19 Νοε 2009

Θ.Αγγελόπουλος: "Λάθος η αποχή των "ομιχλιστών" από το φεστιβάλ"


Ξιφούλκησε κατά των «ομιχλιστών» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Φανερά ενοχλημένος από την απόφασή τους να μη συμμετάσχουν στο 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είπε πως θεωρεί λάθος την αποχή τους.
«Ηρθα στο Φεστιβάλ μόνο και μόνο επειδή το σνόμπαραν οι άλλοι. Μια ολόκληρη ομάδα Ελλήνων δημιουργών απέχει, πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος και γι αυτό είμαι εδώ», είπε από...
τη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής της φετινής διοργάνωσης.

Πέντε χρόνια μετά τη βίαιη απομάκρυνσή του από την προεδρία του Φεστιβάλ, ο Θ. Αγγελόπουλος δεν έκρυψε την πίκρα του για την απόφαση των «κινηματογραφιστών στην ομίχλη», ενώ νωρίτερα είχε προτείνει να δείξουν τις ταινίες τους στην 50ή διοργάνωση, χωρίς όμως να λάβουν μέρος στα βραβεία.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης επανέφερε το αίτημά του για τη δημιουργία μιας Ακαδημίας Κινηματογράφου στους χώρους της πρώην αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη.

«Η έκταση είναι 200 στρέμματα, τα κτίρια υπάρχουν, στο παρελθόν είχε βρεθεί και μια σημαντική χρηματοδότηση. Αντ αυτού έγινε μια σχολή Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Μακάρι να γίνει μια Ακαδημία, δεν φτάνει όμως μόνο η θέληση των κινηματογραφιστών. Χρειάζεται απόφαση της πολιτείας και χρήματα», είπε ο Θ. Αγγελόπουλος.

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου για το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου και απάντησε στο ερώτημα «Why cinema now?». «Δεν ξέρω να απαντήσω, εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν κάνω ένα επάγγελμα. Το σινεμά είναι η ίδια μου η ζωή, η συνέχειά μου, τώρα και πάντα».

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο ισραηλινής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Εϊμος Πόου, η Σέρβα ηθοποιός Μιριάνα Καράνοβιτς, ο Φιλιππινέζος σκηνοθέτης Λαβ Ντίαζ, η Δανή διευθύντρια πωλήσεων εταιρείας παραγωγών Λίσι Μπελές και ο Ούγγρος σκηνοθέτης Γκιόργκι Πάλφι.

«Φαντάσματα» είδε στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» ο Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος τιμήθηκε για την προσφορά του στον κινηματογράφο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Από το 1 στο 50: Το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου συναντά την 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου». «Εδώ μέσα υπάρχουν φαντάσματα» είπε ο γνωστός σκηνοθέτης, για να απαντήσει ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Χωραφάς: «Πράγματι, το αισθάνομαι κι εγώ, πρόκειται όμως για φιλικά φαντάσματα». Το πρώτο από τα βραβεία πήρε η σύζυγος του Παύλου Ζάννα, Μίνα.

Τιμήθηκαν ακόμη η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Μ. Ζαχαρίου, ο κριτικός κινηματογράφου Γ. Μπακογιαννόπουλος, οι κριτικοί Δ. Χαρίτος και Φρ. Ηλιάδη, ο συνθέτης Μ. Πλέσσας, ο Δ. Σταύρακας, ο Κ. Φέρρης κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη