24 Νοε 2009

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας στην Ελλάδα. Σημαντική επίσκεψη


Ο Μακεδόνας Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Georgi Parvanov στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς ο...
Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θάνος Παπαϊωάννου και ο Ειδικός Γραμματέας κ. Νίκος Παπασπύρου. Τη Βουλγαρική Αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Marin Raykov, o Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα κ. Andrei Karaslavov, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας κ. Krassimir Stoyanov, ο Γραμματέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κ. Goran Yonov, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Nikola Kolev και η Γραμματέας Τύπου της Προεδρίας κα Boyka Bashlieva.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επεσήμανε τα εξής:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της γειτονικής και φίλης χώρας, τον κ. Parvanov. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πάρα πολύ καλές, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης αυτών των σχέσεων. Η επίσημη επίσκεψη του κ. Parvanov και οι συνομιλίες που έχει αυτές τις μέρες στη χώρα μας θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για τη περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη των σχέσεων αυτών. Σας υποδεχόμαστε με πολύ χαρά κύριε Πρόεδρε».
Από την πλευρά του, ο κ. Parvanov τόνισε :
«Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία κ. Πρόεδρε. Ήδη σας ανέφερα ότι η κοινοβουλευτική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Βουλγαρίας-Ελλάδας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι τώρα, ως Πρόεδρος της χώρας μου, έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και βλέπω τα αποτελέσματα αυτής της πορείας».
Στη συνάντηση που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων με προγραμματισμό ανταλλαγών επισκέψεων των ομάδων φιλίας που συγκροτούνται στα νομοθετικά σώματα των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στη

Βουλγαρία και στην εποικοδομητική συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνοντας τη σημασία προώθησης του έργου για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά και την προώθηση της διασύνδεσης του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου με το αντίστοιχο βουλγαρικό, μέσω του αγωγού Κομοτηνή – Stara Zagora, ο οποίος συμπεριελήφθη πρόσφατα στα ενεργειακά έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις για το ονοματολογικό ζήτημα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία αναμένεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Parvanov αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών, στην υποστήριξη της χώρας μας για την ένταξη της Βουλγαρίας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και στην επιθυμία της βουλγαρικής πλευράς για περαιτέρω εντατικοποίηση των συναντήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων. Επισήμανε τη σημασία της διάνοιξης των μεθοριακών διαβάσεων και τόνισε τη βούληση της βουλγαρικής πλευράς ώστε να δοθεί συνέχεια και σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις, σημαντικές για τον τοπικό πληθυσμό των δύο χωρών.
Συνάντηση Παπούλια- Παρβάνοφ
Την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την οικονομική συνεργασιών των δυο χωρών συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία Ελλάδας- Βουλγαρίας σε όλα τα επίπεδα. Ο πρόεδρος Παρβάνοφ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταλάμβανε πάντα μία από τις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία και τις εμπορικές ανταλλαγές, και το γεγονός αυτό εξηγείται, όπως είπε, όχι μόνο με τη γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θεσμικά από τις δύο πλευρές. Ο κ Παρβάνοφ ζήτησε να ανοίξουν και άλλες μεθοριακές διαβάσεις, καθώς και τοπικές μεθοριακές διαβάσεις πολύ σημαντικές για τον τοπικό πληθυσμό. Επίσης τόνισε τη σπουδαιότητα για την Βουλγαρία και την Ελλάδα της μεταφοράς φυσικού αερίου στο τμήμα από τη Στάρα Ζαγόρα προς την Κομοτηνή. «Στη σημερινή συνάντηση, υπογραμμίσαμε την κοινή βούληση των χωρών μας να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη