Η εποχή των μανιταριών
Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
Ο νομός Χανίων έχει αμέτρητους μανιταρότοπους και φυσικά τους ειδικούς στο μάζεμα, οι..
οποίοι αρχίζουν το «κυνήγι», λίγες μέρες μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, όπως επίσης κάνουν το ίδιο και την άνοιξη μ’ ένα συγκεκριμένο είδος μανιταριών, τους κουκουλίτες.
Κατά το χθεσινό οδοιπορικό στο Σέλινο συναντήσαμε σε καφενείο της Καντάνου μια καλή παρέα να συζητά για τους μανίτες. Δύο από αυτούς φημίζονται ως έμπειροι μανιταροκυνηγοί και δέχτηκαν ν’ απαντήσουν στα ερωτήματα που τους θέσαμε σχετικά με τις τοποθεσίες που τους βρίσκουν, αλλά και την επικινδυνότητα που έχουν για τον τυχαίο «μανιταροκυνηγό», αφού δεν είναι λίγα τα κρούσματα δηλητηριάσεων με γνωστές τις συνέπειες… Ο Φώτης Κατσιφαράκης είναι από τα Φλώρια και είπε τα εξής: “Αυτή η εποχή είναι για μανίτες, αλλά για να μην συμβαίνουν δυσάρεστες εξελίξεις…, γιατί όσο νόστιμοι είναι στη γεύση με όποιο τρόπο και να μαγειρευτούν, τόσο επικίνδυνοι είναι όταν καταναλωθούν και έχουν δηλητήριο ή αν έχουν μαζευτεί από μέρος που υπάρχουν απορρίμματα. Μένω στα Φλώρια και είμαι βοσκός πάνω από 60 χρόνια και πηγαίνω τα ζώα μου στο Ανατολικό Σέλινο. Εκεί, λοιπόν, υπάρχουν αρκετοί μανιταρότοποι και μαζεύω κάθε χρόνο πάρα πολλούς. Άλλους στέλνω σε φίλους και άλλους κρατώ στο σπίτι ή φέρνω εδώ στα μαγαζιά, όπως σήμερα και τους μαγειρεύουν για να περάσουμε καλά με την παρέα, πίνοντας το κρασάκι μας. Επειδή στο νομό μας βγαίνουν σε πολλές περιοχές μανίτες, επαναλαμβάνω ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι αποφασίσουν να πάνε για να βρουν. Αν το μέρος εκείνο δεν είναι εξοχή, δηλαδή καθαρό, αμέσως μετά που θα τους γευτούν, κινδυνεύουν να υποστούν δηλητηρίαση ακόμα και από μανίτες που δεν έχουν δηλητήριο”.
Αμέσως μετά μίλησε ο Παναγιώτης Κουτουλάκης από το Σάσσαλο, γνωστός κι αυτός στην περιοχή για την ειδικότητα που έχει στο μάζεμα μανιταριών. “Μανίτες βγαίνουν και την άνοιξη, από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο. Λέγονται κουκουλίτες και έχουν άσπρο χρώμα. Αυτοί δεν δηλητηριάζουν αρκεί να είναι ο τόπος που θα τους βρεις καθαρός και ορισμένοι ζυγίζουν πολλές φορές πάνω από το κιλό. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, στο τηγάνι, στα κάρβουνα και στο τσικάλι στιφάδο που μ’ αρέσει πολύ. Τώρα είναι η εποχή των πρινιτών, των κουμαριτών και άλλων κατηγοριών…”
Η κυρά Αθανασία που ανάλαβε το ψήσιμο στην ταβέρνα της είναι από τις πρώτες γυναίκες επιχειρηματίες στην Κάντανο. “Κι αν έχω ψήσει” λέει η ίδια και συνεχίζει.“ Ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να ψηθούν είναι ελάχιστος και πάντα έχω στο μαγαζί ”. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με την ταβέρνα «Πλάτανος», είναι: 2823022220.
φωτογραφίες θα δείτε στο site μας: www.yanniskakanos.gr