Μάξιμος Χαρακόπουλος και Δημήτρης Γαλαμάτης, οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του Άρη Σπηλιωτόπουλου τάχθηκαν σήμερα και ανοιχτά στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά.
Η τοποθέτησή τους έχει..
τεράστια σημασία. Ο μηχανισμός του Άρη δίχως αυτούς είναι ανάπηρος.
Ο πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και ο βουλευτής Λάρισας ήταν αυτοί που συγκρότησαν τον πρώτο οργανωτικό πυρήνα του κύκλου του Άρη και περπάτησαν μαζί του όλη την πολιτική διαδρομή από το 1998, όταν ακόμη ο Σπηλιωτόπουλος ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ρηγίλλης και στενότατος συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή.
Ο Μάξιμος, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ήταν τότε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος. Ο Δημήτρης πρόεδρος της δυνατής τότε ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Οι τρεις συγκρότησαν την πρώτη ομάδα, που ισχυροποιήθηκε πολύ όταν ο Άρης απομακρύνθηκε από τη θέση του με διάδοχο τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Τότε, μαζί με αρκετά ακόμη στελέχη της νέας γενιάς από όλη τη χώρα προχωρούσαν ανοικτά σε διατύπωση των πολιτικών θέσεών τους για ένα κόμμα πιο ανοικτό στην κοινωνία, πιο δημοκρατικό και σε κατεύθυνση αναζήτησης νέων ιδεών και απόψεων για όλα τα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Η ομάδα δυνάμωσε ακόμη περισσότερο όταν οι Χαρακόπουλος και Γαλαμάτης εκλέχτηκαν βουλευτές. Τότε συχνές ήταν οι κοινές επερωτήσεις και η διατύπωση κοινών δηλώσεων, καθώς ήταν γνωστό ότι η ομάδα αυτή ήλπιζε ότι από τα σπλάχνα της θα ξεπηδήσει η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος αλλά και φόρα τα οποία θα εκσυγχρονίζουν με το πολιτικό τους λόγο το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ.
Οι δηλώσεις
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε δυνατή η προώθηση υποψηφιότητας από τη γενιά των σαραντάρηδων, ζητά να μην καταφέρονται τα στελέχη του κόμματος με δημόσιες δηλώσεις κατά των υποψηφίων αρχηγών γιατί έτσι τους φθείρουν, και σημειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας ψυχικού χάσματος από «βασιλικότερους του βασιλέως».
Μεταξύ άλλων ο βουλευτής αναφέρει:
«Στη ζωή, συχνά βρίσκεται κανείς σε σταυροδρόμι και καλείται να επιλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Στην πολιτική μου διαδρομή δεν ακολούθησα ποτέ τον εύκολο δρόμο του Πόντιου Πιλάτου που νίπτει τας χείρας του. Τοποθετήθηκα πάντα ευθαρσώς, με τόλμη αλλά και παρρησία, καταβάλλοντας κάποτε και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Πιστεύω, όμως ότι οι δημόσιοι άνδρες οφείλουν να τοποθετούνται δημόσια.
Η δημόσια διατύπωση της γνώμης μου για την επιλογή νέου αρχηγού δεν έχει στόχο να επηρεάσει την απόφαση των πολιτικών μου φίλων και όσων ακούν με ενδιαφέρον τις απόψεις μου. Σέβομαι την επιλογή όλων και αναμένω το ίδιο και για τη δική μου. Δύναμη της παράταξης είναι η ενότητα και η ομοψυχία. Εγγυητής αυτής της ενότητας, που είναι προϋπόθεση νίκης, είναι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας.
Ήμουν από εκείνους που ζήτησαν η ανάδειξη της νέας ηγεσίας να μην γίνει με όρους «πασαρέλας» αλλά με καθαρά πολιτικούς. Από το έκτακτο συνέδριο και εντεύθεν, οι υποψήφιοι αρχηγοί συγκεκριμενοποιούν και εξειδικεύουν τις θέσεις τους και τις σκέψεις τους για το μέλλον του κόμματος. Για το πώς αντιλαμβάνονται την πρόκληση για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Για τη φιλελεύθερη παράταξη, που δικαιωμένη ιστορικά για την ιδεολογία της, μπορεί όπως σε όλη την Ευρώπη να προσφέρει και πάλι πειστική πρόταση εξουσίας. Μια παράταξη που δεν λησμονεί τις ρίζες της, αλλά ταυτόχρονα είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες. Τιμά διαχρονικές αρχές και αξίες χωρίς να γυρίζει την πλάτη σε νέα ρεύματα.
Τιμώ την πολιτική διαδρομή της Ντόρας Μπακογιάννη και την αγνή φωνή του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου ψηφίζω για νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά γιατί πιστεύω ότι μετά και τη στήριξη του αποσυρθέντος υποψηφίου για την προεδρία Δημήτρη Αβραμόπουλου, μπορεί να εκφράσει το όλο κόμμα. Και τους παραδοσιακούς δεξιούς, αλλά και όσους αυτοτοποθετούνται στο «μεσαίο χώρο», που βρίσκεται πιο κοντά και στις δικές μου απόψεις. Η επιλογή της αμφίπλευρης διεύρυνσης σε ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας, όπως η Νέα Δημοκρατία, είναι επιλογή νίκης».
Με δηλώσεις του στον Τύπο, ο πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαλαμάτης τάχθηκε στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για τα σημερινά δημοσιεύματα που τον φέρουν ως υποστηρικτή του, απάντησε ότι φυσικά δεν τα διαψεύδει.
Ο ίδιος θα προβεί σε αναλυτική δήλωση αργότερα.