2 Σεπ 2009

H Βαλακανική πλατεία και ο αδιάβαστος Δήμαρχος


Γεια σας!
Πήγα χθες σε συναυλία στα πλαίσια της εκδήλωσης "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ" του Δήμου Νεάπολης, που διεξήχθη στα Συμμαχικά Νεκροταφεία Θεσσαλονίκης, όπου τραγούδησε η εκπληκτική Φωτεινή Δάρα, σε μουσική του εξαιρετικού Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Θέλω όμως να σχολιάσω τα προκαταρκτικά της συναυλίας. Λίγο πριν τους καλλιτέχνες, στο βήμα ανέβηκε ο τοπικός ιεράρχης, ο οποίος φυσικά κούρασε το κοινό με το μισάωρο (21:15΄- 21.45΄ !!!) δήθεν πατριωτικό, αλλά στην ουσία μισαλλόδοξο κήρυγμά του. Συχνά πράγματα θα μου πείτε...

Το θέμα μου σε αυτό το e-mail, είναι ο Δήμαρχος Νεάπολης, κος Λαδόπουλος, ο οποίος... αν και νεαρός σε ηλικία και από ότι φαίνεται εργατικός, ωστόσο έκανε ένα πολύ σημαντικό σφάλμα κατά την αρχική του εκφώνηση πριν τη συναυλία στην ενός τετάρτου (21:00' - 21:15΄ !!!) ομιλία του. Σχετικά με τον χώρο στον οποίο έγινε η συναυλία (Συμμαχικά Νεκροταφεία Θεσσαλονίκης) και τους θαμμένους σε αυτό πεσόντες, ο δήμαρχος είπε ότι "...οι πεσόντες οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τον φασισμό και προσπάθησαν για την απελευθέρωση της Ευρώπης, κλπ...". Αυτό που είπε ο Δήμαρχος αφορά φυσικά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν αφορά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πεσόντες του οποίοι είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο. Είναι επιεικώς απαράδεκτο ολόκληρος Δήμαρχος και μάλιστα νεαρής ηλικίας, να μην ξέρει την μνήμη ποιανών τιμάει το μνημείο - νεκροταφείο που βρίσκεται στον Δήμο του. Το κοινό μάλλον δεν κατάλαβε την χοντράδα του Δημάρχου, αλλά το γεγονός παραμένει απαράδεκτο.

Επειδή γνωρίζω ότι το taxalia ειδικεύεται στην ιστορική αλήθεια που αφορά μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα, θα σας παρακαλούσα να κάνετε κάποια μνεία στο ανωτέρω περιστατικό και στην μη ολοκληρωμένη εκπαίδευση των τοπικών και μη αρχόντων μας. Για την ιστορία, σας παραθέτω τα κάτωθι:


Ο Σερβικός τομέας του συμμαχικού νεκροταφείου Ζεϊτινλίκ (Ελαιώνας) στην οδό Λεμπέτ (Λαγκαδά) της Θεσσαλονίκης, κατασκευάσθηκε το 1925-1927. Στο εσωτερικό του επιβλητικού μαυσωλείου έχουν εναποτεθή τα οστά 7.565 Σέρβων στρατιωτών που έπεσαν στο Μακεδονικό μέτωπο. Το νεκροταφείο φιλοξενεί επίσης τα λείψανα 8.098 Γάλλων στρατιωτων, 2.500 Βρετανών, και 45 Βουλγάρων τραυματιών που πέθαναν στην αιχμαλωσία ως κρατούμενοι των Αγγλων. Στην πρόσοψη του Σερβικού μαυσωλείου που κτίσθηκε το 1926 ο επισκέπτης διαβάζει την εξής προπαγανδιστική επιγραφή χαραγμένη στην παλιά Σερβοκροατική γλώσσα:
"Ω ξένε εσύ που απ' τα πέρατα του κόσμου φθάνεις σε τούτο το ιερό μαυσωλείο, χαιρέτησε αυτούς που αναπαύονται εδώ, τους μεγαλύτερους ήρωες που έζησαν ποτέ
Ολοι τους είναι παιδιά του ατρόμητου Σερβικού έθνους, του κολοσσού της παγκόσμιας ιστορίας, που πορεύθηκαν αδελέαστα στα μονοπάτια του αγώνα, άξια της αιώνειας δόξας που τους ανήκει παντοτινά
Στον Γολγοθά του μαρτυρίου σταυρώθηκαν χτυπημένοι από κατάρες, νικημένοι από τις σφαίρες, την πείνα και την δίψα, χωρίς ποτέ να χάσουν την πίστη τους στην τελική νίκη "

B.Σ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
...
KAI ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ":
Βαλκανική Πλατεία” αδερφοσύνης

“Αυτός ο τόπος σιωπής και μνήμης γίνεται πλατεία αγάπης. Δεν κάνει διακρίσεις. Αγωνίζεται για την αδερφοσύνη των λαών”. Μʼ αυτά τα λόγια ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας κήρυξε την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας του δήμου Νεαπόλεως.


Της Έλσας Σπυριδοπούλου
Υπό το φως δεκάδων κεριών, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων του Αʼ Παγκοσμίου Πολέμου, για τρίτη συνεχή χρονιά η έναρξη -ανάμεικτη με πολιτιστικό χρώμα, αλλά και πολιτικά μηνύματα- φιλοξενήθηκε στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Αʼ Παγκοσμίου Πολέμου επί της οδού Λαγκαδά. Παρόντες πλήθος κόσμου, θρησκευτικοί ηγέτες των Βαλκανίων, αλλά και πολιτικά πρόσωπα της χώρας όπως οι Γιάννης Μαγκριώτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Απόστολος Τζιτζικώστας, Σπύρος Βούγιας και Χρύσα Αράπογλου. Ο δήμαρχος Νεαπόλεως Ναθαναήλ Λαδόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα ορισμένους από αυτούς για τη στήριξή τους τόσα χρόνια προς το θεσμό, ο οποίος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “φέτος θα είναι καλύτερος από κάθε άλλη χρονιά, παρά τις αντιξοότητες, όπως είναι η έλλειψη κρατικής βοήθειας και η οικονομική στενότητα”. Μολονότι δε “οι παγκόσμιες εξελίξεις ενισχύουν το φόβο προς το ξένο”, όπως υποστήριξε, “η Βαλκανική Πλατεία συνεχίζει σταθερή στο στόχο της να αποτελεί γέφυρα των λαών της Βαλκανικής. Έχουμε ένα κοινό μέλλον μʼ αυτά τα κράτη”.
Τη σκυτάλη από τις ομιλίες πήρε η μουσική. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Φωτεινή Δάρρα έδωσαν μια συναυλία με κομμάτια γνώριμα από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές δουλειές του συνθέτη και όχι μόνο.
Μολονότι βέβαια, στις μπροστινές θέσεις επικρατούσε προσήλωση, στις πίσω το σκηνικό θύμιζε... παιδική χαρά. Παιδάκια που γκρίνιαζαν και είχαν ατελείωτες απορίες -“τι σημαίνει γέφυρα;” αναρωτιόταν μια πιτσιρίκα, ακούγοντας το δήμαρχο- και κόσμος στριμωγμένος που τσακωνόταν για μία καρέκλα (αν τυχόν άδειαζε μία... γινόταν ποδοπάτημα για το ποιος θα την καταλάβει!). Στα... μετόπισθεν λοιπόν, μόνο σιωπή και μνήμη δεν επικρατούσε.
Ελσα Σπυριδοπούλου

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη