Το θέμα με τους συμβασιούχους που εργάζονται στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είναι καινούργιο. Το 2004, με την κάλυψη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είχε κηρυχθεί μάλιστα και 24ωρη απεργία, με σκοπό την άσκηση πίεσης προς την τότε Κυβέρνηση. Χαρακτηριστικότατο το δημοσίευμα του Ιουνίου του 2004 της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», στο οποίο σημειωνόταν τα νομικά επιχειρήματα και οι γνωμοδοτήσεις υπέρ των απόψεων των συμβασιούχων. «Προς αυτή την κατεύθυνση», έγραφε η «Ελευθεροτυπία», «κινείται η ΓΣΕΕ και η γνωμάτευση των δύο κορυφαίων εργατολόγων, του καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αρ. Καζάκου και του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Α. Τλαυλού-Τζανετάτου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι συμβάσεις πρέπει να αναχαρακτηριστούν. Δηλαδή, «δεν εμποδίζεται από το Σύνταγμα η νομοθετική αναγνώριση του ορθού νομικού χαρακτήρα των συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας, που ψευδωνύμως ονομάζονται ορισμένου χρόνου ή έργου».
Παράλληλα, οι δύο καθηγητές σημειώνουν ότι:...
α) Δεν δημιουργείται ζήτημα κύρους των συμβάσεων λόγω μη εφαρμογής ορισμένης διαδικασίας προσλήψεων.
β) Τυχόν έλλειψη κενών οργανικών θέσεων αντιμετωπίζεται, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο, με την ίδρυση νέων, ενώ
γ) Η απαγόρευση «μονιμοποίησης» ή μετατροπής των συμβάσεων περιορίζεται στις συμβάσεις που είναι πράγματι ορισμένου χρόνου ή έργου και δεν καταλαμβάνει και τις συμβάσεις που στην πραγματικότητα είναι αορίστου χρόνου.
Και η κατακλείδα των δύο κορυφαίων εργατολόγων: «Αν τελικά τεθεί ζήτημα κύρους των συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού με βάση το κοινό δίκαιο λόγω μη εφαρμογής της οικείας διαδικασίας προσλήψεων, οι σχετικοί κανόνες δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν γιατί, διαφορετικά, θα ματαιωθεί ο σκοπός της οδηγίας 1999/70/ΕΚ, που συνίσταται στην προστασία των εργαζομένων από την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου». Και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» συνεχίζει «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε ότι «τόσο η πιο πάνω γνωμοδότηση όσο και οι απόψεις άλλων κορυφαίων συνταγματολόγων αλλά και της νομικής υπηρεσίας της συνομοσπονδίας δεν αφήνουν περιθώρια να αμφισβητηθεί η συνταγματικότητα της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου», και κάλεσε την κυβέρνηση «να προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση».»
Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι ποιά είναι η θέση όλων αυτών που τότε διεκδικούσαν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του 2004 απέναντι στους συμβασιούχους του 2009; Είναι η ίδια;
(newsblog)