20 Οκτ 2009

H παρθενική ομιλία του Γ.Αρβανιτίδη στη Βουλή

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να μιλώ σήμερα για πρώτη φορά από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων.
Με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου η χώρα γύρισε σελίδα. Ο τόπος γύρισε την πλάτη σε...

πολλά νοσηρά φαινόμενα και κακώς κείμενα της συντηρητικής διακυβέρνησης της τελευταίας πενταετίας. Γύρισε την πλάτη στην έλλειψη σχεδίου και ενδιαφέροντος για την ελληνική περιφέρεια.

Έχουμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι η τεράστια εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς το νέο Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και προς την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν αποτελεί λευκή επιταγή ούτε ισόβιο εγκλωβισμό μέσα σε ένα κομματικό χώρο.Αντίθετα σημαίνει την έναρξη μιας νέας πολιτικής δράσης για να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης και την ανάπτυξη του τόπου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματός μας, η χώρα θα έχει αλλάξει κοινωνικό και πολιτικό πρόσωπο. Θα έχουμε πετύχει ιστορικές αλλαγές για τον τόπο μας. Γνωρίζουμε ότι τα περιθώρια είναι μικρά. Η αντοχή και η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, για να επαναφέρουμε την περιφέρεια και τις ανάγκες της στο επίκεντρο της πολιτικής και των αποφάσεων.

Η εμπειρία από την πενταετή αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας είναι διδακτική. Η αποθέωση της επικοινωνίας και οι λεκτικές ακροβασίες για την κάλυψη της απουσίας της πολιτικής δράσης ήταν η συνταγή της σίγουρης αποτυχίας. Χρειαζόμαστε σχέδιο, έμπνευση και τόλμη για να ξανακερδίσουμε το μέλλον μας. Και το έχουμε.

Στη Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια του Νομού, οι πολίτες προσβλέπουν στη διοικητική αλλαγή που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Κατανοούν τη σημασία των ισχυρών δήμων και των αποτελεσματικών περιφερειών με αιρετά συμβούλια για να ενισχυθεί η αποκέντρωση και να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών που ένιωθαν ξεχασμένες από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Επικροτούν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που χτυπούν το μαύρο πολιτικό χρήμα και τη διαπλοκή με τους ισχυρούς της οικονομίας. Στηρίζουν τις επιλογές για την αυτονομία της πολιτικής.


Οι ίδιοι αυτοί πολίτες, όμως, αντιλαμβάνονται πως η αλλαγή του καθιερωμένου διοικητικού προτύπου της χώρας αποτελεί παράγοντα προόδου και προϋπόθεση για την επιτυχία της πράσινης ανάπτυξης και μας ζήτησαν με τη ψήφο τους την πολιτική βούληση για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε νομό της χώρας που διαθέτει η νέα Κυβέρνηση. Ζήτησαν να γίνει πράξη.
Ο Νομός Θεσσαλονίκης έχει τις προϋποθέσεις για να εφαρμοστούν οι αρχές και οι κανόνες της πράσινης ανάπτυξης. Η δυτική περιοχή, ως κέντρο της οργανωμένης βιομηχανικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και με έντονη την εταιρική κοινωνική ευθύνη, αποτελεί μια περιοχή με περιβαλλοντικό πλούτο, ιστορικό φορτίο και πολιτισμικό ενδιαφέρον.
Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι η μεταφορά της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη Σίνδο αποτελεί μια παρακαταθήκη για την εγκατάσταση υπερτοπικών λειτουργιών της πόλης στην περιφέρεια του Νομού. Παράλληλα, η περιοχή αυτή μπορεί και πρέπει, εκτός από επιχειρηματικός και εκθεσιακός πόλος, να γίνει η οικολογική πύλη της Θεσσαλονίκης.
Τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη στην περιοχή, αλλά και για την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι μεγάλα και προφανή. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αναπλαστεί η περιοχή, καθώς θα είναι ο καθρέπτης της Διεθνούς Έκθεσης και της ίδιας της Θεσσαλονίκης.
Η επαρχία Λαγκαδά έχει ανεκτίμητο φυσικό πλούτο. Η ορθολογική διαχείριση του νερού, η διάσωση των λιμνών, η ύπαρξη γεωθερμικών πεδίων, η ανάπτυξη του τουρισμού στο Στρυμονικό Κόλπο, η βιώσιμη ανάπτυξη της ορεινής περιοχής, είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

Όλα αυτά οφείλουν να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της περιφέρειας και του Νομού Θεσσαλονίκης, σχέδιο που θα ανακουφίσει και θα αλλάξει το πρόσωπο της ίδιας της πόλης.
Στο συνολικό αυτό συνεκτικό σχέδιο η ανατολική πλευρά του Νομού, με την αλματώδη οικιστική ανάπτυξη και με τις μεγάλες τουριστικές δυνατότητες, πρέπει να δει τις θέσεις της με υποδομές που ταιριάζουν στις ανάγκες του σήμερα, υποδομές ήπιας αξιοποίησης της όμορφης και εκτεταμένης παραλιακής έκτασης, υποδομές σύνδεσης με τον κυρίως αστικό ιστό της πόλης, με άλλα λόγια υποδομές που βάζουν στο κέντρο την κοινωνία, την οικογένεια, τον άνθρωπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το στοίχημα της παρούσας Κυβέρνησης, μετά την άδεια παρένθεση της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, είναι να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.
Όπως όλοι μας ξέρουμε, οι καιροί δεν περιμένουν. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες επιλογές, αλλά έχουμε επιλογές. Να μην αφήσουμε άλλο τη δύναμη της αδράνειας να παρασύρει τη χώρα. Ας στηρίξουμε ένα νέο σχέδιο, μια νέα ελπίδα.

Σας ευχαριστώ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη