23 Νοε 2009

Στης Βουλής τα πέριξ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Στης Βουλής τα πέριξ:
Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ο Εθνικός Κήπος»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας εγκαινίασε το απόγευμα, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, την έκθεση «Στης Βουλής τα πέριξ: Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ο Εθνικός Κήπος» που...
διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Στα εγκαίνια παρέστησαν οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα και κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας, οι βουλευτές κυρία Άννα Νταλάρα, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννης Τραγάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Θάνος Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός. Παρέστη, επίσης, εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων, ο Αντιδήμαρχος κ. Λευτέρης Σκιαδάς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Εθνικού Κήπου και στην άρρηκτη σύνδεσή τους με το Κοινοβούλιο, όχι μόνο λόγω γειτονίας, αλλά και λόγω ουσιαστικής συγγένειας των στόχων και των αξιών που σηματοδοτούν.
Ο κ. Πετσάλνικος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή της θέσης για την ανέγερση του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Χαρακτηριστικά επισήμανε:
«Βασικό κριτήριο για την επιλογή της θέσης του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη αποτελούν οι συνθήκες ιερότητας και ‘‘σιωπής’’ που κρίθηκαν απαραίτητες. Το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο αποφασίζεται στα παλαιά ανάκτορα να στεγαστεί η Βουλή των Ελλήνων έρχεται να ενισχύσει καταλυτικά το συσχετισμό του μνημείου με το κτήριο: η βάση του κτηρίου της Βουλής, που έγινε πλέον το βάθρο της Δημοκρατίας, αποτελεί το ταφικό μνημείο που αφιερώνεται στους αγώνες του νεότερου ελληνικού έθνους».
Μετά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ειδικό λεύκωμα-κατάλογο, έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής, το οποίο περιλαμβάνει χρονολόγιο, φωτογραφίες και κείμενα σχετικά με το θέμα της έκθεσης.

Η έκθεση αυτή, η οποία αποτελεί προέκταση της έκθεσης της Βουλής με θέμα «Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων», επιχειρεί να συστήσει εκ νέου στον επισκέπτη τους χώρους που είναι άρρηκτα συνυφασμένοι με το Ελληνικό Κοινοβούλιο: το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τον Εθνικό Κήπο.
Στο πρώτο συναντιούνται η Δημοκρατία, το Σύνταγμα και οι πολίτες-στρατιώτες που θυσιάζονται για την πατρίδα. Ο δεύτερος προσφέρεται για ανάπαυλα των πολιτών. Με έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια και οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζονται η ιστορία του Εθνικού Κήπου και του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, δύο τόπων παιδείας και αναψυχής.

Σημειώνεται ότι το υλικό της έκθεσης προέρχεται από τα
Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Δήμο Αθηναίων-Εθνικό Κήπο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Αρχείο ΕΡΤ Α.Ε., το Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Βουλή-Τηλεόραση, το Αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου, την Προεδρική Φρουρά, το Υπουργείο Εξωτερικών-Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή και από ιδιωτικές συλλογές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη