ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ .Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Αμερικανοί και Ισραηλινοί στρατιωτικοί εκτιμούν ότι την επόμενη χρονιά, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα για πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Λόγω του “λεπτεπίλεπτου” του θέματος(και πάντοτε στα όρια του δυνατού) παραθέτω σειρά στοιχείων.
Σε κλειστή συνάντηση περιορισμένου αριθμού κορυφαίων στρατιωτικών από ΗΠΑ και Ισραήλ(που διετέλεσαν μέχρι πρόσφατα ως επικεφαλής λίαν σημαντικών διοικήσεων και διευθύνσεων των 2 χωρών), έγινε σε βάθος ανάλυση των ενδεχόμενων προληπτικών χτυπημάτων εναντίον των πυρηνικών βάσεων της Τεχεράνης. Βάσει εμπεριστατωμένης ανάλυσης -που παρουσιάστηκε στη συνάντηση που έγινε υπό την αιγίδα πολύ γνωστού THINK TANK- ο πρώη
Υποδιοικητής της USEUCOM πτέραρχος CHARLES WALD USAF μεταξύ άλλων επεσήμανε:
*Αν η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IAF) πλήξει τις πυρηνικές βάσεις του Ιράν, τότε σε κάποια φάση θα εμπλακεί και η Αμερικανική Αεροπορία.(USAF).Η IAF έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά δεν μπορεί να διατηρήσει για αρκετές ημέρες , συνδυασμένες αεροπορικές και άλλες επιχειρήσεις.
*Από τους βομβαρδισμούς, θα καταστραφεί μεγάλο μέρος των Ιρανικών εγκαταστάσεων,(το πρόγραμμα θα πάει πίσω αρκετά χρόνια)
*Ο πτέραρχος είπε σε κοινή επιστολή με δυο Αμερικανούς Γερουσιαστές προς τον ΟΒΑΜΑ, ότι θα πρέπει να προετοιμάζει την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ “γι αυτά που έρχονται”. Μάλιστα τόνισε ότι διαδοχικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ ασχολήθηκαν πολύ με το ΙΡΑΚ και το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ , και δεν έδωσαν στο Ιράν τη πρέπουσα σημασία.
Ο πτέραρχος WALD-από προσωπική μου εμπειρία-γνωρίζει άριστα τις περιοχές του Κόλπου και της Αραβικής χερσονήσου, αφού έχει υπηρετήσει επί χρόνια εκεί.
Από την πλευρά του ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ Υποστράτηγος AHARON ZEEVI FARKASH είπε ότι 'ασφαλώς και οι ΗΠΑ έχουν πιο μεγάλες δυνατότητες, συγκριτικά με το Ισραήλ”.Πρόσθεσε ότι η επόμενη χρονιά είναι καθοριστική και “αγγίζει τα όρια”, ενώ υποστήριξε ότι “οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν πολλά για αρκετούς επιμέρους τομείς του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος”.
Στο μεταξύ το Ιράν προσπαθεί να περάσει στη ΓΑΖΑ πυραυλικά συστήματα FAJR-5 που έχουν ακτίνα δράσης περίπου 75 χλμ και μπορούν να πλήξουν την ευρύτερη περιοχή του ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Πληροφορίες μου φέρουν Ιρανικής κατασκευής πυραύλους, να μεταφέρονται από το Μπαντάρ Αμπάς στο Πορτ Σουδάν, όπου τους τεμαχίζουν και μετά μέσω διαφόρων τρόπων προσεγγίζουν την περιοχή του Σινά και τα περιβόητα τούνελ της ΧΑΜΑΣ.
Σε μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη που εντονότατα με έχει προβληματίσει η Δαμασκός έχει αρχίσει να μεταφέρει σταδιακά στα οπλοστάσια της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο υπολογίσιμο αριθμό πυραυλικών δυνάμεων(διάφορων τύπων) που καλύπτουν το μέγιστο τμήμα της Ισραηλινής εδαφικής επικράτειας. Εκτιμάται ότι 150-170 από τους 850 Συριακούς πυραύλους(SCUD-B/C/D),μεταφέρονται αργά αλλά σταθερά στο Λίβανο. Τα ερωτήματα που θέτω είναι πολλά:
*Η μεταφορά σχετίζεται με επικείμενη σύρραξη που και αυτοί βλέπουν να έρχεται;
*Μήπως με τους πυραύλους μεταφέρονται και διάφορες κατηγορίες ΧΗΜΙΚΩΝ-ΝΕΥΡΟΠΑΡΑΛΥΤΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ που η Δαμασκός διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες;
*Σε ποιες βάσεις θα αναπτυχθούν οι Πύραυλοι στο Λίβανο; Μήπως σε ημιορεινές/λοφώδεις περιοχές;
*Η φιλοδυτική κυβέρνηση του Λιβάνου πως θα αντιδράσει σε όλες αυτές τις εξελίξεις;
http://www.drougos.gr/?p=1700