8 Σεπ 2009

Ο υπερβολικός δανεισμός



Μια ακόμη εξαιρετική οικονομική ανάλυση του Βασίλη Βιλιάρδου

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ (Μέρος Α): Ο υπερβολικός δανεισμός, τα μικροοικονομικά μας λάθη, οι μακροοικονομικές αιτίες της κρίσης, η πολυπλοκότητα του καπιταλισμού, οι επόμενες προκλήσεις και η ευρωπαϊκή λύση

Τα θεμέλια, η πηγή ζωής, το κυκλοφοριακό δίκτυο καλύτερα της προηγμένης δύσης, δεν είναι άλλο από το πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το οποίο έχει «κατασκευασθεί»..

σταδιακά (αργά και μεθοδικά στην Ευρώπη), κατά τη διάρκεια της τελευταίας χιλιετίας. Η τεράστια οικονομική μας πρόοδος, ιδιαίτερα αυτή των τελευταίων δεκαετιών, στηρίχθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, η οποία «επέτρεψε» τον συνεχώς αυξανόμενο (και μέχρι πρότινος σχετικά ελεγχόμενο) δανεισμό των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των κρατών, ενισχύοντας έτσι τόσο τις επενδύσεις, όσο και την κατανάλωση.

Ο δανεισμός αυτός στηρίχθηκε στην ιδιοκτησία η οποία, μαζί με την ελεύθερη αγορά και τα χιλιάδες «μάτια» που διαθέτει (υπεύθυνα τόσο για τη δημιουργική καταστροφή, όσο και για την πρόοδο μέσα από διαδοχικές κρίσεις), «θεμελιώνει» το καπιταλιστικό σύστημα. Χωρίς καμία αμφιβολία, εάν δεν υπήρχε η έννοια της ιδιοκτησίας, εάν δηλαδή δεν ήταν απόλυτα προστατευμένη από το καπιταλιστικό σύστημα και τη δημοκρατία (νόμοι, θεσμοί), δεν θα μπορούσε να «αναπτυχθεί» η πίστωση - αφού ουσιαστικά βασίζεται στις «εμπράγματες» εγγυήσεις.

Ο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Θεωρώντας ότι η σημαντικότερη αιτία της κρίσης είναι ο υπερβολικός δανεισμός (για παράδειγμα, από το 2003 έως τα μέσα του 2008 ο δανεισμός στις Η.Π.Α. αυξανόταν ετήσια κατά 7%, ενώ στη Βρετανία κατά 10%), συνεχίζουμε με τη διαπίστωση πως η ιδιοκτησία δεν είναι η άμεσα «υπεύθυνη», αφού αποτελεί μόνο την εγγύηση για την παρεχόμενη πίστωση - με την έννοια ότι ο δανειοδοτούμενος θα υποχρεωθεί να επιστρέψει το δάνειο του, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει την περιουσία του.

Ο βασικός στόχος άλλωστε των δανειοδοτών δεν είναι η «κατάσχεση» της περιουσίας που τοποθετήθηκε σαν εγγύηση, αφού κάτι τέτοιο είναι συνδεδεμένο με απρόβλεπτα πολλές φορές κόστη (για παράδειγμα, το κόστος των κατασχέσεων στις Η.Π.Α. υπολογίζεται στις 50.000 $ ανά κατοικία), αλλά η είσπραξη των δανείων τους εντόκως – με κέρδος δηλαδή. Άμεσος «υπεύθυνος» για την πίστωση είναι τα πάσης φύσεως έσοδα των δανειοδοτουμένων - όπως οι μισθοί για τους εργαζομένους, οι εισπράξεις για τις επιχειρήσεις και τα έσοδα (κυρίως τα φορολογικά) για τα κράτη.
η συνέχεια στο http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/1570.aspx
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη