2 Σεπ 2009

H προσέγγιση Λοβέρδου στο ζήτημα των Σκοπίων

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την αποστολή επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ για την αποστολή επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι, στην υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας, κυρία Μπακογιάννη. Η ίδια η επιστολή δεν μας απεστάλη. Η μισαλλοδοξία που καλλιέργησε η ηγεσία των Σκοπίων αποτέλεσε δυσάρεστη εξέλιξη για ... τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και επικίνδυνη στάση συνολικά για τα Βαλκάνια. Η κατάσταση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να εκτονωθεί. Η ενδιάμεση συμφωνία παρείχε και παρέχει το πλαίσιο της διευθέτησης του μοναδικού υπαρκτού προβλήματος, δηλαδή του ονόματος, το οποίο αν είχε επιλυθεί με μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ , αλλά και οι πολίτες των χωρών αυτών, θα απολαμβάναμε τα αγαθά της οικονομικής συνεργασίας, της ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και της φιλίας.

Η Ελλάδα στήριξε την πορεία των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, κάνοντας και αναγκαίους συμβιβασμούς σε σχέση με τις αρχικές της θέσεις. Οι εξελίξεις όμως από την πλευρά των Σκοπίων δεν δικαίωσαν δυστυχώς τις προσπάθειές μας να βρεθεί επιτέλους η επιθυμητή λύση.

Ο δρόμος για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων είναι ένας: Η επίλυση του θέματος του ονόματος μέσω μιας κοινώς αποδεκτής λύσης και η αποφυγή επιθετικών δηλώσεων ή και χειρισμών που δυσκολεύουν την κοινή πορεία. Για τους ηγέτες της ΠΓΔΜ, ο δρόμος αυτός είναι ανοιχτός, αρκεί να θελήσουν να τον περπατήσουν.
Πηγή: pasok.gr 18-3-2009.
.
Σχετικό: Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση με το "μακεδονικό"; (1-9-2009, συνέντευξη Ανδρέα Λοβέρδου στο www.newstime.gr )
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη