13 Νοε 2009

Λεφτά υπάρχουν (κι αν δεν υπάρχουν θα βρεθούν)






50 δισ. ευρώ θα δανειστούμε το 2010
Τι προβλέπουν οι σχεδιασμοί για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου και του χρέους, που θα φθάσει τα 300 δισ. ευρώ
Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009
Στον σχεδιασμό του δανειακού προγράμματος του 2010 προχωρεί η κυβέρνηση, καθώς τον...

επόμενο χρόνο το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα δανειστεί περί τα 50 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών και την εξυπηρέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι θα καλυφθούν οι εκδόσεις ομολόγων που θα πραγματοποιήσει, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων (περί τα 40 δισ. ευρώ ως τον Μάρτιο) θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.
Για τον σκοπό αυτόν έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις αγορές κρατικών ομολόγων. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο και επιχειρησιακό διευθυντή (CΟΟ) της Goldman Sachs Gary D. Cohn, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και είχε επαφές με έλληνες τραπεζίτες, με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου το2010 και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναλαμβάνοντας στην ουσία τη στήριξη των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές.
Η κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου είναι κορυφαίας σημασίας ζήτημα για την ελληνική οικονομία. Για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι και να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους δανειστές της χώρας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής που θα εφαρμόσει είναι αποτελεσματικό και πολιτικά υλοποιήσιμο.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, δηλαδή σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε να επιτευχθεί η μείωση της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει για την εξυπηρέτησή του.
Ολα αυτά καθιστούν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους επικερδή δραστηριότητα για τις ξένες και εγχώριες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά.
Κάθε χρόνο το Δημόσιο καταβάλλει σημαντικές προμήθειες στις τράπεζες που συμμετέχουν στις δημοπρασίες και αγοράζουν ομόλογα είτε για να τα μεταπωλήσουν είτε για να τα διακρατήσουν.
Επιπλέον, όσο τα βασικά επιτό κια του ευρώ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, η αγορά ελληνικών ομολόγων είναι εξαιρετικά επικερδής τοποθέτηση για τους χρηματοπιστωτικούς οίκους και τους επενδυτές.
Και τούτο διότι δανείζουν το Δημόσιο με επιτόκιο της τάξεως του 5% και στη συνέχεια με ενέχυρο τους τίτλους δανείζονται από την αγορά κοντά, ακόμη και χαμηλότερα από το 1% που είναι το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Βεβαίως, η αγορά ενός πολυετούς ομολόγου 10 ή 15 ετών μπορεί να είναι αποδοτική σήμερα, όμως μπορεί να αποβεί ζημιογόνος στο μέλλον αν μεταβληθούν οι συνθήκες και οι τιμές των ομολόγων υποχωρήσουν.
Εξάλλου οι πιστωτές της χώρας, είτε αυτοί είναι ξένες είτε εγχώριες τράπεζες, ανησυχούν για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που θα πλήξει τις τιμές των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες τον περασμένο χρόνο απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο και τα χαρτοφυλάκιά τους είναι ήδη «φορτωμένα» με ελληνικούς τίτλους, δεν αναμένεται το 2010 να παίξουν τον ίδιο δραστήριο ρόλο.
Πέρυσι το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ και οι αγορές είχαν στην ουσία κλείσει, οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν τον δανεισμό του Δημοσίου καθώς οι ξένες τράπεζες είχαν περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητά τους.
Φέτος οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει σταδιακά να απεμπλακούν από τη ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ ενεχυριάζοντας ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Με τον τρόπο αυτόν έχουν συνολικά αντλήσει κεφάλαια ύψους 35-40 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσουν σταδιακά καθώς η ΕΚΤ θα περιορίζει τις διευκολύνσεις ρευστότητας που παρέχει σήμερα στο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της κρίσης, κάτι που σχεδιάζει να κάνει σταδιακά στη διάρκεια του 2010 όταν εμπεδωθεί η ομαλότητα στις αγορές. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=299071

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη