21 Σεπ 2009

Σύγκριση συστήματος υγείας Ελλάδας με Ισπανία...

Του ανταποκριτή μας στη Ισπανία, Δήμου Κ., φοιτητή
Με τα παρακάτω θέλω να δώσω μία απλή σύγκριση των δύο χωρών (με αφορμή και την εργασία που πρέπει να κάνω και για την σχολή μου) όσο αφορά τα συστήματα υγείας. Βέβαια θα μπορούσαν να δουν τα χάλια μας οι πολιτικοί (και ειδικά η αυριανή κυβέρνηση) και να δούμε αν μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Ξανατονίζω ότι το κείμενο είναι γνώμη του συγγραφέα, εκτός από τα επιστημονικά στοιχεία, όπου αναφέρονται και οι πηγές τους...

Αν συγκρίνουμε το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης της Καταλωνίας (και του μεγαλύτερου μέρους της Ισπανίας), με το αντίστοιχο της Ελλάδος, θα μπορούσαμε να... πούμε ότι φαίνεται κάπως πιο οργανωμένο και ότι μπορεί να προσφέρει παραπάνω στην κοινότητα. Κάθε χρόνο, με τις εξετάσεις ειδικότητας δίνονται περίπου 1900 θέσεις ειδικότητας οικογενειακής ιατρικής (φέτος δόθηκαν 1892 σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Ισπανίας).

Η Ισπανία διαθέτει 73,8 γενικούς Ιατρούς ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της Ισπανικής Στατιστικής εταιρείας, την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει μόνο 1,5 σύμφωνα με την δική μας ΕΣΥΕ. Δηλαδή κατά μέσο όρο ένας Γενικός Ιατρός στην Ισπανία έχει υπό την ευθύνη του 1355 κατοίκους, ένω ένας Έλληνας,αντίστοιχα περίπου 66.000..... Είναι προφανές λοιπόν, ότι στην Ισπανία, μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο για τις πραγματικές ανάγκες τις πρωτοβάθμιας υγείας, αφού ο κάθε ιατρός έχει υπό την ευθύνη του πολύ λιγότερους ασθενείς.

Έτσι, στην Ισπανία αν κάποιος ασθενής έχει ένα πρόβλημα, θα επεισκεφθεί πρώτα τον οικογενειακό ιατρό,και στην συνέχεια,αν το κρίνει ο ιατρός του, θα πάει στο νοσοκομείο. Επίσης, αν το πρόβλημα δεν είναι οξύ, δεν είναι ανάγκη ο ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο, αφού μπορεί να συνεχίσει την θεραπεία του στο κέντρο υγείας της περιοχής του.

Εκτός αυτού, οι γενικοί ιατροί στην Ισπανία, βλέπουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα περιστατικών από ότι οι συμπατριώτες μας (σύμφωνα με όσα γνωρίζω από τα κέντρα υγείας που επισκεφθήκαμε οι συμφοιτητές μου και εγώ). Την ώρα που οι δικοί μας γενικοί ιατροί ξοδεύουν αρκετή ώρα στην συνταγογράφηση και στην γραφειοκρατία με τα χαρτιά, στην Ισπανία την επανάληψη της συνταγογράφησης για χρόνιες ασθένειες την έχουν αναλάβει οι νοσηλευτές, ενώ οι απαραίτητες πληροφορίες είναι ψηφιοποιημένες,και έτσι ο γιατρός μπορεί να διαθέσει περισσότερο ουσιαστικό χρόνο στα προβλήματα και στην παρακολούθηση των ασθενών, όπως και στην πρόληψη!

Μετά από τα στοιχεία που έδωσα παραπάνω νομίζω καταλαβαίνουν όλοι πως επιβάλλεται στην χώρα μας να ανοίξουν περισσότερες θέσεις ειδικότητας για την γενική ιατρική (όπως και για άλλες ειδικότητες), αλλά επίσης να δημιουργηθούν και νέα κέντρα υγείας μέσα στις πόλεις, ώστε σιγά σιγά να δημιουργηθεί στον κόσμο το αίσθημα ότι μπορεί να απευθύνεται πρώτα στον προσωπικό του ιατρό πριν πάει στο νοσοκομείο για το παραμικρό πρόβλημα, όπως και επίσης ότι αν έχει ένα μικροπροβληματάκι μπορεί να το λύσει άμεσα στο κέντρο υγείας της περιοχής του χωρίς να χρειαστεί να περιμένει μήνες ολόκληρους σε λίστες!

Τέλος,σίγουρα χρειάζεται να αλλάξει το σύστημα λήψης ειδικότητας το οποίο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι για τα πανηγύρια,αλλά αυτό θα αναπτυχθεί σε άλλο post!

http://thessaloniki-barcelona.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη