Αυτό που καταγράφεται ως κλίμα στην κοινωνία, μιας και δεν έχουμε δημοσκοπικά στοιχεία ώστε να αποτυπώσουμε με ακρίβεια την εικόνα, αποτελεί έναν ενδιαφέροντα νεωτερισμό για τα πολιτικά μας πράγματα από τις τελευταίες Εθνικές Εκλογές του 2007. Το εκλογικό σώμα μοιάζει να μην ανταποκρίνεται σε στρατηγικές επικοινωνίας. Μένει απαθές, στο σύνολό του, απέναντι σε επικοινωνιακά γεγονότα και... επίμονα προσανατολισμένο στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του.
Στους πολίτες διαφαίνεται ότι έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί η εικόνα της επόμενης ημέρας. Η προεκλογική εκστρατεία, η οποία και οσονούπω περατώνεται, μοιάζει να έχει εξελιχθεί σε μια διεκπεραιωτική διαδικασία και μάλλον είμαστε για άλλη μια φορά μπροστά στο φαινόμενο της απότομης μεταστροφής του συσχετισμού των εκλογικών δυνάμεων, υπό την έννοια της επανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχης πολιτικής παράταξης και ως κεντρικού σημείου αναφοράς της πολιτικής σκηνής. Δεν πρόκειται για μια ήττα "φθοράς" της Νέας Δημοκρατίας, όπου το κλίμα θα μπορούσε θεωρητικά να αντιστραφεί εφόσον η κεντροδεξιά θα αποτελούσε την ισχυρή πολιτική δύναμη. Εάν όντως ίσχυε αυτό, τότε θα υπήρχε πεδίο άσκησης κατάλληλης επικοινωνιακής στρατηγικής καθώς και εφαρμογής πολιτικού σχεδιασμού, από την πλευρά της ΝΔ, ώστε είτε να αντιστραφεί το κλίμα είτε να απειληθεί η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και να υπάρξει μια εκλογική "δεύτερη ευκαιρία" για το κυβερνών - επί του παρόντος - κόμμα. Τέτοιο πεδίο άσκησης πολιτικής επικοινωνίας δεν υπάρχει στην παρούσα φάση. Αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ουσιαστική μεταστροφή της κοινωνίας, όπου ανεξάρτητα των επικοινωνιακών στρατηγικών των κομμάτων εξουσίας, το αποτέλεσμα μοιάζει δεδομένο, όσες φορές και με όποιους τρόπους κληθεί να "απαντήσει" το εκλογικό σώμα.
Κατά συνέπεια, ανεξαρτήτως επικοινωνιακών σφαλμάτων, αποτελεσμάτων τηλεμαχιών, οικονομικών προγραμμάτων -συγκεκριμένων ή ασαφών - η επόμενη κυβέρνηση, κατ' επιλογήν των πολιτών, θα είναι του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι είχε ήδη προσχεδιάσει μια συγκεκριμένη προεκλογική στρατηγική, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό συνθήκες ενός εκλογικού εκκρεμούς. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι στο εσωτερικό της κοινωνίας οι αφανείς -στις δημοσκοπήσεις - διεργασίες δεν έγιναν αντιληπτές, δεν ερμηνεύθηκαν κατάλληλα και δεν αξιολογήθηκαν. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν αποτέλεσε έκφραση ψήφου διαμαρτυρίας προς μια ισχυρή κυβερνώσα παράταξη αλλά προϊόν μιας βαθιάς μεταστροφής μεγάλων κοινωνικών ομάδων προς το ΠΑΣΟΚ. Οι υπόλοιποι δείκτες -καταλληλότητας, κυβερνησιμότητας, ποιοτικών χαρακτηριστικών - αυτομάτως κατέστησαν παραπλανητικοί και οδήγησαν σε λανθασμένη ερμηνεία. Απλώς η κοινωνία πρώτα μετακινήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια καταγράφηκε η διάχυση της συγκεκριμένης επιλογής προς τα λοιπά χαρακτηριστικά και δείκτες.
Επειδή ακριβώς πρόκειται περί κομβικής κοινωνικής μεταστροφής, κάθε δεύτερη σκέψη ή στρατηγική ή ανάλυση περιττεύει. Εκείνο που αναμένουμε πλέον είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και εκείνο που ευχόμαστε είναι η επόμενη Κυβέρνηση να επιτύχει στο έργο της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.
http://tyxaios.blogspot.com