22 Δεκ 2009

Παραίτηση από την ηγεσία των Δημοκρατικών με έναν μικρό απολογισμό

Ανακόινωση από το κόμμα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ":

Με το τέλος του 2009, σχεδόν έναν χρόνο μετά την ίδρυση των Δημοκρατικών, αισθανόμαστε ότι ολοκληρώσαμε το έργο για το οποίο εκλεγήκαμε από την ιδρυτική συνδιάσκεψη και αποχωρούμε από την ηγεσία του πολιτικού σχηματισμού που συνιδρύσαμε με πολλούς συμπολίτες μας που μοιράστηκαν μαζί μας τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς για το..

μέλλον της χώρας.

Με την ευκαιρία παρουσιάζουμε έναν σύντομο απολογισμό της περιόδου αυτής.

Με σκληρή εργασία, αυταπάρνηση και σχεδόν καθόλου πόρους, οικοδομήσαμε μαζί με πολλούς σημαντικούς συμπολίτες μας ένα σοβαρό, τεκμηριωμένο και υπεύθυνο πολιτικό πρόγραμμα, γεμάτο καινοτόμες ιδέες και ρηξικέλευθες προτάσεις. Τα κόμματα εξουσίας, αυτά τα ίδια που οδήγησαν την χώρα στην σημερινή συνολική χρεωκοπία της, οικειοποιήθηκαν πολλές από τις ιδέες μας σε φραστικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να τις υλοποιήσουν στην πράξη. Οπωσδήποτε, ο κυρίαρχος ξύλινος και αποστεωμένος πολιτικός λόγος εμπλουτίστηκε με στοιχεία όπως η Διαδικτυακή Διαβούλευση, η Ριζική Πολιτική Μεταρρύθμιση ή η Συντακτική Συνέλευση, που οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, με την πρωτοτυπία της σκέψης τους, παρήγαγαν. Χωρίς φυσικά αυτό να αναγνωρισθεί από οιονδήποτε.

Απ’ εναντίας, παρά την σταθερή υποστήριξη δύο εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΠΑΡΟΝ), τις οποίες και ευχαριστούμε δημοσίως, καθώς και πλειάδας εντύπων του περιφερειακού τύπου, τα υπόλοιπα εκδοτικά συγκροτήματα και τα τηλεοπτικά κανάλια κράτησαν εν πολλοίς τις πόρτες τους ερμητικά κλειστές για τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ, επιβεβαιώνοντας την στενή οργανική σχέση τους με το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης. H θερμή στήριξη στους Δημοκρατικούς που προήλθε από τα blogs και τον κόσμο του διαδικτύου, δεν ήταν ικανή να δημιουργήσει αποτελέσματα ευρείας διάδοσης του όλου εγχειρήματος.

Επίσης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ομάδας Οικονομικών Πόρων, το διαφανές λογιστικό μας σύστημα και την γενναιόδωρη προσφορά ορισμένων μελών, στάθηκε αδύνατο να βρούμε σημαντική εξωτερική οικονομική υποστήριξη, με τους όρους διαφάνειας και μη συναλλαγής που θέσαμε.

Παρά ταύτα, δημιουργήσαμε μία ποιοτική και ζωντανή διαδικτυακή ιστοσελίδα, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και υψηλής ποιότητας διαδικτυακό περιοδικό, τον ΔΟΥΡΕΙΟ, έναν μηχανισμό συνεχούς επικοινωνίας με μέλη και φίλους, ένα συγκροτημένο γραφείο τύπου και μερικές εξαιρετικές και παραγωγικές ομάδες εργασίας, όπως η ομάδα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επίσης συγκροτήθηκαν ορισμένες σημαντικές ομάδες στην περιφέρεια, π.χ. στην Θεσσαλονίκη.

Τις τάξεις μας τίμησαν ως σύμβουλοι, εμπειρογνώμονες και υποψήφιοι στις εκλογές, προσωπικότητες όπως ο δικηγόρος-δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο πρέσβυς Δημήτριος Νεζερίτης, ο ναύαρχος Ιωάννης Στάγκας, η Νέλλυ Ανδρικοπούλου, η Μαρία Κουρούπη, ο Οδυσσέας Σαββόπουλος και πολλοί ακόμη. Γενικότερα, το επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ υπήρξε πρωτοφανώς υψηλό για τα δεδομένα του σημερινού ελληνικού πολιτικού συστήματος. Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ έγιναν έτσι ένα μικρό μεν αλλά εξαιρετικά σοβαρό πολιτικό σχήμα, με προδιαγραφές δεξαμενής σκέψης υψηλού επιπέδου.

Ο αποκλεισμός μας (αδιάφορο αν οφειλόταν σε δικές μας τυπικές παραλείψεις, στην πολυνομία ή στην ουσιαστική αδυναμία άσκησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που έχει επιβάλει η αυτο-αναπαραγόμενη πολιτική μας δομή) από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ίσως μας στέρησε από κάποια υπολογίσιμη πρώτη εμφάνιση. Αλλά ακόμη και οι 7. 611 ψήφοι των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου ήταν αξιοσημείωτες, δεδομένης της αιφνίδιας προκήρυξης των εκλογών και του ελάχιστου διαθέσιμου χρόνου που είχαμε στην διάθεσή μας. Οι ψήφοι αυτές, και κυρίως η διασπορά τους σε όλη την χώρα, υπήρξαν μία ένδειξη ότι υπάρχει μία «μαγιά» ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε ένα εγχείρημα δημοκρατικής ανατροπής.

Εμείς αναλάβαμε την ηγεσία του εγχειρήματος στις 18 Ιανουαρίου 2009. Προσφέραμε –θέλουμε να πιστεύουμε- το καλύτερο που μπορούσαμε μέχρι σήμερα. Όμως θεωρούμε ότι η μακρά παραμονή των ιδίων προσώπων στις ηγετικές θέσεις διαστρεβλώνει το νόημα της δημοκρατίας, δημιουργεί εθισμούς και αυτοματισμούς. Πιστεύουμε επομένως στην ανανέωση και στην εναλλαγή των ηγετικών στελεχών. Δεν είμαστε προσκολλημένοι σε τίτλους, διότι πιστεύουμε ότι σημασία έχουν η προσωπικότητα του ανθρώπου, η παιδεία, η αξιοπρέπεια, η εντιμότητά του. Διαθέτουμε ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, ώστε τα κομματικά αξιώματα να μην αποτελούν για μας μοναδικό μηχανισμό ανάδειξης και προσωπικής καταξίωσης. Το έχουμε αποδείξει και στις προηγούμενες πολιτικές εμπειρίες μας, όταν δεν διστάσαμε να παραιτηθούμε από κομματικά αξιώματα χάριν της αξιοπρέπειάς μας ή άλλων δημιουργικών δράσεων.

Αυτή είναι, πιστεύουμε, και η διαφορά του ενεργού πολίτη από τους εξαρτημένους από κωμικούς τίτλους και ανυπόστατους θώκους παλαιοκομματικούς πολιτευτές.

Επομένως παραδίδουμε την ηγεσία των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, με την ελπίδα ότι η επόμενη ηγεσία θα αξιοποιήσει τα κεκτημένα και την εμπειρία που αποκτήσαμε μέχρι σήμερα. Στις τάξεις των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ υπάρχουν προσωπικότητες με εξαιρετικό και εγνωσμένο ήθος, παιδεία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, που είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην δύσκολη αυτή αποστολή.

Η μόνη συμβουλή που αποχωρώντας θεωρούμε σημαντικό να μεταδώσουμε, είναι η επιλογή των μελών να διασφαλίσει την σοβαρότητα και την αποφυγή εκτροπής των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ προς εθνικιστικές, λαϊκιστικές ή περιθωριακές κατευθύνσεις.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Γιάννης Σακιώτης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη