλλάζουν θεαματικά.

http://atithasos.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη