15 Δεκ 2009

Συγκέντρωση ενάντια στον αντισημιτισμό στα Ιωάννινα

Abravane.worldpress
12.12.09
Όπως όλοι θυμόμαστε η κατάσταση στα Ιωάννινα τους τελευταίους μήνες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και εμφανίζεται ένα κύμα αντισημιτικής βίας που όμοιο του είχαμε να δούμε δεκαετίες. Επίκεντρο το εβραϊκό νεκροταφείο στο κέντρο των Ιωαννίνων που έχει δεχθεί δεκάδες επιθέσεις τα

τελευταία χρόνια μέσα στην γενικότερη αδιαφορία της πόλης και υποψίες για συμμετοχή της ίδιας της αστυνομίας στους βανδαλισμούς, ενώ οι τοπικές αρχές είτε αδιαφορούσαν είτε σιωπηρά επικροτούσαν όπως οι τοπικές οργανώσεις του ΛάΟΣ και της Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μια απίστευτη έξαρση των επιθέσεων που έφτασαν να είναι οι χειρότερες των 20 ετών και με αποκορύφωμα αυτές του Ιουνίου που είχαμε δει σε αυτή την ανάρτηση, (συνολικά φέτος έγιναν τουλάχιστον 5, πχ του Ιουλίου).

Ευτυχώς αυτή η συστηματική και έντονη αντισημιτική βία στα Ιωάννινα οδήγησε μια μικρή αλλά σημαντική ομάδα γιαννιωτών που βρίσκονται στο ιστολόγιο Πρωτοβουλία Πολιτών για την υπεράσπιση του Εβραϊκού Νεκροταφείου των Ιωαννίνων να πουν Oχι στον βιασμό της πόλης τους και της ιστορίας της. Το μόνο που μπορώ να πω είναι μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ για το κουράγιο τους να δηλώσουν το αυτονόητο αλλά το οποίο προφανώς έχει κόστος: Όχι στο μίσος, Όχι στον αντισημιτισμό.

Διπλό μπράβο γιατί αυτό δεν το δηλώνουν ανώνυμα όπως εγώ αλλά επώνυμα. Τριπλό μπράβο γιατί δεν το κάνουν κάτω από μια κομματική ομπρέλα που θα διευκόλυνε τα πράγματα και θα παρείχε προστασία απέναντι στους πολλούς “απέναντι”. Τετραπλό μπράβο γιατί δεν ξεχνούν και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου διοργανώνουν ανοικτή συγκέντρωση ενάντια στον αντισημιτισμό στις 14.30 το μεσημέρι έξω από το νεκροταφείο στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εγώ θα είμαι εκεί, εσύ ;

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την προάσπιση του εβραϊκού νεκροταφείου, διοργανώνει την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου δύο εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο: «Τα Γιάννενα θυμούνται».

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Πρωτοβουλία συγκροτήθηκε από πολίτες των Ιωαννίνων που αντιτίθενται στις ρατσιστικές και νεοναζιστικές επιθέσεις εναντίον του εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:
- Στις 2.30 το μεσημέρι, η Πρωτοβουλία καλεί τους κατοίκους των Ιωαννίνων σε ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών μπροστά στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου.
- Στις 19.30, στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4), οργανώνει εκδήλωση λόγου. Οι ομιλητές είναι ερευνητές και συγγραφείς βιβλίων για τα Γιάννενα και την εβραϊκή κοινότητα, (με αλφαβητική σειρά):

Φραγκίσκη Aμπατζοπούλου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ, Ελένη Κουρμαντζή, καθηγήτρια Φιλοσοφικής σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας, Απόστολος Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Γιώργος Σομπότης, συγγραφέας, Μιχάλης Σπέγγος, συγγραφέας.

Παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών κατά των επιθέσεων στο εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων.

Στο blog http://polites1.blogspot.com όπου υπάρχει και το ιδρυτικό κείμενο της πρωτοβουλίας και οι αρχικές υπογραφές, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας,

και στο facebook POLITESIOANNINON

http://abravanel.wordpress.com/

ΣΧΟΛΙΟ:
ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ...του γνωστού παρατηρητηρίου.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη