21 Σεπ 2009

Μπάμπης Μπαρμπουνάκης


Ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης είναι γνωστός από τη μαχητική του παρουσία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την πρωτοπόρα δράση, το έργο και την προσφορά του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της προστασίας του περιβάλλοντος και του Πολιτισμού.
Αποφοίτησε από το Β' Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ιταλία (1972-77). Από το 1962 ασχολείται ενεργά... στο χώρο του βιβλίου, ενώ το 1978 ξεκινά την πετυχημένη εκδοτική του δραστηριότητα.
Το 1983 ιδρύει μαζί με άλλους εκδότες τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και εκλέγεται Πρόεδρος, θέση την οποία τιμά έως και σήμερα. Είναι ο εμπνευστής και η ψυχή του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ που γίνεται κάθε χρόνο στην παραλία της Θεσσαλονίκης αλλά και του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου. Η πολιτιστική και δημιουργική του παρέμβαση επεκτείνεται πλέον σε όλη την επικράτεια και μάλιστα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Από το 1985 ξεκίνησε τα Περιφερειακά Φεστιβάλ Βιβλίου στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Καβάλα, τη Φλώρινα, τις Σέρρες, τη Βέροια κ.α. Ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης είναι ο δημιουργός του θεσμού του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΪΟΥ, ενός πνευματικού Φεστιβάλ με δεκάδες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που γίνεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη.
Το 1984 συμμετέχει στην Επιτροπή Ατέλειας Χάρτου της Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών και το 1985 συμμετέχει στην Επιτροπή Βιβλίου του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 1988 είναι από τους βασικούς ιδρυτές της ΕΡΤ 3 στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας παράλληλα προσπάθεια να γίνει η ΕΡΤ 3 κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας, πράγμα που πέτυχε. Από το 2001 είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Λογοτεχνικού Αρχείου Θεσσαλονίκης (Λ.Α.Θ.). Ιδρυτής επίσης του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Ν.Α. Ευρώπης. Το Κέντρο απονέμει κάθε 2 χρόνια σε Βαλκάνιο συγγραφέα το βραβείο «ΑΙΜΟΣ». Το 1989 συμμετέχει στην επιτροπή Δεοντολογίας για την Τηλεόραση. Το 1990 εκλέγεται για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από το 1991 συμμετέχει ως εκπρόσωπος του Δήμου στην Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.
Το 1993 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Στις Δημοτικές εκλογές του 1998 του 2002 και το 2006 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης .
Διετέλεσε 8 χρόνια Πρόεδρος στο Σύνδεσμο Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης δημιουργώντας πρωτοποριακές δράσεις για το περιβάλλον, όπως την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα και τη δημιουργία για πρώτη φορά περιβαλλοντολογικών πάρκων στο Δερβένι και τη Θέρμη σε χώρους πρώην χωματερών. Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το πρόγραμμα επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για το περιβάλλον σ' όλη την Ελλάδα «Ανακύκλωση στα σχολεία».
Είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες την Κίνηση «Πρώτα η Πόλη μας» που δραστηριοποιείται συνεχώς με συναντήσεις φορέων και ειδικών για τη βελτίωση του τρόπου ζωής στην πόλη που παράγουμε και δημιουργούμε. Είναι μια ανοικτή πρόσκληση για τους συμπολίτες μας να αναδείξουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες που έχουν για την πόλη που ζουν με τη συμμετοχική διαδικασία.
_________________________________
Βασ. Ηρακλείου 32 - Αριστοτέλους 546 24 – Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 236 555 2310 231811, Fax: 2310 272672, e-mail: barbounakisbabis@yahoo.gr
Website: http://barbounakis.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη