9 Οκτ 2009

Εμείς δεν γιορτάζουμε

Κλιμακώνει τις αντιπολιτευτικές της δράσεις η "Πρωτοβουλία". Γκρίνια και για το νέο δημαρχιακό μέγαρο. Τώρα που έγινε, τι ουσιαστικό νόημα για τη ζωή των Σαλονικιών έχει όμως συμπολίτες, η διαμαρτυρία σας, εκτός από "κομματικά" ή παραταξιακά ωφέλη ; Να σταθούμε δίπλα σας σε κάθε διαμαρτυρία, για πράγματα που υποβαθμίζουν τη ζωή μας. Έχει κανένα νόημα όμως αυτή η διαμαρτυρία για έναν ακομμάτιστο πολίτη ; Τώρα είναι αργά.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

"Εμείς ΔΕΝ γιορτάζουμε

Τη Δευτέρα εγκαινιάζεται επισήμως, με μεγάλα λόγια, γιορτές και παράτες, το νέο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης.

ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ

v Μια έκταση, που θα μπορούσε να αποτελεί την ανάσα της υποβαθμισμένης καθημερινότητας των πολιτών, καλύφθηκε με τόνους τσιμέντου που απαιτήθηκαν για την κατασκευή ενός θηριώδους κτηρίου 14.567 τετραγωνικών και 65.646 κυβικών μέτρων!
Γι’ αυτό εμείς ΔΕΝ γιορτάζουμε.
v Ένας ελεύθερος χώρος που θα μπορούσε να αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς ως έκταση αστικού πράσινου και ψυχαγωγικών δράσεων μετατρέπεται σε «5.217 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, εκ των οποίων τα 1.819 αποτελούν επιφάνεια κυβολίθων τοποθετημένων ελεύθερα σε χωμάτινη υπόστρωση και με απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε να φύεται χορτάρι ανάμεσα» (! )
Γι’ αυτό εμείς ΔΕΝ γιορτάζουμε.
v Μια δημόσια έκταση που αποτελούσε φυσική συνέχεια του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου προς τη θάλασσα, με μοναδικά εξέχοντα και εξαιρετικά κτίσματα το Βυζαντινό Μουσείο του αρχιτέκτονα Κρόκου και το Αρχαιολογικό Μουσείο του αρχιτέκτονα Καραντινού, διακόπτεται πλέον βίαια από ένα ογκώδες κτήριο, που λειτουργεί ως φράγμα στην οπτική, την αισθητική και τη φυσική συνέχεια του ανατολικού «ρήγματος».
Γι’ αυτό εμείς ΔΕΝ γιορτάζουμε.
v Με απόλυτη αδιαφορία για το περιβάλλον, χωρίς οποιαδήποτε μέριμνα για την ενεργειακή αυτονομία του κτηρίου, για την εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, για την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και ήπιων ενεργειακών πηγών, το δημαρχιακό μέγαρο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αγνοώντας το μείζον πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ιδιαίτερα σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, η οποία κατέχει αρνητικά ρεκόρ στον τομέα αυτό.
Γι’ αυτό εμείς ΔΕΝ γιορτάζουμε.
v Βεβαρυμένη με μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και κατηγορίες κακοδιαχείρισης, ανυπόληπτη και απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών, η δημοτική αρχή προχώρησε στην κατασκευή ενός πολυδάπανου έργου, του οποίου το κόστος (χωρίς την αξία της γης) ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ, απορρίπτοντας οικονομικά πολύ πιο συγκρατημένες, περιβαλλοντικά ορθότερες, αισθητικά καλύτερες και λειτουργικά εφαρμόσιμες εναλλακτικές λύσεις για τη στέγαση του δημαρχείου της πόλης.
Γι’ αυτό εμείς ΔΕΝ γιορτάζουμε.
Για όλους τους παραπάνω αλλά και για πολλούς ακόμη λόγους, σε πείσμα της στημένης, κραυγαλέας και κακόγουστης γιορτινής ατμόσφαιρας που ο δήμαρχος της πόλης προσπαθεί να δημιουργήσει, εμείς ΔΕΝ γιορτάζουμε.
Το απόγευμα των εγκαινίων του δημαρχιακού μεγάρου αποφασίσαμε να μην νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας ένα ακόμη αισθητικό και περιβαλλοντικό έγκλημα εις βάρος της πόλης και των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτήν.
Θα σταθούμε στο απέναντι πεζοδρόμιο και με τη σιωπηρή παρουσία μας θα δηλώσουμε την οργή και την απαρέσκειά μας για την εικόνα της αλαζονείας, της κακογουστιάς, της αδιαφορίας και της προκλητικότητας που ζούμε καθημερινά και που, αυτήν τη φορά, αποτυπώνεται σε ένα κτίσμα.
Ελπίζουμε να είσαστε μαζί μας και με την παρουσία σας να ενώσετε τη διαμαρτυρία σας με τη δική μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη