2 Νοε 2009

Τσικουδιά, το αγνό ποτό της Κρήτης

Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
Δημοσιογράφος μέλος της ΠΑ.Δ.Ε. Μ.Μ.Ε.
www.yanniskakanos.gr

Στο νομό Χανίων υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στα 700 καζάνια που παράγουν 120 περίπου τόνους τσικουδιάς ετησίως. Από την προαναφερθείσα ποσότητα, το μεγαλύτερο..

μέρος πωλείται χύμα και το υπόλοιπο τυποποιείται.

Η τσικουδιά, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προϊόν προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης, π.χ. «τσικουδιάς Κρήτης», ή άλλων παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας. Ένα από τα πολλά τσικουδοκάζανα ή λαβέντζια όπως λέγονται στην Κρήτη το οποίο άρχισε να λειτουργεί φέτος είναι του Δημήτρη Φανουργιάκη, στο Βουλγάρω Κισάμου. Από την επίσκεψη μας, λοιπόν, στο λαβέντζι του φίλου μας Δημήτρη, πληροφορηθήκαμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Με πρώτη ύλη ένα προϊόν που δεν έχει καμία σχεδόν εμπορική αξία, τα στέμφυλα, κατόρθωσε ο αείμνηστος πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος να τονώσει την τοπική οικονομία στις παραμεθόριες περιοχές, ψηφίζοντας σχετικό νόμο στη Βουλή για την παραγωγή τσικουδιάς με απόσταξη. Οι άδειες εκείνες υπάρχουν και σήμερα εκ των οποίων, άλλες έχουν κληρονομηθεί και άλλες έχουν πουληθεί… Τέλος πάντων, όπως και να έχουν τα πράγματα, πολλοί έχουν εκσυγχρονίσει τα λαβέντζια με αντικατάσταση των παλιών καζανιών, όπως κάναμε κι εμείς από χρόνια με το καζάνι μας. Κατά τ’ άλλα, όπως και τον παλιό καιρό εξακολουθούμε να διασκεδάζουμε ταυτόχρονα με την παραγωγή της τσικουδιάς στους χώρους που είναι στημένα συνεχίζοντας έτσι την παράδοση, που και για εμάς αποτελεί χαρά”.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι ο Δημήτρης Φανουργιάκης είναι ιδιαίτερα εργατικός και νοικοκύρης με την περιουσία του στο χωριό. Εκτός από την τσικουδιά παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο και κρασί, τα οποία διαθέτει στην κάβα του με άλλα αγνά προϊόντα της περιοχής, παράπλευρα της καφετερίας και του πρατηρίου υγρών καυσίμων που διατηρεί. Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τον χώρο του λαβεντζιού και την παρέα…, καθώς επίσης από τις επιχειρήσεις που διατηρεί με πολύ μεράκι στο χωριό του το Βουλγάρω. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής: Σε σταθερό 2822051454 και σε κινητό 6972940828. Τέλος, εκείνο που μας έκανε ιδιαίτερα εντύπωση, εκτός των άλλων περιποιήσεων, ήταν που απολαύσαμε το ελληνικό καφεδάκι μας μαζί με άλλους φίλους, περαστικούς και πελάτες ψημένο στη χόβολη. Περισσότερες φωτογραφίες θα δείτε στο site μας: www.yanniskakanos.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη