1 Οκτ 2009

Arben Xhaferi: ο Γκρουέφσκι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια


«Στα πλαίσια της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα, ο «Μακεδόνας» πρωθυπουργός, Ν. Γκρουέφσκι προσπαθεί να μετατρέψει την εσωτερική κρίση στη χώρα σε γεωστρατηγικές σχέσεις», αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Focus News Agency και στην εφημερίδα Trud ο Arben Xhaferi, ο οποίος είναι ο πιο σεβαστός πολιτικός ηγέτης των εθνικά αλβανών στα Σκόπια και ιδρυτής της Δημοκρατικής Ένωσης των Αλβανών (DUI). «Αυτές οι ενέργειες τον κάνουν να θυμίζει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».
«Νομίζω ότι η πολιτική του κυρίου Γκρουέφσκι προσπαθεί να παίξει πάνω σε κάποιο φανταστικό, μη πραγματικό γεωστρατηγικό χάρτη, προσπαθεί να στρέψει την εσωτερική κρίση, που...
πηγάζει από λανθασμένη πολιτική σκέψη, σε κάποιες ιδέες σχετικά με γεωστρατηγικές σχέσεις, οι οποίες έχουν σημασία – κλειδί για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζοντας να προκαλεί (τους οργανισμούς αυτούς), όπως ακριβώς νωρίτερα συνήθιζε να κάνει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και μ’ αυτόν τον τρόπο (προσπαθεί) να απολαύσει κάποια ισχύ στο συνασπισμό του», σχολίασε.
Κατά τον Arben Xhaferi, «το παιχνίδι με τα παγκόσμια και τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι περισσότερο επικίνδυνο από τις ανησυχίες των αλβανών».
Από την άλλη ο ηγέτης των αλβανών πιστεύει πως ο Γκρουέφσκι θέλει να παίξει ένα μεγάλο παιχνίδι αλλά δεν έχει την ομάδα που χρειάζεται, δε διαθέτει πολιτική ωριμότητα και δε γνωρίζει πώς να ελέγχει αυτά τα πράγματα. «Κάθε απόπειρα που γίνεται από μικρές βαλκανικές χώρες, που παίζουν με μεγάλα χαρτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο Γκρουέφσκι θα το συνειδητοποιήσει, αλλά η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη. Ο Γκρουέφσκι ψάχνει έναν τρόπο να εδραιώσει μια θέση, προκαλώντας κρίσεις».
Σχετικά με τον τρόπο που οι σκοπιανοί αντιμετωπίζουν την ιστορία, ο Arben Xhaferi στη συνέντευξή του στο Focus News Agency και στην Trud, υποστήριξε πως υπ΄ρχει ένα μεθοδολογικό σφάλμα στον τρόπο που εξηγείται η ιστορία, το οποίο προκαλεί μονίμως κρίση με τα γειτονικά κράτη. Αυτό το σφάλμα βρίσκεται στην ιδέα της προβολής σημερινών εννοιών στο παρελθόν. «Η ιστορία δεν μπορεί να γραφεί από την οπτική γωνία του σήμερα και τα γεγονότα πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Υπάρχει μόνο μια και λανθασμένη ερμηνεία της ιστορίας στα Σκόπια , επειδή το παρελθόν ερμηνεύεται κάτω από τη σημερινή οπτική γωνία, ανεξάρτητα από τα επιστημονικά γεγονότα. Αυτή η φιλόδοξη και ειδυλλιακή ιστορία ενός έθνους, με ταυτότητα έθνους ενός είδους, περιέχει την ιδέα της κρίσης και την πιθανότητα μιας καινούργιας. Η «Μακεδονία» δεν αναγνωρίζει τα γεγονότα σχετικά με τη Μακεδονία.
http://www.macedoniaontheweb.eu/content/view/1298/9/lang,el/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη