7 Δεκ 2009

Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε την τεράστια κρυφή ανεργία

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ: Η τεράστια κρυφή ανεργία, ενσωματωμένη στο κόστος εργασίας της χώρας μας, οφείλει να καταπολεμηθεί άμεσα, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα - updated
Η οικονομική ανάλυση από τον Βασίλη Βιλιάρδο
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούμε συνεχώς την έκφραση «διαρθρωτικές αλλαγές», σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις που διαπραγματεύονται τα προβλήματα της χώρας μας. Όσον..

αφορά το θέμα αυτό και χωρίς να υποτιμάμε τις υπόλοιπες «συνισταμένες» του (φορολογική μεταρρύθμιση, ασφαλιστικό, εξορθολογισμός των δαπανών, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δημόσια υγεία - κοινωνικό κράτος, περιορισμός της διαφθοράς – κυρίως της διαπλοκής, η οποία είναι ο πυρήνας του «κακού» στην Ελλάδα, μείωση της γραφειοκρατίας κλπ), θεωρούμε ότι η σημαντικότερη αλλαγή όλων ή, καλύτερα, αυτό που οφείλει να μας απασχολήσει άμεσα, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας μας ανά εργαζόμενο (τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα).

Κατά την άποψη μας, εάν δεν καταπολεμήσουμε ειδικά αυτό το πρόβλημα το δυνατόν γρηγορότερα, εάν δεν αυξήσουμε δηλαδή την παραγωγικότητα μας σε ευρωπαϊκά επίπεδα, δεν πρόκειται να επιτύχουμε καμία άλλη «διαρθρωτική» αλλαγή - πόσο μάλλον να πάψουμε να χρεωνόμαστε συνεχώς ή να εξοφλήσουμε έστω και ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου δημοσίου χρέους μας. Για παράδειγμα, είναι αδύνατον να επιλύσουμε το ασφαλιστικό πρόβλημα, παραμένοντας σε τέτοιο βαθμό μη παραγωγικοί: τα ταμεία μας θα δανείζονται συνεχώς - για όσο διάστημα βέβαια θα υπάρχουν πιστωτές.

η συνέχεια εδώ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη