Απορρίπτουν Αθήνα και Λευκωσία την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού.
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εκφράζει την εκτίμηση ότι...
μπορεί να υπάρξει λύση έως τον επόμενο χρόνο.
Εν τω μεταξύ, Χριστόφιας και Ταλάτ συνεχίζουν, σήμερα, τις συνομιλίες με διαδικαστικά θέματα.
«Όχι» στην πρόταση Ερντογάν
«Ξαναζεσταμένο φαγητό» χαρακτήρισε την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό ο πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας και τόνισε: «Πενταμερής, σημαίνει δύο κοινότητες, σημαίνει υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό, όπως είπε, να επιλυθεί γρήγορα το Κυπριακό.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Ερντογάν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δήλωσε: «Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι μια, είναι γνωστή και είναι εν εξελίξει. Είναι η διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είναι οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του κ. Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας του κ. Ταλάτ, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι μας να συγκεντρωθούμε πάνω σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι η μόνη σωστή, και ο καθένας να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχή έκβαση αυτής της διαδικασίας».
Μπράουν: Να μετατραπεί η ευκαιρία σε πραγματικότητα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε την πεποίθηση ότι με ευελιξία και συμβιβασμό είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.
«Αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχει η άνευ προηγουμένου ευκαιρία να τερματιστεί η επί 35 χρόνια διαίρεση του νησιού. Οι δύο Κύπριοι ηγέτες έχουν δείξει τεράστιο κουράγιο και αποφασιστικότητα και μεγάλη πρόοδος έχει γίνει στις συνομιλίες. Έχει καλυφθεί πολύ έδαφος. Η πρόκληση τώρα είναι να μετατραπεί η ευκαιρία σε πραγματικότητα» επισημαίνει ο κ. Μπράουν σε άρθρο του στην κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαμήνυσε προς τους ηγέτες της Κύπρου και το λαό της «να προχωρήσουν μπροστά». «Μπορείτε να γράψετε ιστορία. Μείνετε ενωμένοι και έχετε κουράγιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα σας στηρίξει» σημείωσε.
Συνεχίζονται οι συνομιλίες
Με διαδικαστικά θέματα, τα οποία όμως θεωρούνται σημαντικά για την πορεία των συνομιλιών τους, συνεχίζονται, σήμερα, οι συνομιλίες του Κύπριου προέδρου Δ.Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Όπως είχε δηλώσει ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιε Μπρούκ-Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες θα κάνουν μια εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών και θα καθορίσουν την περαιτέρω διαδικασία. Στην αμέσως επόμενη συνάντησή τους θα ασχοληθούν με θέματα μετανάστευσης και ασύλου.
Οι δύο ηγέτες έχουν αφήσει προσωρινά το ακανθώδες θέμα των περιουσιών, στο οποίο οι απόψεις διίστανται διαμετρικά, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να εμμένει στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό και την τουρκοκυπριακή να υποστηρίζει ότι τον πρώτο λόγο για τις περιουσίες θα πρέπει να έχουν οι σημερινοί χρήστες τους.
Σε μια προσπάθεια να ξεπερασθεί το αδιέξοδο, το θέμα έχει παραπεμφθεί στους συμβούλους τους, Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι προβαίνουν σε κατηγοριοποίηση των περιουσιών, δηλαδή καταγράφουν πόση γη είναι γεωργική, πόση οικιστική, πόση αξιοποιήσιμη και κυρίως πόσο ποσοστό της έχει αξιοποιηθεί και για ποιους σκοπούς.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι δύο σύμβουλοι βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της εργασίας. Οι δύο ηγέτες θα μελετήσουν τα αποτελέσματα της προεργασίας και θα αποφασίσουν πώς θα ενεργήσουν από δω και πέρα.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για πρόκληση αεροπορικού ατυχήματος δημιούργησαν χθες μεταξύ Χίου και Ικαρίας τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν με ΝΑΤΟϊκή σημαία και υπό το «βλέμμα» συμμαχικού ιπτάμενου ραντάρ!
Τα τουρκικά F-16 παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες και κάθε έννοια ασφάλειας πτήσεων παρεξέκλιναν του δρομολογίου που είχαν καταθέσει στο ΝΑΤΟ και κατεβαίνοντας πολύ χαμηλά εισήλθαν στην περιοχή όπου έκαναν άσκηση διάσωσης ναυαγών ελληνικά αεροναυτικά μέσα. Η περιοχή αυτή είχε δεσμευτεί με διεθνή αναγγελία (ΝΟΤΑΜ), ενώ παρούσα στην άσκηση- με την κωδική ονομασία «Ιωνάς»- ήταν ολόκληρη η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο. Η δέσμευση για έρευνα και διάσωση σημαίνει ότι κλείνεται η περιοχή μέχρι τα 10.000 πόδια.
Με το που έγινε η προκλητική κάθοδος των τουρκικών F-16 στα 2.200 πόδια (!), το Αεροπορικό Κέντρο της Λάρισας ενεργοποίησε την «κόκκινη γραμμή» (hot line) με το αντίστοιχο κέντρο του Εσκί Σεχίρ για άμεση επισήμανση της επικινδυνότητας της κατάστασης, ενώ ελληνικά αεροσκάφη αεράμυνας προχώρησαν σε αναχαίτιση. Παρόμοιες κινήσεις που είτε θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες είτε δημιουργούν συνθήκες για ατύχημα έχουν κάνει και άλλες φορές οι Τούρκοι με «όχημα» ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες.
Αυτήν τη φορά υπήρχε παράλληλα ο στόχος, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, να αμφισβητηθεί στην πράξη η ελληνική αρμοδιότητα έρευνας- διάσωσης ναυαγών σε ολόκληρο το FΙR Αθήνας, όπως έχει κατοχυρωθεί από διεθνείς συμβάσεις.
Πηγές: TA NEA, TO BHMA