3 Σεπ 2009

ΠΓΔΜ-ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠHΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


ΠΓΔΜ - Οι κρατικοί αξιωματούχοι υποχρεούνται σε δηλώσεις ότι δεν συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίας στο παρελθόν.-

Από σήμερα και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου,οι κρατικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί της ΠΓΔΜ υποχρεούνται να καταθέσουν σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπεύθυνες δηλώσεις ότι στο παρελθόν δεν είχαν ποτέ συνεργαστεί με μυστικές υπηρεσίες, ούτε χρησιμοποίησαν...

οποιεσδήποτε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες για να αναδειχθούν στην ιεραρχία.

Σχετικές δηλώσεις είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της χώρας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι της χώρας.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας και με το κρατικό αρχείο όπου διατηρούνται οι σχετικοί φάκελοι, θα αποφαίνεται για την αξιοπιστία των σχετικών δηλώσεων των αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι κάποιος υψηλόβαθμος κρατικός λειτουργός συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες, το διάστημα από το 1944 (όταν δημιουργήθηκε η ενιαία Γιουγκοσλαβία) μέχρι και τον Ιανουάριο του 2008 (οπότε και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος στην ΠΓΔΜ),τότε θα αποπέμπεται από το αξίωμά του.

Ο σχετικός νόμος για τις υπεύθυνες δηλώσεις ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2008, όμως μόλις σήμερα άρχισε η διαδικασία εφαρμογής του.

Από το σχετικό νόμο υποβολής δηλώσεων εξαιρούνται τα μέλη της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της χώρας, οι εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, οι δημοσιογράφοι και οι πανεπιστημιακοί.

Ωστόσο, από σήμερα που ξεκίνησε η υποβολή των σχετικών δηλώσεων, εμφανίσθηκαν και τα πρώτα προβλήματα, καθώς ο επικεφαλής της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Γκιόργκι Μάλκοφσκι, ανέφερε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εξακριβωθεί για όλους τους δημόσιους λειτουργούς,αν στο παρελθόν συνεργάστηκαν με μυστικές υπηρεσίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Μάλκοφσκι, μόνον 36.000 φάκελοι βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των φακέλων βρίσκεται στο Βελιγράδι, καθώς εκεί βρισκόταν η μεγαλύτερη υπηρεσία για την συγκέντρωση των φακέλων επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ενώ άγνωστος αριθμός φακέλων βρίσκεται στην κατοχή κάποιων ιδιωτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο,πολύ δύσκολα θα μπορούσε να πεισθεί το Βελιγράδι να παραδώσει τους φακέλους αυτούς στην ΠΓΔΜ.

Ωστόσο,ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατέθεσε σήμερα σχετική δήλωση για τον εαυτό του, στην κοινοβουλευτική επιτροπή, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί κάποιος τρόπος για τη μεταφορά των φακέλων αυτών, από το Βελιγράδι στα Σκόπια.

Ο κ. Γκρούεφσκι χαιρέτισε την έναρξη της σχετικής διαδικασίας και συμπλήρωσε ότι αυτή έπρεπε να είχε θεσπιστεί από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτησίας της χώρας, το 1991.

http://spynews-gr.blogspot.com/2009/09/blog-post_4440.html


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη