3 Οκτ 2009
Έκδοση τουρκικών ΝΟΤΑΜ για αποστρατικοποίηση νήσων και περιοχών ευθύνης Έρευνας & Διάσωσης
Τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα, η Αγκυρα απέδειξε και πάλι ότι δεν σκοπεύει να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω από την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Τουρκία εξέδωσε χθες τρεις ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες ουσιαστικά αρνείται στην Ελλάδα την
αρμοδιότητα εκτέλεσης στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή Λήμνου- Σαμοθράκης (πρώτη ΝΟΤΑΜ) και Ψαρών (δεύτερη ΝΟΤΑΜ), περιοχές για τις οποίες επιμένει ότι είναι αποστρατιωτικοποιημένες βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, καθώς και την αρμοδιότητα διενέργειας αποστολών έρευνας και διάσωσης (SΑR) στην περιοχή Χίου- Ικαρίας- Σάμου (τρίτη ΝΟΤΑΜ), όπως προβλέπει η προγραμματισμένη διακλαδική ΤΑΜΣ "Ιωνάς ΄09" για τα τέλη Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νήσων του Ανατολικού Αιγαίου μέσω της έκδοσης ΝΟΤΑΜ. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε ΝΟΤΑΜ στις 25 Σεπτεμβρίου για τη διεξαγωγή άσκησης μικρής κλίμακας "Τρίαινα"στην περιοχή Λήμνου- Σαμοθράκης και Ψαρών, η οποία παρά την τουρκική αντίδραση διεξήχθη κανονικά χθες. Οι ίδιες πηγές δήλωναν χθες ότι "η τουρκική κίνηση αποτελεί κακή χρήση του συστήματος των ΝΟΤΑΜ και δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα", ενώ πρόσθεταν ότι θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην Αγκυρα. Αλλωστε, η Αθήνα υποστηρίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, που επικαλούνται οι Τούρκοι, έχει αντικατασταθεί από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία κατήργησε την αποστρατιωτικοποίηση των Στενών. Οσον αφορά δε τη ΝΟΤΑΜ για την άσκηση SΑR, που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 24- 25 Νοεμβρίου, η Αγκυρα τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να έχει την έγκριση των αρμοδίων τουρκικών αρχών, δηλαδή του FΙR Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για πάγια τουρκική θέση, βάσει της οποίας η δικαιοδοσία της Αγκυρας επεκτείνεται μέχρι το μέσον του Αιγαίου εντός του FΙR Αθηνών. Η ΥΠΑ απάντησε χθες με νέα ΝΟΤΑΜ, στην οποία επικαλείται τις συμφωνίες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCΑΟ)- Κωνσταντινούπολης (1950), Παρισίων (1952) και Γενεύης (1958) - που κατοχυρώνουν τα ελληνικά δικαιώματα.
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/