9 Σεπ 2009

Συνέντευξη Νόρας Κατσέλη


«Πρέπει ν’ αποκαταστήσουμε και πάλι για τους πολίτες την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει». Αυτό τονίζει η βουλευτής Λούκα Κατσέλη, τομεάρχης οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, σε μία εφ΄όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξή της στο «silvercity.gr» για τους συμπολίτες μας, υπογραμμίζοντας ότι η πρόκληση « δεν είναι απλά να διαχειριστούμε σήμερα μια δύσκολη κατάσταση. Η μεγάλη πρόκληση είναι να...
θέσουμε γερά θεμέλια ώστε ο τόπος μας να αλλάξει πορεία, να βγει δυναμικά από τη σημερινή υστέρηση. …. Αυτό για μένα σημαίνει σκληρή δουλειά, σχέδιο, υπευθυνότητα, αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση και όραμα».


Μας πληροφορεί με στοιχεία για το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, ενώ με αδρές γραμμές και καθαρό πολιτικό λόγο αναφέρει το τι και πως πρέπει να γίνει για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο μας έφερε η αλλοπρόσαλλη νεοφιλελεύθερη πολιτική των τελευταίων 5 ετών, και για να μπούμε και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης επαναφέροντας στους συμπολίτες τη χαμένη ελπίδα και αισιοδοξία τους για το μέλλον της χώρας και των ιδίων.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

1.Πέρυσι ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι έχει θωρακίσει την οικονομία για να αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση. Τι δεν πήγε καλά και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Η διεθνής κρίση απέδειξε τη «γύμνια» της ελληνικής οικονομίας. Πέντε χρόνια τώρα, οι επιλογές της κυβέρνησης συρρίκνωσαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, δεν είχαν καμία αναπτυξιακή στόχευση και οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή. Όταν εκδηλώθηκε η διεθνής κρίση, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, σαν αυτά που εδώ και καιρό προτείναμε, αλλά με τις επιλογές της βύθισε την οικονομία ακόμα περισσότερο στην κρίση.

Προχώρησε σε σκληρή φοροεπιδρομή στα πλατειά λαϊκά στρώματα, δεν έδωσε ρευστότητα στις επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη. Το αποτέλεσμα ήταν η αγορά να «παγώσει», τα έσοδα τα μειωθούν, η δημοσιονομική εκτροπή να ενταθεί και η οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης.

2.Κάποιοι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα πει ότι βρήκε καμένη γη και θα κάνει τα ίδια με τη ΝΔ. Φόρους επί φόρων, αλώβητη η παραοικονομία, ακρίβεια, αλλοίμονο σε αυτούς που με κόπους μιας ζωής απέκτησαν ένα σπίτι, κλπ. Είναι έτσι;Για ένα να είστε βέβαιοι: δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε πολιτική λιτότητας, σε φοροεπιδρομή που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτή η πολιτική μειώνει τα έσοδα, οδηγεί σε ύφεση, εντείνει τη δημοσιονομική εκτροπή. Αυτή η πολιτική είναι συνταγή αποτυχίας. Σας θυμίζω ότι το 1993 το ΠΑΣΟΚ και πάλι παρέλαβε μια χώρα σε ύφεση, με πληθωρισμό, ελλείμματα και επιτόκια σε διψήφια επίπεδα. Δεν μεμψιμοιρήσαμε, αλλά σηκώσαμε τα μανίκια, εργαστήκαμε σκληρά και βάλαμε τη χώρα σε μια νέα πορεία ανάπτυξης.

Η ιστορία όπως φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται. Το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί και πάλι να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Με την οικονομία σε τροχιά ύφεσης, με τα ελλείμματα και το χρέος να εκτοξεύονται. Συναισθανόμαστε πλήρως της κατάστασης της χώρας, τα προβλήματα και τις προκλήσεις. Δεν χρειαζόμαστε άλλοθι. Ξέρουμε όμως ότι με σχέδιο, σκληρή δουλειά, και ισχυρή πολιτική βούληση η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη.


3.Θα αλλάξετε ως Κυβέρνηση το Φορολογικό Σύστημα και, αν ναι, προς ποια κατεύθυνση; Θα αυξήσετε μήπως και τον ΦΠΑ όπως διαδίδουν κάποιοι; H φορολογική πολιτική αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ βασικό εργαλείο αναδιανομής για τη μείωση του φορολογικού βάρους στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα. Όσοι έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα πρέπει να επωμίζονται αναλογικά μεγαλύτερα βάρη. Γι’ αυτό και προτείνουμε την εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα, κατάργηση του ETAK και επαναφορά του ΦMAΠ για όλους, φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες και επαναξιολόγηση όλων των χαριστικών φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.
Το φορολογικό σύστημα χρειάζεται να απλοποιηθεί, να γίνει σταθερό και δίκαιο. Να ανορθωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που σήμερα είναι διαλυμένοι με αποτέλεσμα να μην γίνονται έλεγχοι και τα έσοδα να έχουν πατώσει. Ένα μόνο παράδειγμα θα σα πω: αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούσαν στο επίπεδο του 2003, τότε μόνο από ΦΠΑ, το δημόσιο θα είχαν σήμερα περίπου 4 δις παραπάνω έσοδα!

4.Η ΝΔ ισχυρίζεται πως η χώρα υποχρεώθηκε να δανειστεί για να πληρώνει τα υπερβολικά ελλείμματα της περιόδου διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Έτσι είναι; Η Ν.Δ. διαστρεβλώνει την πραγματικότητα γιατί έτσι την βολεύει. Η ΝΔ από το 2004 ως τώρα έχει αυξήσει το χρέος πάνω από 100 δις ευρώ, χρεώνοντας κάθε Έλληνα από το 2004 ως σήμερα με τουλάχιστον 10.000 ευρώ επιπλέον. Την ίδια περίοδο οι δημόσιες επενδύσεις έπεσαν από το 5% του ΑΕΠ στο 3,4%! Η ΝΔ φόρτωσε με χρέη τον τόπο για να συντηρήσει το σπάταλο και πελατειακό κράτος που δημιούργησε. Χωρίς να προωθήσει καμία σοβαρή αναπτυξιακή ή επενδυτική πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι το 1989 η Ν.Δ. παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 65,7% του ΑΕΠ και το παρέδωσε το 1993 στο 100,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 35 μονάδες του ΑΕΠ μεγαλύτερο! Επί ημερών ΠΑΣΟΚ, μεταξύ 1993-2003 το δημόσιο χρέος μειώθηκε από 100,5% του ΑΕΠ στο 97,8% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.


6.Το Ευρώ και οι Ολυμπιακοί 2004, ήταν δύο εθνικά οράματα που έγιναν πραγματικότητα και γέμισαν αισιοδοξία τους Έλληνες. Πως θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να βγάλει τη χώρα από το σημερινό κλίμα απογοήτευσης και απαισιοδοξίας;
Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να αποκαταστήσουμε την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς διακυβέρνησης. Να θέσουμε τέρμα στην ανομία, την εκτεταμένη διαπλοκή και τη διαφθορά. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε αξίες, θεσμούς και αρχές διακυβέρνησης αποτελεί προαπαιτούμενο για την αλλαγή πορείας της χώρας και για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση μπροστά μας.


Εμείς απέναντι στην κρίση δεν μεμψιμοιρούμε. Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα για να ξαναμπεί ο τόπος μας σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό και προτείνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί πλούτος, να ξέρουμε τι θα παράγει ο τόπος μας μετά από 10 χρόνια, που μπορούν να βρουν σταθερές δουλειές τα παιδιά μας.


7.Λούκα Κατσέλη: Οραματίστρια - αγωνίστρια μιας οικονομικά δυνατής Ελλάδας, ή διαχειρίστρια μιας, χωρίς ελπίδα, βελτίωσης της Ελληνικής πραγματικότητας;
Η πρόκληση σήμερα δεν είναι απλά να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση. Η μεγάλη πρόκληση είναι να θέσουμε γερά θεμέλια ώστε ο τόπος μας να αλλάξει πορεία, να βγει δυναμικά από τη σημερινή υστέρηση, να αποκαταστήσουμε και πάλι για τους πολίτες μας την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει. Αυτό για μένα σημαίνει σκληρή δουλειά, σχέδιο, υπευθυνότητα, αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση και όραμα.

Ποια η Λούκα Κατσέλη

Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1987 βουλευτής Επικρατείας και επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, είναι μια γυναίκα υπερδραστήρια, με έντονη προσωπικότητα.

Κόρη του σκηνοθέτη Πέλου και της αξέχαστης ηθοποιού Αλέκας Κατσέλη, στα 18 της χρόνια, το 1969, φεύγει με υποτροφία στην Αμερική, για να σπουδάσει αγγλική φιλολογία και θέατρο. Περνάει από το Τορόντο, όπου βρίσκεται ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος τη μυεί στο ΠΑΚ. Σ' εκείνα τα χρόνια ανάγεται και η φιλία με τον Γιώργο Παπανδρέου καθώς φοιτούσαν σε διπλανά πανεπιστήμια (είχε στραφεί από το θέατρο και την αγγλική φιλολογία στα οικονομικά.)

Κάτοχος διδακτορικού από το 1978 και δύο μεταπτυχιακών στην Οικονομική Πολιτική και στη Διεθνή Οικονομική από το Πανεπιστήμιο του Princeton, μεταπηδά το 1977-1985 στο Πανεπιστήμιο Yale ως επίκουρη και μετά αναπληρώτρια καθηγήτρια στη συνέχεια.

Στα ελληνικά πολιτικά πράγματα επιστρέφει μέσω ΠΑΣΟΚ το 1980 ως συνεργάτης του Κέντρου Μεσογειακών Ερευνών, ενώ το 1981 είναι μέλος της εξαμελούς επιτροπής προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος των «100 ημερών».

Τότε γνωρίζεται και με τον Γερ. Αρσένη, με τον οποίο γίνονται ζευγάρι από το 1983., όταν εκείνος είναι «τσάρος της Οικονομίας» κι εκείνη επιστημονική διευθύντρια του ΚΕΠΕ. Στη συνέχεια τοποθετείται στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ΣΟΕ (1982-1984). Το 1993-1996 είναι ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Το 2003-2007 επιλέγεται ως επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Λούκα Κατσέλη δίδαξε και ως επισκέπτρια καθηγήτρια, στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη