1 Δεκ 2009

Ιερόσυλοι διέρρηξαν πέντε εκκλησίες


Ούτε ιερό, ούτε όσιο φαίνεται να είχαν οι δράστες που στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας «σήκωσαν» πέντε εκκλησίες στη Σαμαρίνα Γρεβενών. Καλά διαβασμένοι και προετοιμασμένοι οι δράστες, που...
δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπούν στην περιοχή, ξεκίνησαν το μπαράζ ληστειών σε εκκλησίες από την Αγία Παρασκευή.

Εισβάλλοντας στον ιερό χώρο, αφού πρώτα είχαν ανοίξει την κεντρική πόρτα με αλυσοπρίονο, αφαίρεσαν από μέσα σκαλιστά τεμάχια τέμπλου και ακολουθώντας την ίδια μέθοδο και με τον ίδιο στόχο εισέβαλαν και στον Αγιο Σωτήρα. Χωρίς έλεος συνέχισαν και στη Μικρή Παναγία, στον Αγιο Αθανάσιο και τον Προφήτη Ηλία αφαιρώντας συνολικά 90 μικρές και 25 μεγάλες εικόνες ανυπολόγιστης αρχαιολογικής και εκκλησιαστικής αξίας.

Οι δράστες έδρασαν ανενόχλητοι λόγω της ελάχιστης ώς και μηδαμινής αστυνόμευσης που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στο νομό και έφυγαν σαν κύριοι. Κάτοικοι και φορείς τόσο του νομού όσο και της Σαμαρίνας είναι βαθιά εξοργισμένοι και στενοχωρημένοι αφού οι εκκλησίες που παραβιάστηκαν αλλά και τα ιερά σύμβολα, που ως τρόπαια απέσπασαν από μέσα οι ληστές, είναι όλη τους η πολιτιστική κληρονομιά. Ευθύνες για το περιστατικό ρίχνουν κυρίως στην τοπική αστυνομία που έχει περιορίσει τους ελέγχους στα ορεινά χωριά και που δεν παρέχει φύλαξη στα εκκλησιαστικά κέντρα, μέσα στα οποία φυλάσσονται «θησαυροί» που τοποθετούνται χρονολογικά στο 17ο και το 18ο αιώνα. Δεν είναι η πρώτη φορά μέσα σε μία διετία που οι αρχαιοκάπηλοι ρημάζουν το νομό και πιθανόν να πρόκειται για οργανωμένη σπείρα, με τη λεία τους αυτή τη φορά να ανέρχεται στις 115 εικόνες και δύο κομμάτια σκαλιστού τέμπλου.

espresso newsletter
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη