19 Νοε 2009

Φοροδιαφυγή, φακελλάκια, διαπλοκή και άλλες ...εγγενείς "ανωμαλίες" του υγειονομικού μας συστήματος!

του Σταύρου Κυριαζή
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για την πρώτη αυτή απόφαση. Πρόκειται για παρέμβαση με έντονο πολιτικό χαρακτήρα.Για να δούμε... Θα βγεί και κανένα όνομα στον αέρα?
Στη συνέχεια να περιμένουμε και ανάλογη παρέμβαση για τους ...επίορκους φακελλάκηδες?Και επιτέλους, θα μπεί ένα "φρένο" στις ορέξεις των κάθε λογής διαπλεκομένων που αυτοαναγορεύονται σε επίδοξους "διαχειριστές" (managers) και "χορηγούς" στην υγεία?
Γιατί και οι τρείς προαναφερόμενες ομάδες είναι...
όλοι τους του ιδίου φυράματος... Ο σχεδιασμός και η λειτουργία ενός συστήματος υγείας αποτελεί αποκλειστικά πολιτική επιλογή, στα πλαίσια των υποχρεώσεων του κοινωνικού κράτους και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται με ορθολογικό τρόπό, εξυπηρετώντας πάντοτε τις ανάγκες του πληθυσμού και με στόχο τη μείωση των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας και την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Δεν μπορεί, ούτε πρέπει να αφήνεται έρμαιο στις ενίοτε "ανομολόγητες διαθέσεις" και στις "ύποπτες ορέξεις επιδόξων δωρητών και χορηγών" οι οποίοι καλύπτονται πίσω από τον υποκριτικό μανδύα των δήθεν "φιλανθρωπικών αισθημάτων" τους προβάλλοντας το ανήθικο επιχείρημα της "ελεημοσύνης". Κάθε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, παραπέμπουν ευθέως σε εποχές προ του Μπίσμαρκ, αποτελώντας τη σύγχρονη ντροπή για κάθε οργανωμένο κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες του...
Σταύρος Κυριαζής
Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Πολύκεντρου ΑΔΕΔΥ
MSc, Health Care Management
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη