3 Νοε 2009

ο αγωνιστής Γιάννης Κάκανος, στο περιοδικό της IRA

Στο περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών - Τοπική Διοίκηση Ν. Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε η παρακάτω συνέντευξη του πρώην συνδικαλιστή - Υπαστυνόμου ε.α. κ. Γιάννη Κάκανου - δημοσιογράφου σήμερα και πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Νομού Χανίων, (και τακτικού συνεργάτη του taxalia στην Κρήτη), απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν από τον Πρόεδρο της I.R.A. στη συμπρωτεύουσα κ. Ηλία Βασιλάκη.

Συνέντευξη με τον αγωνιστή συνάδελφο μας από τα Χανιά Γιάννη Κάκανο :

Είναι στ’ αλήθεια να απορείς με όσα συμβαίνουν ακόμα στην πολιτική και στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή τη δημόσια διοίκηση αυτής της χώρας, η οποία μαστίζεται από διαχρονικές «κακές» συνήθειες που δε λένε να εκλείψουν. Τι κι αν γίνονται διαμαρτυρίες ή αγώνες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, όπως για παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του συναδέλφου μας από τα Χανιά Γιάννη Κάκανου με τον πολύχρονο προσωπικό του αγώνα κατά του αναχρονισμού και της γραφειοκρατίας στον τομέα που αφορά τα κρατικά οχήματα. Για τον συγκεκριμένο συνάδελφό μας, τον οποίο επανειλημμένα υποστηρίξαμε και μέσα από τις σελίδες της συνδικαλιστικής εφημερίδας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης όταν είμαστε στην ενέργεια και συνεχίζουμε ακόμα από άλλο μετερίζι, δεν έγινε τίποτα. Γιατί;

Είναι κακό ή υποχρέωση κάθε δημόσιου υπάλληλου να διορθώνει τα «κακώς κείμενα» στον τομέα του; Εμείς, πάντως, από την πλευρά μας, τασσόμαστε όπως άλλωστε εξακολουθεί να τάσσεται ο Γιάννης, υπέρ του δεύτερου, δηλαδή τη διόρθωση των «κακώς κειμένων».

Πάνω από 20 χρόνια έχουν περάσει και ο συνάδελφος μας επιμένει στην αντικατάσταση της αναχρονιστικής νομοθεσίας που ψήφισε πριν από 56 χρόνια, το 1953, η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου βάζοντας φραγμό στην αλόγιστη κίνηση των κρατικών οχημάτων. Δεν είμαστε όμως με τα δεδομένα και τους συσχετισμούς, όπως δικαίως, επικαλείται ο αγωνιστής συνάδελφος που δυστυχώς αντιμετωπίστηκε «εχθρικά» τόσο από τις φυσικές όσο και από τις πολιτικές ηγεσίες της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Μεταθέσεις, πρόστιμα και πειθαρχικά συμβούλια για απόταξη, ήταν η «πληρωμή του» μέχρι το 2001 που αναγκάστηκε, λόγω των διώξεων, να υποβάλει αίτηση αποστρατείας, για το «κακό» που προκαλούσε στους ανεγκέφαλους και επίορκους της χώρας!

Από την πολύ ενωρίς αποστρατεία του μέχρι σήμερα, ασχολήθηκε μη επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, προβάλλοντας χιλιάδες ρεπορτάζ, σχόλια και άρθρα στον τοπικό ημερήσιο και επαρχιακό Τύπο των Χανίων και της Κρήτης, κυρίως, όμως, στην εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» που ήταν ρεπόρτερ από το 2002 μέχρι και την ημέρα που υπέβαλλε αίτηση να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Νομού Χανίων με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης «πληγωμένος» από τα δύο μεγάλα κόμματα παρέμενε για πολλά χρόνια χωρίς

πολιτική στέγη, αλλά από το 2005 με την εκλογή του Γεωργίου Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε, όπως άλλωστε έκαναν χιλιάδες άνθρωποι, μέλη και φίλοι τώρα του Κινήματος την καινοτομία του θεσμού του μέλους και του φίλου του ΠΑΣΟΚ.

Ως φίλος, λοιπόν, υπέβαλλε την αίτηση του να είναι υποψήφιος βουλευτής και έγινε αποδεκτή από την Αθήνα, αλλά περισσότερα θα μας πει εκείνος που είναι κοντά μας και απαντά στα ερωτήματα που του θέσαμε.

O Γιάννης Κάκανος, μας επισκέφτηκε στην Θεσσαλονίκη και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια εκτενή συζήτηση – συνέντευξη για κάποια θέματα που τον απασχολούν, χρόνια τώρα.

Ερωτ. Η ενέργεια σας να ασχοληθείτε με την πολιτική, αναμφισβήτητα, αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Ούτε κι εμείς την περιμέναμε, αλλά μας ευχαρίστησε η απόφαση σας. Κι ενώ γνωρίζατε ότι η πολιτική έχει δυσκολίες, εσείς τις αγνοήσατε. Πιστεύατε ότι θα εκλεγείτε βουλευτής;

Απαν. Πριν απαντήσω θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την υποστήριξη σας, η οποία, αποτελεί συνέχεια πολλών άλλων από την περίοδο που είσαστε συνδικαλιστές στην Ένωση Αστυνομικών Νομού Θεσσαλονίκης. Ο γνωστός αγώνας μου κατά της κρατικής διαφθοράς στον τομέα των κρατικών οχημάτων άρχισε επίσημα το 1990 με πρωθυπουργό τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και συνεχίστηκε με πρωθυπουργούς τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, τον κ. Κώστα Σημίτη και τον απερχόμενο τώρα κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στο βιογραφικό που έχει αναρτηθεί στο site μου www.yanniskakanos.gr αναφέρονται περιληπτικά οι περίοδοι με τις άδικες διώξεις σε βάρος μου για τις οποίες έχουν γραφεί πολλά σε τοπικές εφημερίδες του Νομού μας και σε συνδικαλιστικά έντυπα όπως είναι η εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και το περιοδικό «Δύναμη» της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών που είσαστε πρόεδρος της. Αυτό τον αγώνα αποφάσισα να συνεχίσω δοκιμάζοντας την τύχη μου στην πολιτική. Δυστυχώς, απέτυχα γιατί όπως έγραψα μετά τις εκλογές σε άρθρο μου, η κοινή γνώμη δεν γνώριζε τη σημασία του θεσμού του μέλους και του φίλου του ΠΑΣΟΚ που είναι ανεξάρτητο όργανο του Κινήματος. Με το που κυκλοφόρησαν οι πρώτοι διαφημιστικοί αναπτήρες που ανέγραφαν τη λέξη ανεξάρτητος, άρχισαν οι αντιδράσεις. Έτσι, λοιπόν, υποχρεώθηκα στη συνέχεια να τυπώσω καινούργιους αναπτήρες χωρίς αυτή τη λέξη και να δηλώσω δημόσια ότι είμαι το πιο νέο μέλος του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Χανίων. Βέβαια, δεν περίμενα ότι θα εκλεγόμουν βουλευτής γιατί στο ψηφοδέλτιο συμμετείχαν τρεις παλιοί και τρεις νέοι. Από τους παλιούς ο κ. Σκουλάκης και ο κ. Σήφης Βαλυράκης έχουν πολύχρονη κοινοβουλευτική θητεία, ενώ ο κ. Δαμιανάκης είχε την εμπειρία μια τετραετίας και οι δύο άλλοι συνυποψήφιοι ο κ. Λευτέρης Κουλιεράκης και η κυρία Λίτσα Κουρουπάκη συμμετείχαν για δεύτερη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

Ερωτ. Από το αρχείο που κρατάμε για τον πολυτάραχο αυτό αγώνα, διαπιστώνουμε ότι οι μελέτες σας για την κυκλοφορία των υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων εφαρμόστηκαν στο Νομό σας όταν Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ήταν μια καλή αρχή, μετά τι έγινε;

Απαν. Ασφαλώς και ήταν πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός, αλλά εκείνη την περίοδο πληροφορήθηκε τη σημασία των μελετών μου ο κ. Σήφης Βαλυράκης, βουλευτής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στη διεύθυνση κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε από τη Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα με αποτέλεσμα να με παραπέμψουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι’ άλλα Πειθαρχικά Συμβούλια, μεταθέσεις, πρόστιμα, ψυχολογικός πόλεμος επειδή επέμενα στη νομιμότητα κυκλοφορίας των κρατικών οχημάτων, τα οποία κυκλοφορούν ακόμα παράνομα πάνω από 45 χρόνια. Σε καμία Νομαρχία της Επικράτειας δεν εφαρμόζεται το πνεύμα της νομοθεσίας του αείμνηστου Αλέξανδρου Παπάγου, ο οποίος το 1953 με τους συσχετισμούς εκείνης της εποχής κατόρθωσε να εμπεδώσει σιδηρά πειθαρχία. Για δέκα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1963 κυκλοφορούσαν νόμιμα όλα τα κρατικά οχήματα. Σήμερα έχουμε σε χρήση ακόμα τα έντυπα εκείνης της εποχής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «ζημιά» σε βάρος του δημοσίου η οποία συνεχίζεται.

Ερωτ. Ατελείωτες ώρες μπορούμε να μιλάμε, αλλά ο χώρος του περιοδικού δεν μας επιτρέπει για περισσότερα. Γνωρίζουμε ακόμα ότι εκτός από τις μελέτες σας στα κρατικά οχήματα έχετε εκπονήσει ένα μεικτό εκλογικό σύστημα που συζητήθηκε σε Νομαρχιακό Συμβούλιο, δημοσιεύθηκε στον Τύπο, στάλθηκε στη Βουλή, στα κόμματα και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 2004. Τι έχετε να μας πείτε;

Απάν. Έτσι είναι όπως τα λέτε. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα μεικτό εκλογικό σύστημα το οποίο θα φέρει εθνική συμφιλίωση μειώνοντας τον κομματισμό. Οι ψηφοφόροι με την πολυσταυρία και την υποχρεωτική ψήφο στο κόμμα που θέλουν να κυβερνήσει, μπορούν να σταυρώσουν τον υποψήφιο βουλευτή της αρεσκείας τους μέχρι δύο σταυρούς και από έναν σταυρό σε όποιον άλλο υποψήφιο θέλουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο καθώς επίσης, αν θέλουν και σε άλλο ψηφοδέλτιο. Ακόμα είχα προτείνει την καθιέρωση ξεχωριστού ψηφοδελτίου ανεξάρτητων υποψηφίων ώστε από αυτή την κατηγορία, αν ο εκάστοτε Πρωθυπουργός επιθυμεί, να μπορεί να καλεί στην κυβέρνηση του όποιον νομίζει καλύτερο. Είναι λάθος να υπουργοποιούνται εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες παρά εκλεγμένοι βουλευτές.

Ερωτ. Ελπίζετε ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να καινοτομήσει αναβαθμίζοντας τη χώρα με το νοικοκύρεμα που επιμένει να δηλώνει και ως πρωθυπουργός ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου; Ελπίζετε να σας χρησιμοποιήσουν σε κάποια κυβερνητική θέση ή να σας δικαιώσουν διαφορετικά για τον πολύχρονο αγώνα σας;

Απαντ. Η ελπίδα είναι μια μορφή πίστης και πρέπει να ελπίζουμε, άλλωστε τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης είναι θετικά.

Ο Γιάννης Κάκανος, έμεινε λίγες ώρες κοντά μας και στην συνέχεια αναχώρησε για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Θα συνεχίσει τον αγώνα του και εμείς θα είμαστε πάντα κοντά του.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη