30 Σεπ 2009

Συνέντευξη με τον Γιάννη Μαγκριώτη

Ο Γιάννης Μαγκριώτης γεννήθηκε στο Στρυμονικό Σερρών. Οι συμφοιτητές του, τον θυμούνται ως πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών του Φυσικού Τμήματος όσο και ως πρόεδρο της ΦΕΑΠΘ (Φοιτητική Ένωση ΑΠΘ- το κεντρικό όργανο των φοιτητών στην πόλη).

Γραμματέας Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ήταν μερικές από τις πολλές θέσεις, που υπηρέτησε.

Τον Απρίλιο του 1995 εκλέχτηκε Βουλευτής Επικρατείας και από το 1996 εκλέγεται βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης του ανέθεσε το 1998 το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και το 2001 τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστεί και να γνωρίσει από κοντά τη σκέψη και το όραμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Σήμερα απαντά στις ερωτήσεις των συντακτών του taxalia:

Aγαπητέ κύριε Μαγκριώτη, ποιες πιστεύετε πως είναι οι προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης για την επόμενη μέρα των εκλογών; Ο Γιάννης Μαγκριώτης γιατί ζητάει την ψήφο των πολιτών;
Στο μυαλό μας μέσα κυριαρχεί η αγωνία της επόμενης μέρας. Ξέρουμε το μέγεθος και το βάθος των προβλημάτων. Ξέρουμε, πως και αυτοί που δεν θα μας ψηφίσουν έχουν προσδοκίες από μας. Γνωρίζω την δύσκολη θέση, την απόγνωση που νιώθει η πλειοψηφία των συμπολιτών μου, οι νέοι και οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες. Οι άνθρωποι των γραμμάτων του πολιτισμού, του αθλητισμού και ιδιαίτερα οι άνθρωποι με αναπηρία. Αυτοί με έχουν εμπιστευθεί μέχρι σήμερα και τις μεγάλες μου ευθύνες απέναντι σε όλους αυτούς θα επιδιώξω να τις βλέπουν καθημερινά σε κάθε μου πράξη, σε κάθε μου ενέργεια.

Βασική μου προτεραιότητα θα είναι οι υποδομές ανάπτυξης. Η πόλη μας πρέπει να ενισχύσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα της, να γίνει ελκυστική στους επισκέπτες και στους επενδυτές, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια.

Μόνο έτσι θα χτυπήσουμε την ανεργία και θα δημιουργήσουμε εισοδήματα για τους ανθρώπους της.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κόμμα σας δεν έχει μεγάλες διαφορές από τη ΝΔ. Που πιστεύετε ότι διαφέρετε ;
Οι διαφορές είναι πολλές και σημαντικές. Σίγουρα υπάρχουν και κάποια θέματα στα οποία δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και αυτό είναι λογικό. Μεγάλη είναι η διαφορά μας στην οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η Ν.Δ δεν πιστεύει στις δημόσιες πολιτικές, δεν πιστεύει στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, όσο αφορά την αγορά.

Αυτός είναι ο λόγος που υποδιπλασίασε σχεδόν το ΠΔΕ, με το οποίο κατασκευάζονται οι δημόσιες υποδομές ανάπτυξης, ειδικότερα στην περιφέρεια και το οποίο χρηματοδοτεί και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Απορύθμισε όλους σχεδόν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γι’ αυτό έχουν έκρηξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, των διατροφικών σκανδάλων, της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες, όπως τα Κινέζικα.

Σημαντικές είναι οι διαφορές μας όσο αφορά την αποκέντρωση και ιδιαίτερα την περιφερειακή οργάνωση της χώρας, γι’ αυτό και δεν ψήφισε κανέναν σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, ούτε φυσικά πρότειναν και κάτι ανάλογο.

Οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες στον κοινωνικό ρόλο του κράτους.

Η Δημόσια Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, είναι τομείς που προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά και οι θέσεις μας είναι αντιγεωμετρικές. Σταματώ εδώ γιατί ό κατάλογος είναι πολύ μεγάλος και δεν έχουμε χώρο.

Η εξωτερική μας πολιτική διανύει μία κρίσιμη περίοδο καθώς υπάρχουν διεργασίες για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα μας. Ποια είναι η θέση σας;
Η εξωτερική μας πολιτική χρειάζεται να έχει επεξεργασμένη στρατηγική, καθαρούς στόχους και πολιτική συμμαχιών. Μόνη της πια, ούτε η υπερδύναμη μπορεί να υπάρχει.

Έχοντας επάρκεια όλων αυτών των παραμέτρων, πετύχαμε κάτι ασύλληπτο τα προηγούμενα χρόνια, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ταυτόχρονα δεσμεύσαμε το 1999 στην Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι την Τουρκία, εάν θέλει να πάρει το Δεκέμβρη του 2004 ημερομηνία έναρξης του ενταξιακού της διαλόγου στην Ε.Ε, θα πρέπει μέχρι τότε να έχει συμβάλει στη δίκαιη λύση του Κυπριακού και στην τελική επίλυση, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το θέμα της Υφαλοκρηπίδας.

Την ένταξη της Κύπρου, τη χειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ και την έκανε πράξη το 2003, τα άλλα δύο θέματα τα χειρίστηκε η ΝΔ μετά τις εκλογές του Μάρτη και απέτυχε και στα δύο. Το ίδιο συνέβη και με το θέμα της ονομασίας της FYROM. Στην αρχή αποδέχθηκε ως βάση συζήτησης για το όνομα την πρόταση Νίμιτς στην οποία προτείνεται να αναγνωριστεί «Μακεδονική Εθνότητα» και «Μακεδονική Γλώσσα»,γι’ αυτό μετά στο Βουκουρέστι, αναγκάστηκε η χώρα μας και ορθά, να βάλει ΒΕΤΟ στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Πολλά έχουν ακουστεί για την περιουσία της Εκκλησίας. Τελικά πρέπει να φορολογείται;
Η περιουσία της Εκκλησίας, η οποία δημιουργεί υπεραξία, μέσα από την εκμετάλλευση ή τη μίσθωση, θα πρέπει να φορολογείται.

Πώς κρίνεται το αίτημα Καραμανλή να λάβει νέα «νωπή εντολή» από τον ελληνικό λαό;
Σαν φάρσα, που όταν επαναλαμβάνεται είναι τραγωδία.

Θα του την αρνηθούν ακόμη και διαχρονικοί ψηφοφόροι του κόμματός του. Θα δώσουν θετική ψήφο, στο Γιώργο Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ και στο πρόγραμμά μας, για να βγει η χώρα από την κρίση.

Παρά το γεγονός ότι το έργο του Γιάννη Μαγκριώτη στη Βουλή, ήταν πολύ πλούσιο, πώς θα συνοψίζατε την κοινοβουλευτική σας δραστηριότητα σε μια παράγραφο;

Αυτό που πάνω από όλα επιζητώ και προσπαθώ είναι η επικοινωνία με τους συμπολίτες μου, οι οποίοι με τιμούν με την ψήφο τους τα τελευταία 13 χρόνια και η συμμετοχή σε συλλογικές προσπάθειες.

Προσπαθώ όλα αυτά τα χρόνια από το βήμα της Βουλής να είμαι κοντά στα προβλήματά τους, στα μικρά και στα μεγάλα.

Πάνω από όλα προσπαθώ, να κερδίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης αυτό που της αξίζει, γιατί δυστυχώς έχει ακούσει πολλές υποσχέσεις και έχει χάσει πολύ χρόνο.

Κεντρική μου προτεραιότητα είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη, μια πόλη εξωστρεφής, ανταγωνιστική και ελκυστική.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη