11 Οκτ 2009
Κι εμείς στην Ελλάδα με τη μιζέρια μας...
Στη Βραζιλία η νέα Σίλικον Βάλεϊ
Με μια πρώτη ματιά, η Φλοριανόπολις στη νότια Βραζιλία, αντιπροσωπεύει το κλασικό θέρετρο της Λατινικής Αμερικής, από αυτά που έχουμε πολλές δει σε κάρτ-ποστάλ. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Λατινική Αμερική, μαγνήτης για όσους ονειρεύονται ατέλειωτες ώρες στην παραλία κάτω από τον ζεστό ήλιο.
Παρά τα τουριστικά της πλεονεκτήματα ωστόσο, η Φλοριανόπολις έχει επιλεχτεί από την κυβέρνηση να επιτελέσει άλλο σκοπό, να γίνει η περιφερειακή τεχνολογική μητρόπολη της Λατινικής Αμερικής. Το επιστημονικό πάρκο Σάπιες, αξίας 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι το πνευματικό τέκνο της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και αποτελεί μέρος της συνολικής πρωτοβουλίας αξίας 24 δισεκατομμυρίων για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας στη χώρα.
«Όταν μιλάμε για τα ποσά που επενδύει η Βραζιλία στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου, μιλάμε για δεκαπλάσια ποσά», δήλωσε ο Χοσέ Εδουάρδο Α Φιάτες, διευθυντής του πάρκου Σάπιενς. Η καινοτομία ξεκινάει μάλιστα από λύσεις για τα χειροπιαστά τοπικά προβλήματα.
Μία από τις εφευρέσεις βοηθούν στην προστασία των λουόμενων από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου. Πρόκειται για ένα μετρητή του όζοντος στην ατμόσφαιρα, που θα μπορούσαμε σύντομα να δούμε σε όλες τις παραλίες ανά την υφήλιο. Στη μεγάλη οθόνη του μετρητή, προβάλλονται πληροφορίες για τα επίπεδα ακτινοβολίας, προτείνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για κάθε τύπο δέρματος.
Οι εφευρέτες της πόλης έχουν επίσης βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός ακόμη προβλήματος της χώρας, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι επιστήμονες κατασκεύασαν μία συσκευή ανάλυσης των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα μέσω της αναπνοής, που είναι συνδεδεμένη με το αυτοκίνητο και απενεργοποιεί τη μηχανή σε περίπτωση που αυξημένων επιπέδων αλκοόλ. Η συσκευή μάλιστα παίρνει φωτογραφία του οδηγού, ενώ ενημερώνει τις αρχές.
«Αυτό που κάνει τη συσκευή μοναδική είναι η δυνατότητα μετάδοσης των δεδομένων ασύρματα, τόσο της φωτογραφίας του οδηγού, όσο και των δεδομένων του ελέγχου αναπνοής», σχολίασε ο Ντέλιο Ροντρίγκες, πρόεδρος της CSP, εταιρείας που κατασκευάζει τη συσκευή.
Η συσκευή πάντως που έβαλε την πόλη στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη είναι η μηχανή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που κατασκευάστηκε το 2000, και έγινε ευρέως γνωστή ως λύση σε ζητήματα αντίστοιχα με αυτά που δημιουργήθηκαν στις εκλογές των ΗΠΑ μεταξύ Τζόρτζ Μπους και Αλ Γκορ.
Με την εξαίρεση της συσκευής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η περιοχή πάντως δεν είναι ευρέως γνωστή έξω από τα σύνορα της χώρας, στοιχείο που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των εταιρειών στη χώρα. Οι αναλυτές επιμένουν ότι προκειμένου να επιτύχει, η Βραζιλία θα πρέπει να εστιάσει πέρα από τα σύνορα της και να αναλάβει πρωτοβουλίες στο διεθνές πεδίο.
«Οι εταιρείες στη Φλοριανόπολις θα πρέπει να ξεκινήσουν να σκέφτονται σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που περνούν ανεκμετάλλευτες», σχολίασε ο συντάκτης τεχνολογίας Ροδρίγκο Λόσιο. Αν η πόλη θέλει να καταστεί Σίλικον Βάλεϊ της Νοτίου Αμερικής, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες των εταιρειών της και να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η χαμηλή παραγωγικότητα και η γραφειοκρατία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC